НОВИНИТЕЛЕКОМИ

United Group чака одобрение от ЕС за сделката с „Виваком“

Водената от британски инвеститори кабелна група United Group е подала молба за одобрение на сделката с водещия по приходи български телеком „Виваком“ към Европейската комисия (ЕК). Антимонополното звено в Брюксел си е поставило едномесечен срок за произнасяне на решението. То трябва да бъде обявено до 3 април, самата молба е подадена на 28 февруари.

United Group прибягва до разрешението на ЕК, поради факта, че разполага с телеком активи в две други страни на Европейския съюз – Telemach в Словения и Tele2 в Хърватска. Групата разполага с подобни бизнеси още в Сърбия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина. Компанията притежава и медийна група United Media, която оперира в почти всички изброени държави без Македония.

Трансграничния характер в рамките на ЕС на сделката налага одобрението ѝ да премине през ЕК, а не само през българските регулатори в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Последната най-вероятно ще даде своя анализ и мнение към Брюксел по случая, но няма да има последната дума.

Сделка, параметри и финансиране

United Group CEE Assets New

United Group обяви още през ноември 2019 г., че придобива най-големия по приходи телеком в България – „Виваком“. За сделката се спекулираше от май миналата година, но беше потвърдена официално през есента. Точните параметри също не бяха оповестени публично, но експерти и източници от индустрията я поставяха в рамките на 1.2 млрд. евро.

Тази сума беше индиректно потвърдена през януари 2020 г., когато United Group осигури финансиране за сделката. Групата обяви, че пласира две емисии от облигации от 1.22 млрд. евро и 575 млн. евро съответно. Първата ще се използва за да се плати придобиването на „Виваком“, а с втората ще се рефинансират предишни задължения. В цената най-вероятно влизат и настоящия дълг на българския оператор в размер от около 360 млн. евро (един голям заем от 345 млн. и един оперативен за 15 млн. евро).

EU Flag

От документите подадени към ЕК, става ясно, че сделката с българския телеком ще се осъществи през специално създадено местно дружество – „Юнайтед Груп България“. То е регистрирано през октомври 2019 г., когато явно е постигнато съгласие между настоящите и бъдещи собственици на „Виваком“. Зад него седи компанията отговорна за словенското звено на United Group – Slovenia Broadband, регистрирана в Люксембург.

Причината за този избор е да може сделката да бъде осъществена между две компании от ЕС. United Group е основана от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г., като кабелен оператор. Постепенно тя се разраства в рамките на целите Западни Балкани и страни от бивша Югославия. Експанзията е подкрепена от различни финансови инвеститори, като Шолак преминава на заден план като миноритарен акционер. В момента британският фонд BC Partners държи мажоритарния дял, а доскорошният основен собственик – щатският KKR остана с миноритарен такъв.

По пътя на балканския телеком

News Balkan Telecoms

Ако Брюксел даде зелена светлина на сделката, United Group ще разполага с първия си истински телеком в портфолиото си. Операциите на групата са основно в сферата на доставката на ТВ и интернет, както и разполагат с медийната компания United Media. Последната разполага с около 31 собствени телевизионни канала и няма да е изненада ако след време се появи и в България. Причината е, че United Media в момента оперира във всички пазари, на които групата е стъпила – от Словения до Македония.

Амбициите на United Group не спират с „Виваком“. Дружеството в момента се опитва да придобие и един от водещите румънски телекоми – Romania Telekom от гръцката OTE, която е част от германския гигант Deutsche Telekom. Това е голям залък за трансбалканската група, затова информацията засега е, че преговарят заедно с PPF Group. Инвеститорският фонд, зад който седи чешкият милиардер Петр Келнер, също разполага с голямо телеком портфолио в региона. През 2018 г. той придоби всички активи на норвежкия гигант Telenor в Централна и Източна Европа, включително българския „Теленор“.

PPF Group CEE Assets News

В момента Келнер очаква одобрение на сделката на PPF Group с медийната група CME, която също оперира в региона. Тя преминава в момента през одобрението на европейските и потенциално щатските антимонополни регулатори, като част от Timer Warner, сега собственост на AT&T. Някои политици в САЩ виждат в лицето на Келнер силни китайски връзки, но без достатъчно солидни доказателства.

При финализиране на всичките три сделки, на Балканите ще властват две големи телеком регионални групи – United Group и PPF Group. Те ще разполагат със значителен конвергентен ресурс и комбинация от мобилни и фиксирани операции, заедно с медийно съдържание в повечето държави в Централна и Югоизточна Европа.

Свързани статии

Back to top button