НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung представи флагманската си серия за 2021 г. – Galaxy S21

Традициите вече не са това, което бяха. Това определено ще е мотото на 2021 г., след като коронавирус пандемията буквално разбърка плановете на милиони хора и компании по света. Ако е така, то определено Samsung се вписва в духа на новата година. Южнокорейският гигант представи тазгодишната си флагманска серия смартфони, които бяха подкрепени и от безжични слушалки тип „тапи“ или buds.

Обикновено, Samsung прави това няколко седмици по-късно – през февруари, по време на (а все повече – малко преди) Световния мобилен конгрес в Барселона. Липсата на обвързаност с голямото събитие през настоящата 2021 г., поради продължаващите ефекти от пандемията, развързва ръцете на компанията да покаже своите смартфони още през януари.

Новата серия Samsung Galaxy S21, включва базова версия, вече традиционната Galaxy S21+ и премиум модела Galaxy S21 Ultra. Основните нововъведения тази година са почти цялоствен редизайн на външния вид, пълна поддръжка на мобилни мрежи от пето поколение (5G) и 5nm чипсети. Потребителите в Европа, включително и тези в България, ще разчитат на процесорите Exynos, вместо на Snapdragon.

Samsung Galaxy S21 Ultra

samsung-galaxy-s21-ultra-specs

За поредна година Ultra версията на S-моделите е реалния флагман, затова започваме с него. Както споменахме, една от основните разлики е в новият дизайн, като линиите при него съвпадат при трите модела. Той включва интегрирането на гнездото за задните камери в рамката на смартфона.

Сензорите са разположени по-близо до горния ляв ъгъл на устройството. Гнездото от своя страна е продължение на металната рамка и е изработено от алуминий, който замества досегашното удароустойчиво стъкло. Samsung твърди, че така се повишава здравината им, тъй като все още, платформата със сензорите леко изпъква спрямо задния панел.

Samsung Galaxy S21 Ultra включва екстрите от миналогодишния модел, но развити с допълнителни възможности. Екранът се запазва 6.8-инчов AMOLED със 120Hz честота на опресняваме. Последната вече е адаптивна, нещо, което не беше интегрирано миналата година от технологичния гигант. Когато не се изисква висока честота на опресняване се ползва най-подходящата такава между 48Hz и 120Hz.

108MP сензор отново е запазена територия само за Samsung Galaxy S21 Ultra, което е ясен знак за потребителите, които държат на качествени снимки, че трябва да се ориентират към най-скъпия модел. Той също е единствен и с перископна телефото камера – 10MP с десеткратно оптично приближение.

Другите характеристики също са в най-високия клас – 12 или 16GB оперативна RAM памет, от 128GB място за съхранение и 5 000 mAh батерия с 25W бързо зареждане и 15W безжично. Цената е висока за премиум модел – започва от 1 249 евро, а в България от 2 549 лева.

Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+

samsung-galaxys21_violet_pink_gray_white

Другите два модела на Samsung – Galaxy S21 и Galaxy S21+ си приличат доста като технически характеристики. За разлика от миналогодишните си събратя идват с лека ценова корекция надолу. „Виваком“ и „Теленор“ вече обявиха предварителни поръчки на всички устройства и с най-евтиния план излизат с около 200-300 лева по-евтини от S20-ките на свободна продажба по време на дебюта им. Цените без договор в България обаче са на нива от 2020 г. – Galaxy S21 започва от 1 749 лева и Galaxy S21+ от 2 149 лева.

Това идва с няколко компромиса. Samsung Galaxy S21 и Samsung Galaxy S21+ вече не идват с екрани с висока резолюция (само 1080p), както и те са загубили заоблените ъгли. Все пак са с адаптивно опресняване до 120Hz. Оперативната памет пада от 12GB на 8GB спрямо моделите от 2020 г.

samsung-galaxy-s21-plus-specs

Не всичко е само орязване за да може да се постигне по-ниска цена. Новите модели разполага с 5nm процесори Exynos на Samsung, софтуерните нововъведения и новия дизайн.

Разликите между тях са основно в размерите. Samsung Galaxy S21 е с 6.2-инчов AMOLED екран, докато „Плюс“ версията е с 6.7-инчов. По-големият смартфон разполага и с по-издръжлива батерия – 4 800 mAh срещу 4 000 mAh. Базовият Galaxy S21 също така е единственият от трите, който идва с пластмасов гръб, вместо със стъклен. Този похват, Samsung го приложи и миналата година, но с обикновената версия на Note 20.

samsung-galaxy-s21-specs

Пакетът камери е идентичен спрямо S20, така че тук основните разлики ще са в нововъведенията в софтуера. Според Samsung, той позволява да се заснемат и наслагват различни кадри, което се прави автоматично и интелигентно. Така се постигат по-добро качество на снимките. Дали е така – ще разберем от евентуалните тестове.

Цените на двата модела за Европа на свободна продажба започват от 849 евро за Samsung Galaxy S21 и 1 049 евро за Samsung Galaxy S21+.

Новите аксесоари и съдбата на Note серията

19_galaxybudspro_lifestyle_violetsilverblack_201230070154-950x612

Samsung представи два нови аксесоара. Първи са следващото поколение безжични слушалки тип „тапи“ – Galaxy Buds Pro. Те идват с леко подобрен дизайн, за да паснат по-добре в ухото, проблем, който имаше с миналогодишната Plus версия.

Технологичният гигант е успял да интегрира в малките слушалки едновременно 11мм буфер и 6.5мм „пищялка“. Идеята е така да се подобри значително качеството на звука, особено при слушането на музика. Към тях добавяме и интелигентна система за шумозаглушаване или увеличаване, особено в режим на разговор.

galaxy-s21-ultra-5g_highlights_spen_img

Вторият аксесоар, изнендващо е стилуса S-Pen. Тя обикновено е запазена за Note серията, но този път тя вече е съвместима с Galaxy S21 Ultra. Това е първият S смартфон на Samsung, който притежава това качество за момента. Уловката е, че тя не може да се интегрира вътре в самото устройство, както е при Note моделите.

Това повдига въпросът дали Samsung наистина се подготвя да изостави популярната си серия „фаблети“. Такива слухове имаше в края на миналата година, а с добавянето на поддръжка на стилуса към Ultra модела се елиминира основната ключова разлика между най-големите версии на двете серии. Поне така беше през 2020 г. Ще видим, ще бъде интересен ход, ако Samsung се откаже от Note серията през 2021 г.

Свързани статии

Back to top button