НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„A1 България“ пусна собствена видео платформа A1 Xplore TV

Българските телекоми все повече се ориентират към развитието на собствени дигитални услуги и предлагането на съдържание под някаква форма. „A1 България“ следва неотлъчно тази тенденция, като обяви, че пуска собствена видео стрийминг платформа – A1 Xplore TV. Телекомът следва стратегията си, обявена още преди ребрандирането си, която включва все по-голям фокус върху дигиталните услуги и предоставянето на съдържание.

Новата услуга комбинира в себе си интерактивна телевизия и видео на поискване. Тя разполага със специално разработен алгоритъм, който препоръчва различни предавания, сериали и филми, базирани на потребителските навици.

A1 Xplore TV може да бъде достъпен от менютата на телевизора (през цифровия приемник или операционната система), като има още версия за браузър и мобилни устройства. Той ще замени настоящото приложение А1 NOW за интерактивна дигитална телевизия на оператора. Стрийминг услугата вече е активна на сайта на A1, като през следващите дни ще бъде налична и в магазините на компанията.

Кралят съдържание

Mihail-Semerdzhiev-xplore-2

За феновете на подобен род платформи, възможностите на A1 Xplore TV ще бъдат доста познати. Началният екран включва препоръките, избрани от алгоритъма на приложението, телевизионните канали или влизане във „видеотеката“. Последното е платформата за видеото на поискване (Video on Demand – VoD), разработена от A1. В нея постепенно ще бъдат интегрирани все повече филми и сериали.

Първоначално във видеотеката ще бъде налично цялото съдържание на отделните подобни платформи в България – HBO GO и VOYO (стрийминг услугата на bTV). Телекомът няма да се ограничи само с тях, като каталогът ще бъде обновяван с времето. Точно какво съдържание и кога то ще бъде интегрирано зависи от преговорите на оператора с различните правоносители.

Развитието на собствени предавания, филми и сериали ще бъде доста по-трудна задача. Засега ексклузивното съдържание на А1 ще револвира около спортните и екстремни канали, които компанията изгради и поддържа през последните близо три години.


A1 е първият телеком, който предоставя 4K ТВ канали в България


A1 Xplore TV ще предложи на българските потребители едни от първите телевизионни канали в 4K качество. На старта на услугата, те ще са общо пет, разпределени в някои от най-популярните тематики. Това са природонаучния Love Nature, приключенския TravelXP, Insight.TV, модния Fashion 4K и лайфстайл програмата MyZen. Два от тях ще са дублирани изцяло на български език, а един от тях ще бъде включен във всички видове пакети. Очаква се портфолиото от 4K съдържание да се увеличи в бъдеще.

„В момента в България има все повече 4K телевизори сред домакинствата, но доскоро почти нямаше съдържание, което да показва пълните им възможности“, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър „Фиксирани услуги“ в A1 България. „Броят на 4K ТВ каналите по света не са много, защото изискват доста големи инвестиции от медийните компании“.

Към всичко това добавяме, стандартния каталог от 30 до 90 (в зависимост от плана) стандартни ТВ канала, собствените програми на A1 – Max Sport и EDGE, както и 20 радиа. При линейната телевизия, потребителите ще могат да превъртат съдържание в рамките на седем дни назад. Толкова време, то се съхранява на сървърите на A1.

Първи в групата

Mihail-Semerdzhiev-xplore-1

A1 Xplore TV дебютира не само в България, но и в рамките на цялата група на компанията-майка – Telekom Austria Group. Приложението е разработено по концепция и поръчка на телекома от чуждестранна софтуерна фирма. Използван е опитът на някои водещи стрийминг решения, като Netflix и HBO GO. Интерфейсът е максимално изчистен и опростен, за да може лесно да се работи с него на всякакви устройства – от телевизори, през лаптопи до смартфони.

Телекомът в момента полага големи усилия да профилира цялото съдържание в платформата A1 Xplore TV. Това означава, че когато търсите име на филм или сериал да се появява максимално релевантна информация, с допълнителни детайли, като актьори и режисьори. По последните също може да се търси или да се намира други техни продукции. Пълното профилиране е времеемък процес, затова тези възможности ще се подобряват в бъдеще.

Друга полезна възможност е интеграцията на други стрийминг услуги в рамките на платформата. Ако имате вече абонамент например за Netflix, вие ще можете да вкарате своите данни в A1 Xplore TV и да имате достъп до стрийминг услугата, без да се налага да сменяте приложението. За него все още ще се налага да плащате отделен абонамент към щатската компания. От A1 обявиха, че имат желание и водят преговори с някои платформи за по-задълбочени партньорства, но не пожелаха да навлизат в детайли.

Какво означава за абонатите

Mihail-Semerdzhiev-xplore-3

A1 Xplore TV се очаква постепенно да се превърне в основен портал към видео съдържание за клиентите на телекома. Ако в дигиталните канали, като мобилно приложение и версия за браузър сравнително бързо ще заменят настоящото А1 NOW, то при директния достъп нещата ще стават с по-бавни темпове.

Едно от големите предимства на A1 Xplore TV е, че ще предостави интерактивна телевизия дори на абонати, които в момента са на добрата-стара кабелна връзка (DOCSIS). Всички настоящи решения в страната са само за ползватели на интернет телевизия (или IPTV). За да преминат на него, потребителите ще трябва да сменят тунера си с нов, който поддържа 4K съдържание.

A1-Xplore-TV-prices

Стрийминг платформата може да се добави към всички абонаментни планове за телевизия на A1 (без най-евтиния Смарт). A1 предоставя промоционална оферта и при сключване на нов договор или подновяване на стар ще струва допълнителни четири лева. Стандартните цени на Xplore TV за ТВ плановете на A1 ще са седем лева над досегашната месечна сметка, а на мобилните и тези за фиксиран интернет – стрийминг услугата ще добави 15 лева.

A1 Xplore TV ще бъде достъпна от следващата седмица за потребителите на фиксирани ТВ услуги на телекома. Дигиталната версия ще бъде интегрирана в цените на мобилните планове на компанията A1 One и One Unlimited. В първата група абонаменти, ще имате достъп само до 30 ТВ канали, а във вторите те са 60, но към тях се добавя достъп до съдържанието на VOYO, платените Diema програми и спортните канали на оператора. За мобилните планове е важно да имате предвид, че ако ползвате приложението, трафикът към него не е безплатен.

Новата стрийминг услуга A1 Xplore TV е достъпна и за потребители, които не са клиенти на A1. Това става срещу месечна такса от 15 лева.

Свързани статии

Back to top button