НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Lenovo пусна първият лаптоп със сгъваем екран ThinkPad X1 Fold

Тенденцията за устройства със сгъваеми екрани няма да остане само при смартфоните. Още в началото на 2020 г. някои производители представиха лаптопи с подобни функционалности. Част от тях бяха концептуални модели, но друга бяха с амбицията да се появят в един момент на пазара. Вече имаме първият такъв преносим компютър и това е Lenovo ThinkPad X1 Fold. Компанията обяви, че го пуска в продажба, както е наличен за предварителна поръчка.

Гъвкавият хибрид

X1 Fold Lifestyle Photography

Ако сгъваемите смартфони на Samsung и Huawei се ориентират в създаването на устройство, което комбинира форм факторите на умен телефон и компактен таблет, то концепцията на Lenovo е да се направи това с таблет и компактен лаптоп. Всъщност точно това представлява новия ThinkPad X1 Fold.

Разгънат, разполага с 13-инчов сензорен OLED екран, който е в границата на големите таблети за продуктивност тип Surface Pro. С допълнителната клавиатура и вградена стойка, той се трансформира в компактен лаптоп с всички нормални функции. За момента, звучи, че описваме традиционен хибрид между лаптоп и таблет.

Lenovo ThinkPad X1 Fold позволява да се сгъне наполовина, за още по-лесно и компактно пренасяне. Или още по-интересното – да се сгъне на 90 градуса и така да се ползва като миниатюрен таблет. В последната конфигурация, малката клавиатура може да се сложи на долната половина и така трансформацията да бъде пълна. Самиет Lenovo дават и друго приложение – да се държи като отворена книга, докато се четат документи или дигитално произведение.

Техническото изпълнение

X1 Fold Lifestyle Photography

Ключов елемент в иновацията е сгъващият механизъм. Това е сърцето на всяко едно гъвкаво устройство – независимо дали е огъващ се смартфон или лаптоп. Lenovo има доста опит със своята серия Yoga, които могат да се сгъват напълно. В случая има една голяма разлика – новият механизъм трябва да поеме гъвкавият екран, както и да има място за потенциални лентови кабели за връзка. Lenovo се хвалят доста с него и поне на видеа изглежда стабилен. Дали е така на практика ще разберем след няколко седмици, когато започнат да излизат първите бройки на пазара.

Останалите технически характеристики са в категорията добри. Имаме процесор за хибридни устройства Intel Core i5 Lakefield с вградено видео на Intel от 11-о поколение. Оперативната памет е само 8GB RAM, но все пак не се очаква устройството да се ползва за гейминг или видео обработка. Мястото за съхранение може да бъде до 1TB. Безжичната връзка е WiFi 6 или 5G.

Цената е сравнително висока за този хардуер, но предвид стойността на смартфоните с подобни възможности, дори може да мине за евтино. Минималната конфигурация започва от 2 499 долара.

Най-лекият ThinkPad

06_TP_X1_Nano_Hero_Internals_Thin-e1601299445981

Lenovo пуска в предварителна продажба и най-лекият си модел от серията ThinkPad – X1 Nano. Той тежи само 907 грама, също разполага с 13-инчов 2K екран, само че не гъвкав и ползва 11-о поколение процесори на Intel – Tiger Lake. Може да се оборудва с до Core i7 конфигурация с вградено видео Intel Xe, до 16GB RAM, 1TB SSD място за съхранение и поддръжка за 5G. Допълнителна опция е екранът да бъде сензорен.

Цената на Lenovo ThinkPad X1 Nano започва от 1 399 долара.

Свързани статии

Back to top button