НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Собственикът на „Теленор“ и купувачът на „Виваком“ преговарят за Telekom Romania

Два от основните инвеститора в българския телеком пазар за последната година и половина – чешкият инвестиционен фонд PPF Group и трансбалканската United Group преговарят за румънския оператор Telekom Romania. Първият е собственик на „Теленор“, докато втория обяви, че купува „Виваком“, като още чака регулаторно одобрение на сделката. По информация на румънския сайт Profit.ro, двете дружества са започнали тежки преговори за придобиването на телекома.

Ако сделката бъде осъществена, то това ще бетонира позицията на PPF Group и United Group като регионални гиганти в сектора, със сериозни и допълващи се активи в почти всяка държава на Балканите, без Гърция и Турция. Този статус на двете компании ще зависи и от одобрението от регулаторите на две други техни сделки – на PPF Group със CME и на United Group с „Виваком“.

Сложната сделка

United Group and PPF Group CEE Assets New

Двете групи искат пълния контрол над Telekom Romania, което прави сделката доста сложна операция. Дружеството се състои реално от две компании. Мобилният оператор Telekom Romania Mobile Communications в момента е с мажоритарен собственик гръцкия телеком OTE с 69.99% участие, а останалите се държат от Telekom Romania Communications (бившият държавен Romtelecom). Последният е в ръцете на OTE с 54% и румънската държава с 46% участие. Най-големият акционер в OTE е германският гигант Deutsche Telekom с 45%, което допълнително обърква пъзела.

Така в преговорите са замесени гръцкия оператор, румънската държава и донякъде германската група. Според Profit.ro, първо в Белград, а след това и в Букурещ са започнали многостранни разговори за сделката. В тях са били включени не само директните представители на потенциалния купувач и продавач в лицето на United Group, PPF Group, OTE и румънското правителство, но и посланиците на Германия, Гърция и САЩ. Опасенията на Profit.ro са насочени главно заради потенциални директни или индиректни връзки на двете финансови групи с Русия.

В първата фаза за наддаването на Telekom Romania са взели участие още два консорциума. Първият е бил съставен от две компании – френската Orange и румънският телеком Digi (собственост на групата RCS & RDS). Вторият е българският бизнесмен Спас Русев, който беше мажоритарен акционер във „Виваком“ преди сделката с United Group. Последният участник обаче отпада още при предварителното разглеждане на офертите, пише Profit.ro. Самият Спас Русев, коментира в интервю за „Капитал“, че все още се води за кандидат, като всичко зависи дали собствениците ще предпочетат да продадат двата бизнеса заедно или поотделно.

Бетониране на регионалния статус

PPF Group CEE Assets News

Ако United Group и PPF Group достигнат до сделка с Telekom Romania, двете групи ще се превърнат в истински балкански телеком гиганти. Като дори ще имат съвместен помежду си актив. За момента техните бизнеси в сектора се припокриват само в България, в случай, че бъде одобрена сделката с „Виваком“, и в Словения, където се чака зелена светлина на придобиването на CME от PPF Group. В Румъния, чешкият инвестиционен фонд ще разполага и с медийната група Pro TV отново покрай трансакцията си със CME.

Точните параметри на придобиването на Telekom Romania не се съобщават, така че няма как да знаем какво ще е участието на двата купувача при финализиране на сделката.

Крайният резултат ще бъде повече от впечатляващ. PPF Group ще разполага с мобилни оператори в осем държави – България, Чехия, Румъния, Словакия, Черна гора, Холандия, Сърбия и Унгария. В четири от тях ще разполага и с медийни компании, след като придобие CME, която ще му даде достъп и до словенския пазар на съдържание. Присъствието му в България ще се формира с контрола върху „Теленор“ и „БиТиВи Медиа Груп“.

United Group от своя страна ще разполага с кабелните оператори от групата SBB, които обхващат Сърбия, Словения, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Хърватска. В България и Румъния ще разполага с по един конвергиран телеком – „Виваком“ и Telekom Romania съответно. Във всичките си стари пазари, компанията разполага със собствена медийна група – United Media.

Бракът между оператори и съдържание

United Group CEE Assets New

Двата нови балкански гиганти също така показват и доста конкретна насоченост на своите инвестиции – техният стремеж да комбинират телеком и медиен бизнес. PPF Group заяви това с обявяването на сделката с „Нова броудкастинг груп“ в България, но тя беше блокирана от регулатора. След това, чешкият фонд на милиардера Петр Келнер се ориентира към CME, които контролират не само bTV, но и редица други медийни групи в региона.

United Group разполагат със собствена компания, която произвежда собствено или купува лицензирано съдържание – United Media. За момента тя оперира в Словения, Словакия, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Хърватска. Много е вероятно тя да навлезе и в България, след приключване на сделката с „Виваком“. За Румъния ситуацията ще е по-трудна. Причината е, че техния потенциален съдружник в Telekom Romania – PPF Group – ще разполага с медийна група там, ако финализира своята сделка със CME.

Свързани статии

Back to top button