НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft се завръща в мобилния свят със Surface смартфон и таблет    

Исторически Microsoft имаше проблеми с реализацията на собствен хардуер. Особено в сегмента с мобилните устройства и смартфоните. Огромното и може би единствено изключение бяха Surface Pro таблети, които заедно с Lenovo и Asus успяха да наложат хибридите на пазара.

Microsoft започна да развива все по-широка и широка гама от устройства, които варира около новия успешен бранд. След пълното фиаско с Windows Phone и поредното излизане на компанията от пазара за смартфони, феновете спекулираха кога ще се появи умен телефон носещ името Surface.

Пълният запис от презентацията на Microsoft:

Вече имаме конкретен отговор на този въпрос – края на 2020 г. Тогава трябва да излязат на пазара две сгъваеми устройства с по два екрана. Първият е таблет, наречен Surface Neo, а вторият е по-скоро в категорията на смартфоните и носи по-лесно описващото име Surface Duo. Доста от характеристиките и на двете джаджи не се знае много, като най-вероятно доста от хардуера може да се промени в рамките на следващата една година.

SurfaceDuo-3

Устройствата бяха показани по време на представянето на новата линия хибриди Surface Pro 7. Феновете обаче ще трябва да почакат, защото таблета и смартфона няма да се появят преди края на 2020 г. Причината е, че Microsoft все още ги изчиства софтуерно, а може би дори и хардуерно. Но показването им пред широката публика е първия дебют на смартфон от години за технологичния гигант.

Surface Duo има и друго мощно оръжие – той ще ползва Android и съответно цялата екосистема от приложения, изградена от мобилната платформа на Google. То реално е реинкарнацията на дългоочаквания Surface смартфон, за който се спекулира от години.

Surface Duo

SurfaceDuo-9

Колкото и да си извърташе езика главният продуктов директор на Microsoft Панос Пинай, като търсеше думи като „комуникационно устройство“ (лека препратка към покойния Стив Джобс – бел. ред.), Surface Duo си е пълнокръвен смартфон. Той е компактен, може да води разговори в мобилна мрежа, разполага с оптимизирана за умни телефони платформа Android.

Дизайнът е комбинация от традиционните похвати за бранда Surface, в комбинация от сгъващ се корпус, в който са скрити два екрана. Microsoft все още не рискува с огъваемите дисплеи, красив, ефектен, но трънлив път, по който поеха два от лидерите при смартфоните – Samsung и Huawei. Тази технология може да грабва доста повече вниманието и да развива фантазиите, но както виждаме се оказва доста трудна за овладяване.

SurfaceDuo-2

Surface Duo ползва практиката на LG и други производители, които за момента не успяха да привлекат толкова вниманието, за разлика от устройствата с напълно огъваеми екрани. Microsoft се опитва да вкара цялото внимание към детайла и повишената продуктивност, която направи оригиналния Surface Pro толкова успешен продукт. Екраните могат да се огъват на 360 градуса, подобно на моделите Yoga на Lenovo.

Единственият огромен проблем в показаната в сряда версия е липсата на задна камера. За да се снима със смартфона трябва да се отвори, отключи и накрая – да се обърне цялата страна с камерата. В тази конфигурация Surface Duo определено няма да грабне титлата за най-добър камерафон. Пинай обяви, че това все още са предварителни прототипи и доста неща могат да се променят.

SurfaceDuo-2

Другият важен акцент е, че от цялата лавина от устройства, които Microsoft показа, това беше единственото, което не беше базирано по един или друг начин на платформата Windows. Surface Duo ползва Android, което му дава достъп до всички приложения, с които операционната система разполага. Софтуерният гигант е направил почти немислимата стъпка да си партнира с Google в тази насока.

Surface Neo

SurfaceNeo-9

Второто сгъваемо устройство, което беше показано от Microsoft и носеше етикет „края на 2020 г.“ е сгъваемия таблет Surface Neo. При представянето, последователността беше обратната, като смартфонът беше оставен за десерт. Surface Neo крие в себе си няколко акцента – двоен, сгъваем екран и доста функционален Windows 10, който носи допълнителното означение X. Неговата роля ще е да може да се адаптира към различните възможности, които предоставят двата екрана.

Сгъваемият дизайн го прави изключително компактен, всеки един от дисплеите е по 9 инча, а в разгънато състояние целият е 13.1 инча. Microsoft са се постарали и цялото устройство да е изключително тънко. Двете тела са с дебелина от по 5.6 мм и подобно на Surface Duo се огъват на 360 градуса.

SurfaceNeo-4

Surface Neo може да е с формата на таблет, но разполага с почти всичко необходими за хибрид. Процесор Intel, USB-C порт и сгъваема клавиатура. Да, Microsoft интегрират скъсена версия на тяхната ултра тънка клавиатура, позната от линията на Surface. Тя може да се закача и окача подобно на останалите хибриди на компанията. В сгънато положение на Surface Neo, тя може да стои от едната страна.

SurfaceNeo-5

Когато се разгъне устройството, потребителят има няколко варианта. Първият е да обърне клавиатурата върху единия екран, тогава Windows 10X трябва да разпознае действието и да деактивира частта от дисплея, която е закрита. Останалото пространство формира многофункционална лента, подобна на лаптопите на Asus например. Вторият вариант е да използва клавиатурата дистанционно през Bluetooth. Третият е да я махне и да ползва втория екран за тази цел.

Lenovo от години има подобен модел – Yoga Book. Но този хибрид се отличава с пълната липса на физическа клавиатура, както и че втория екран е от електронно мастило (e-ink).

Бъдещето е на сгъваемите

SurfaceNeo-6

Акцентът в събитието на Microsoft се измести от седмата серия хибриди Surface Pro и новия X (който замества предишните RT модели) към потенциалните сгъваеми версии, които компанията планира да предлага.

Софтуерният гигант залага доста на тази концепция, като полага изключителни усилия да оптимизира своята платформа и колкото се може повече приложения за устройства, които ползват по няколко екрана. Тази тенденция вече залива производителите на лаптопи, но просто Microsoft отива малко по-далеч със Surface Duo и Neo от гледна точка на размери и функционалност.

Windows 10X всъщност е един от скритите герои, които останаха извън светлините на прожекторите. Софтуерът е водещият фактор, който реално забавя други сгъваеми концепции, като Samsung Galaxy Fold (при него имаше и някои конструктивни предизвикателства) и Huawei Mate X. Затова, дали този път Microsoft ще успее да яхне мобилната вълна зависи до голяма степен от представянето на Windows 10X.

Историята за момента не е на страната на софтуерния гигант, но както виждаме, компанията под ръководството на Синар Пинчай взима доста смели решения. Като ползването на Android за своя Surface Phone, пардон – Surface Duo.

Свързани статии

Back to top button