НОВИНИТЕЛЕКОМИ

United Group емитира нов дълг за сделката с „Виваком“   

Балканският телеком United Group подготвя нов дълг, който ще използва изцяло, за да финансира придобиването на най-големия по приходи оператор в България „Виваком“. По информация на GlobalCapital, сделката за българското дружество е 1.2 млрд. евро. United Group ще пласира две емисии с дългови облигации на стойност от 1.22 млрд. евро и 575 млн. евро съответно.

Това не е обезателно лоша новина за „Виваком“. Българският телеком разполага с общи задължения от над 360 млн. евро към отделни банки, като по-голямата част от парите бяха използвани за рефинансирани на предишни борчове. GlobalCapital потвърждава тезата, че в цената, която United Group ще плати за оператора, включват и дълговете, които той има.

Облигациите, които пласира United Group засега са обвързани изцяло с тях и не директно с българското дружество. Причината е, че сделката още не е финализирана, като се очаква одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, което трябва да бъде готово най-късно до средата на годината.

Това не е гаранция, че впоследствие United Group няма да се опита да изтегли друг мостов заем, за да рефинансира новите си задължения (по подобие на гръцката OTE и „Глобул“ през 2013 г.) или да използва свеж ресурс от „Виваком“ за тази цел.

Детайлите по облигациите

United-group-logo

Средствата, които бъдещия нов собственик ще осигури ще бъдат под формата на книжа за 1.05 млрд. евро и още 170 млн. евро чрез специфичните payment-in-kind (PIK) облигации. Допълнително, групата ще се опита да набави още една емисия дълг за 575 млн. евро, която има за цел да рефинансира предишни задължения, които са с падеж през 2022 г. Последното действие има за цел да облекчи във времето общите плащания по различните книжа, които United Group е емитирала и реално няма да са в нейна допълнителна тежест.

Американската банка JP Morgan е основната институция, която предоставя големия заем за 1.05 млрд. евро, като към нея се присъединяват KKR Capital Markets (миноритарен собственик на United Group – бел. ред.), швейцарската Credit Suisse и френската Credit Agricole. Вторият дълг от 575 млн. евро ще бъде осигурен от Banca IMI, BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Suisse, KKR, Morgan Stanley и UniCredit. Това показва информацията на GlobalCapital, които допълниха, че в между понеделник и сряда United Group е представила офертите си в основните финансови центрове на Европа – Лондон, Париж и Франкфурт.

Според източници на „Капитал“, специфичните PIK облигации се емитират от Summer BidCo, които са част от BC Partners или мажоритарните собственици на United Group. Тезата на българското издание е, че тази част от дълга ще остане в рамките на цялостната група и няма да повлияе толкова на общото ѝ състояние.

Причините за новите задължения

United Group CEE Assets New

Действията на United Group са обосновани, защото сделката, която правят с „Виваком“ е доста мащабна за тях. Ако тя бъде одобрена и българския телеком се влее в групата, то той ще съставлява около 32% от приходите на обединеното дружество. Това е нож с две остриета.

От една страна, дава спокойствие на инвеститорите при отпускането на такъв голям дълг, предвид факта, че United Group ще разполага със стабилен и достатъчно перспективен актив. Това е основната причина, кредитният ѝ рейтинг да не се понижава, въпреки емитирането на нови задължения. Втори фактор за това е, че групата успя да изплати милиарди емитирани облигации през 2019 г. От друга страна, „Виваком“ може да се окаже основния източник при погасяването на задълженията. Било то с постепенно взимане на средства от телекома или с потенциалната му препродажба.

United Group е до голяма степен в позицията на PPF Group (собственик на „Теленор“ в България). Разполагат с големи телекомуникационни активи в региона, между които тепърва трябва да развият синергична дейност. В Западните Балкани, групата има силно присъствие във доставките на фиксирани услуги, както и собствена медийна компания – United Media. С придобиването на „Виваком“ те ще разполагат с пълноценен телеком, който могат да допълнят със собствено или лицензирано съдържание.

Свързани статии

Back to top button