НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

CES 2020: Сгъваемите екрани се пренесоха към лаптопите

Докато повечето хора още се възстановяват от коледните и новогодишни празници, светът на високите технологии не спира да се развива. Всяка година през първите дни на януари IT компаниите от цялото земно кълбо се събират в Лас Вегас, за да покажат последните модели и достижения в рамките на потребителската електроника. На изложението Consumer Electronics Show или познато повече под абревиатурата CES обикновено доминират два типа продукти.

Първият вид са изчанчени прототипи, които съчетават едни от най-смелите дизайнерски и технически идеи, чиято цел е да привлекат внимание и шансът да достигнат до масовия потребител е минимален или поне не в обозримо бъдеще. Вторият са просто новите модели от по-традиционните устройства, като развитието при тях преминава с много бавни стъпки на постепенна еволюция.

На CES 2020 може би ставаме свидетели на едно изключение от тези правила. Почти всички от основните играчи при лаптопите показаха модели със сгъваеми или двойни екрани. Така те последват производителите на смартфони, които през изминалата 2019 г. пуснаха на пазара първите устройства със сгъваеми екрани, след повече от десетилетие експериментиране с технологията. Втората тенденция, беше демонстрацията на Microsoft на подобни модели, които обаче бяха повече в категорията на таблетите.

Подобно на смартфони компаниите, тези на лаптопите също експериментират с технологията от няколко години, като явно вече тя е достатъчно узряла, за да се изпробва на масовия пазар. В следващите редове ще разгледаме набързо сгъваемите модели и тези с двойни екрани, които компании като Lenovo, Dell и Intel показаха по време на CES. Доста от тях все още са концептуални устройства, което означава, че не се знае кога точно ще ги видим на пазара.

lenovo-thinkpad-fold-1Lenovo ThinkPad X1 Fold

Lenovo винаги е компанията, която е сред първите, които експериментират с нови дизайни за своите лаптопи. Все пак един от първите хибриди на пазара беше именно техния Yoga. ThinkPad X1 Fold е сгъваем лаптоп с 13.3-инчов екран, без физическа клавиатура и тежи около 1 кг. Процесорът е Intel Core, което му позволява да ползва стандартен Windows 10. Добрата новина е, че за разлика от други подобни модели, ThinkPad X1 Fold ще излезе на пазара към средата на годината. Цената е 2 499 долара.

Concept-Ori_03-1000-768x768

Dell Concept Ori

Dell също показа сгъваем дизайн на лаптоп, който носи името Concept Ori или съкратено от Origami – японските фигурки от хартия. За разлика от модела ThinkPad X1 Fold на Lenovo, тук говорим за концептуално устройство. Dell показаха само прототип или ранен предсериен продукт, без да обявяват достатъчно детайли за възможностите или характеристиките му.

Concept-Duet_03-768x768

Dell Concept Duo

Dell се присъединява и към един друг тип експеримент – създаването на лаптоп с два равнопоставени екрана, като втория измества физическата клавиатура. Concept Duo, както името подсказва, също е концептуален модел с два 13.4-инчови дисплея. Подобно на Ori, Dell не дават повече подробности за характеристики или дали скоро ще видим модела на пазара.

Intel-Horseshoe-Bend-1

Intel Horseshoe Bend

Последният представител на лаптопите със сгъваеми екрани е прототип на Intel – Horseshoe Bend. На външен вид, прилича много на своя събрат от Lenovo, но разликата е в размера, тъй като при него имаме по-голям единичен 17.3-инчов дисплей. Това дава повече пространство при работа в прегънато положение, но при сгънато устройството е малко по-голямо. Intel Horseshoe Bend също е концептуален модел и няма информация кога и дали ще навлезе на пазара.

  Двойни срещу сгъваеми екрани

  Смартфон и лаптоп производителите отдавна експериментират с модели с вградени два дисплея. YotaPhone и Lenovo Book са може би най-явните примери на масовия пазар, като комбинират традиционен LCD екран, с такъв с електронно мастило. Те обаче не успяха да грабнат вниманието на масовия потребител. Най-вече, заради трудностите при разработването на адекватен софтуер за работата с втория екран. Това не е единственото предизвикателство, но е основното, когато даден производител се опита да интегрира втори дисплей.

  Затова ролята на допълнителния екран доста пъти се ограничава към по-спомагателни функции, вместо да бъде с дублираща такава. Asus например интегрират по-малки дисплеи в клавиатурата, които да с ползват най-вече като тракпади. Тенденцията се затвърди през 2019 г., когато повечето производители показаха подобни модели, а тя продължава и през тази година с новия Asus Zenbook Duo.

  Демонстрацията на Microsoft със своите Surface Neo и Surface Duo, показва, че компанията работи активно в оптимизирането на платформата Windows за подобен тип устройства. Което кара производителите все повече да поглеждат към този подход. Затова на CES 2020 виждаме и модели с напълно дублиращи екрани, като например Dell Concept Duet.

  Развитието на сгъваемите екрани и тежките уроци, които смартфон индустрията научи от подобни модели, стимулира производителите на лаптопи да се обърнат към тази технология. Такива устройства бяха показани от Lenovo, Dell и Intel. Като последните, доста обичат да създават концептуални модели, които само тласкат останалите компании в определена дизайнерска насока, а не толкова да търсят конкретен пазарен дял.

  Лаптопите със сгъваеми екрани имат няколко предимства – най-голямото е, че могат да спестят място и да са по-компактни от аналозите с два дисплея. Недостатъкът е, че изискват по-голямо внимание към дизайна на сгъвката, както и все още няма достатъчно оптимизиран софтуер за подобни решения.

  lenovo-tablet-yogabook-c930-feature-1-fw
  Lenovo Yoga Book е с два екраа – един стандартен и един с E-Ink

  Имат ли бъдеще

  Лаптопите със сгъваеми и двойни екрани могат да спаднат спокойно към категорията на хибридите между таблети и преносими компютри. Тяхната роля е да са компактни, но в същото време да предлагат висока производителност. Въпросът е дали го правят по-добре от сегашните хибриди? Трудно е да се каже.

  Основното им предимство е, че един лаптоп със сгъваем екран може да бъде много по-компактен спрямо модел с идентичен по размер дисплей. Той ще бъде почти двойно по-малък и ще бъде с размера на малък таблет, който се пренася бързо и лесно.

  Това не е гаранция, че ще бъде по-лек обаче. Такова заключение може да направим за момента от сгъваемите смартфони. Например, новата Motorola Razr сгъната е висока само 94 мм срещу 149.9 мм на сходния по размер екран Samsung Galaxy S10. В теглото съотношението обаче е 205 грама срещу 157 грама съответно.

  По отношение на производителността също има известни въпросителни. Те могат да се ползват като идеални устройства при пътувания, но за пълните им възможности в един момент ще трябва да вържете към тях безжична клавиатура. Същото важи и за моделите с двойни екрани. Тепърва ще разберем колко са практични и потенциалните им приложения.

  Свързани статии

  Back to top button