НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Многоликите лаптопи – моделите с допълнителни екрани ще залеят пазара

Феновете на мобилните устройства чакат с нетърпение Световния мобилен конгрес в Барселона всяка година, за да разберат последните тенденции, докато тези на персоналните компютри затаяват дъх за COMPUTEX. Изложението в Тайван, ежегодно става арена на някои от най-интересните концепции, които водещите РС производители подготвят за пазара. Изданието през 2019 г. очерта една интересна тенденция, към която все повече компании се ориентират по отношение на дизайна на лаптопите. Това е използването на повече от един дисплей.

Ролята на втория екран

Двойните екрани не са нещо ново за бранша, като през последните години някои марки, като Lenovo, Razer и Asus експериментират усилено в тази насока. На COMPUTEX 2019 се появяват още по-смели модели, които поставят идеята за втори екран на изцяло ново ниво.

Досегашните концепции включваха допълнителния дисплей да играе по-скоро строго определени спомагателни функции. Например при някои Asus модели от миналата година, той заместваше Num Pad клавиатурата и може да се програмира за редица други действия, като четене на мейл или отваряне на чат прозорец.

lenovo-tablet-yogabook

Lenovo и тяхната Yoga Book беше един от първите опити, да се замени изцяло долната част на лаптопа с втори екран. Конкретния модел използваше дисплей с електронно мастило (e-ink), който включва сензорна клавиатура и пространство за рисуване/писане чрез стилус. Yoga Book беше представен по време на изложението IFA в Берлин и първите ни впечатления бяха сравнително позитивни. Сензорната клавиатура не е практична за продължително писане и на големи текстове, затова, например Microsoft в един момент се отказаха от подобна приставка за своите Surface хибриди.

Потребителите явно не са готови за толкова радикална промяна, като в Lenovo Yoga Book. Затова новите модели, които бяха показани на COMPUTEX 2019 продължават с експериментите в тази насока, но се ориентират в запазването на физическата клавиатура и спомагателната роля на допълнителния екран. Това не им пречи да разчупят максимално дизайна на новите устройства и функциите, с които разполага втория дисплей.

Компаниите твърдят, че концепцията подобрява продуктивността и поради по-високата потенциална цена се ориентират към геймърския сегмент.

hp-omen-x-2s

HP Omen X 2S

Новият геймърски лаптоп на HP Omen X 2S разчита на два екрана – един основен и втори, който е разположен над клавиатурата. Първият е 15.6-инчов, докато втория е издължен 5.98-инчов, като и двата са с FullHD резолюция (1980×1080). Има версия на основния дисплей, която е с 4K разделителна способност.

Вторият екран може да се използва за стриймване на музика и видео, да се следи състоянието на системата и различни допълнителни възможности, които може да помогнат на играча. Софтуерът на HP за него позволява на потребителите да фокусират определена част от основния екран, което може да бъде определен елемент в играта и така да повиши информацията, която геймъра вижда.

Като цяло, HP Omen X 2S е може би най-стандартния модел с два екрана, представен на COMPUTEX 2019. Заради втория дисплей, тъчпада е изтеглен отдясно на физическата клавиатура. Не много типично, но пък е по-удобно ако сте десничар, ако сте левичар, вече ще имате затруднения.

Като характеристики няма големи изненади за гейминг лаптоп през 2019 г. Вариантите включват процесори на Intel до Core i9, оперативна памет до 32GB и място за съхранение до 2TB. Цените започват от 2 100 долара.

asus zenbook duo pro 2

Asus ZenBook Pro Duo

Asus е един от производителите, които експериментират с допълнителни екрани от самото начало. Компанията представи по време на COMPUTEX 2019 своя ZenBook Pro Duo. Акцентът в него е вторият екран, който е с размер почти колкото основния – 14 срещу 15 инча съответно. И двата са с 4K разделителна способност, което позволява да се използват максимално ефективно за разнообразно съдържание. Разположението им също следва една тенденция, която ще видим при всички нови модели с подобен брой екрани. Основният заема, традиционно горното крило, докато допълнителният е разположен над клавиатурата.

Asus интегрира и трети дисплей, който поема функциите на тракпад и може да се трансформира в цифровия NumPad. Софтуерът е ключов компонент при работа с няколко екрана. Тук, Asus вкарват собствена разработка, която позволява различни функции и използването на допълнителния 14-инчов екран. Например да се ползва като разширение или дублиране на основния, или да се пускат определени специфични приложения на него. Дори, прави възможно да се раздели на части и така да се оползотвори неговата нетрадиционна издължена форма.

ZenBook Pro Duo ще бъде наличен на пазара, като още няма информация за цени. Предвид сравнително високия клас хардуер и двойните 4K екрани той най-вероятно ще бъде позициониран в премиум сегмента. Вариантите включват процесори с Intel Core i7 (шестядрен) и i9 (осемядрен), Nvidia RTX 2060 видеокарта, докато оперативната памет може да варира от 8GM до 32GB. Мястото за съхранение започва от 256GB и може да достигне 1TB.

Intel Honeycomb

Intel Honeycomb Glacier

Моделът с най-радикална визия до момента от изложението в Тайван е концептуалният модел на Intel Honeycomb Glacier. Това е геймърски лаптоп, който съчетава мощен хардуер и 15.6-инчов основен екран. Подобно на много други модели с два дисплея, той разполага с втори 12.3-инчов в долната част на тялото над клавиатурата. Уникалното му е, че допълнителният екран може да се повдигне спрямо клавиатурата и да бъде по-лесен за следене при работа или игра с основния.

В подобно разгънато състояние, целият лаптоп получава формата на половин пчелна пита (или хексагон), откъдето идва и името му – Honeycomb. Именно специфичният му дизайн го прави интересен, като според Intel към този подход има интерес от различни РС производители.

На втория екран може да се изобразява различна информация или да се дублира или разшири десктопа на системата. В презентационното видео на Intel е показано, как може да се играе на основния, докато на допълнителния може да се следи информацията и статуса на онлайн стрийма от нея. Подобно на модела на Asus и тук имаме трети малък дисплей, който може да се използва вместо NumPad клавиатура или други спомагателни функции.

Свързани статии

Back to top button