НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei представи новата P40 серия смартфони

Huawei представи обновената си флагманска серия смартфони P40 и по традиция камерите са основен акцент в тях. Главното подобрение е най-вече във възможностите за светлочувствителност на основния сензор и подобена изработка и допълнителни възможности на оптичното приближение. За разлика от миналогодишните модели, сега китайският гигант разчита на три версии – P40, P40 Pro и P40 Pro+. Последната се явява директен аналог на Samsung Galaxy S20 Ultra и по този начин Huawei се опитва да парира директно ходовете, които предприема южнокорейската компания.

Вижте първите впечатления от Huawei P40 Pro на колегите от Tech Tips Media в тяхното видео:

Новите флагмани на китайския производител няма да имат достъп до лицензираната версия на Android и до услугите на Google. Затова те ще разчитат изцяло на собствения магазин за приложения AppGallery. Huawei поддържа увереността, че ще успее да привлече и задържи достатъчно разработчици, така че да потребителите да не усетят липсата им. При тестовете на миналогодишния премиум флагман Huawei Mate 30 Pro, това не беше случая и имаше доста липси в контекста на европейския пазар. В България се очаква след 6 април.

Huawei P40 Pro и P40 Pro+

Huawei P40 Pro_photo 4

Тазгодишното острие във високия клас на китайския производител P40 Pro разчита на обновения 50MP сензор, разработен съвместно с германската компания Leica. Той е по-голям от предшественика си и съответно може да улови повече светлина. Нощните снимки и тези при намалено осветление са още по-ясни и детайлни. Например, според Huawei в Single Shot, който се заснема доста бързо, превъзхожда нощните режими на Samsung Galaxy S20 Ultra и iPhone 11 Pro. Към него добавяме 40MP широкоъгълна камера.

Основната разлика между Huawei P40 Pro и P40 Pro+ е в телефото сензора. При първия модел имаме един 12MP с петкратно оптично приближение. Това се постига чрез Periscope технологията на Huawei, която беше показана миналата година в P30 Pro смартфона. Тя разчита на специална призма, която допълва останалите лещи.

Huawei-p40-pro-infographic

При Huawei P40 Pro+ имаме две телефото камери. Първата е стандартна 8MP с трикратно оптично приближение и служи за бърза смяна от нормален кадър към zoom-нат такъв. Техническият гений на Huawei и Leica е във втория сензор. Тя отново е 8MP, но разполага с десеткратно оптично приближение (10x) и 100x дигитално. Това се постига чрез сложна вътрешна конструкция, която комбинира три лещи за оптично приближение, както и три призми, от които една е подвижна. По този начин може да се контролира начина по който влиза светлината и крайният резултат е десеткратно оптично приближение. Което е най-голямото интегрирано в камера на смартфон до момента.

Другата разлика между Huawei P40 Pro и Huawei P40 Pro+ е в екрана, като при първия модел той е с честота на опресняване от 90Hz, а при втория – 120Hz. Самите дисплеи се отличават от останалите смартфони в това, че са извити по горния и долния ръб. Така се елиминират допълнително рамките на смартфона и създават впечатлението, че екранът заема целия преден панел. Размерът и резолюцията е еднаква при двата модела – 6.58 инча OLED и 1 200×2 640 пиксела съответно.

Huawei P40 Pro и P40 Pro+ разчитат на процесора на Mate 30 Pro – Kirin 990, който е със 7nm+ архитектура. Двата смартфона са с 8GB оперативна памет. P40 Pro + разполага само с вариант с 512GB място за съхранение на данните, докато опциите при стандартния P40 Pro са 128GB и 256GB. Батерията и при двата модела е с капацитет от 4 200 mAh. Цената на Huawei P40 Pro ще е около 1 000 евро или около 2 000 лева, докато тази на P40 Pro+ ще е на внушителните 1 399 евро, което е съпоставимо с тази на Samsung Galaxy S20 Ultra.

Huawei P40

huawei-p40

Китайската компания показа и своя „по-достъпен“ флагман – стандартния модел P40. При него имаме по-малък OLED екран от 6.1 инча, който е лишен от извивки по ръбовете. Резолюцията е с една идея надолу – 1 080×2 340.

Huawei P40 разчита на новия основен 50MP сензор, но другите две са 16MP широкоъгълна и 8MP телефото с трикратно оптично увеличение. Предната камера е идентична и за трите модела – 32MP. Батерията на Huawei P40 е 3 800 mAh. Мястото за съхранение на данни е 128GB. Цената му е 800 евро, което го прави с близо 57% по-евтин от P40 Pro+ версията.

Тук свършват основните разлики между трите модела. Всички те разполагат с вграден сензор за пръстови отпечатъци под OLED екрана, 8GB оперативна RAM памет, съвместимост с 5G мобилни мрежи и осемядрения процесор Kirin 990.

Софтуерните възможности

Huawei-AppGallery-1

Новата серия P40 на Huawei ще е първата, която ще разчита на редица нови възможности в софтуера на камерата. Чрез алгоритми за изкуствен интелект (AI), потребителите ще могат да премахват отражения в снимките, странични хора и минувачи или ще им препоръчват най-добрите кадри от бърза серия снимки (burst).

Другото общо помежду трите модела е, че подобно на Huawei Mate 30 серията и те няма да могат да разчитат на услугите на Google и на лицензирана версия на Android. Смартфоните са базирани на платформата с отворен код Android Open Source Project (AOSP), надградена с магазина приложенията на китайската компания. Към последните влизат Huawei Mobile Services и интерфейса EMUI. Магазинът за приложения AppGallery ще е основното място, откъдето потребителите ще могат да избират допълнителен софтуер за своите устройства.

През първите месеци на 2020 г. той беше малко скромен откъм налични програми, като липсваха големи имена като Facebook, Instagram и много други. Доста приложения, които разчитат на API-те на Google също надали ще се включат, поне за момента. Затова Huawei P40 серията звучи повече от страхотно като техническо изпълнение, но софтуерната гледна точка не е за пренебрегване.

Пълният запис от представянето:

Свързани статии

Back to top button