ТЕЛЕКОМИ

ЕС ще изследва ефектите на 5G върху човешкото здраве

Следващата 2020 г. е крайният срок, който Европейския съюз (ЕС) трябва да започне по-мащабното приемане и разгръщане на мобилните мрежи от пето поколение (5G). Това включва преодоляване на различни технически, икономически и регулаторни предизвикателства. Една от темите, която започна да се повдига през последната година и половина са опасенията за потенциалния ефект на 5G върху здравето на хората.

Безотговорна ли е Европа

EP-5G-discussion-2
Еврокомисарят Мария Габриел (вляво) и евродепутатът Иво Христов (вдясно)

Повечето мащабни изследвания в областта на мобилните комуникации са проведени основно в САЩ, като Европа почти не е правила такива проучвания. Въпреки липсата на такова, Европейската комисия (ЕК) решава да не прави подобно при приемането на новата технология.

В крайна сметка и в последния момент, Брюксел ще направи изследване за ефектите на 5G върху здравето на човека. Това обяви българския евродепутат Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D).

Той е инициирал към научния панел на Европейския парламент (ЕП) – STOA, да изготви изследване за ефектите, които 5G оказва върху здравето на хората и околната среда.

Ivo-Hristov-EP-SD-2
Евродепутатът Иво Христов

„Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията”, обяви Христов по време на конференция организирана по темата в ЕП. Той обяви, че е безотговорно отношението и позицията на ЕК, че подобно изследване не е необходимо.

„Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията“, допълни Христов. Като поясни, че Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски.

От друга страна, Христов подчерта, че Европа изостава в разгръщането на 5G технологията, която наистина ще доведе до редица икономически предимства. Забавеното ѝ приемане означава, че Стария континент може да загуби конкурентоспособност, допълни той.

Скептицизъм под въпрос

EP-5G-discussion-3
Дългогодишният евродепутат и скептик на 5G Пол Ленои (в средата)

Резултатите от изследването се очаква да бъдат обявени след поне шест месеца. Дали това време ще бъде достатъчно за задълбочено проучване, ще разберем след публикуването му. Ако докладът бъде подробен с конкретни резултати, има голяма вероятност да намали или съответно да подсили скептицизма на хората спрямо 5G технологията. Както и да развенчае някои от митовете в момента.

В дискусията организирана от евродепутата Иво Христов беше поканен един от големите скептици на мобилните технологии в Европа – дългогодишният представител в ЕП от Белгия, Пол Ленои.

Той обяви, че въпреки настоящите лимити на излъчване, наложени в международната общност, продължават да съществуват потенциални опасности, като оксидативен стрес, рак, нараняване на ДНК и цялостно увреждане на клетките. Ленои не представи никакви конкретни доказателства или изследвания, които да подкрепят неговото изказване. Отделно, направените досега проучвания и експерименти, най-вече в САЩ, опровергават твърденията му.

Пол Ленои е един от подателите на запитването към ЕК за опасенията свързани с 5G и здравето.

cellular-tower-5gВРЕДНО ЛИ Е 5G ЗА ЗДРАВЕТО – ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

„Установените в момента лимити са направени върху доста остаряла база и, затова те са поставени под съмнение. Изпратихме въпроси през 2018 г. до ЕК по темата и нямаше отговор“, обяви Ленои. Първото твърдение не се почива на никакви цитирани изследвания, които да го подкрепят. По второто, ЕК изпраща отговор, в който посочва, че при спазването на лимитите на Международната комисия за предпазване от не-йонизиращи лъчения (ICNIRP) са достатъчна гаранция за безопасността на европейското население, които той самия поставя под съмнение.

Ленои също така обяви, че милиметровите вълни, които се ползват от 5G технологията, оказват влияние върху малките насекоми. Отново без конкретни доказателства или посочени извършени изследвания.

Единен подход

EU-parlament-building-1

Останалите участници в конференцията се обединиха около идеята, че в ЕС трябва да има единен и хармонизиран подход за развитието на 5G. Както и, че приемането на технологията е важен, ключов и дори неизбежен момент.

Европейският комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел отбеляза, че в момента на Стария континент има технологични разделения сред регионите.

„Добър ход беше координацията за разпределението на радиочестотния ресурс от страните-членки“, коментира Габриел и допълни, че ЕС трябва да остане с единен подход при разгръщането на 5G. Сред важните мерки е стандартизацията за сигурността на технологията, като са предприети първите стъпки в тази посока на наднационално ниво на Стария континент.

Според Джефри Годфри от организацията на европейските телеком регулатори (BEREC) правителствата на страните на ЕС не трябва да вдигат таксите за радиочестоти, което ще натежи на телекомите и ще ги затрудни в инвестирането в 5G инфраструктура.

EP-5G-discussion-4
Джефри Годфри (вторият от ляво на дясно) от организацията на европейските телеком регулатори (BEREC)

„Трябва да подчертая ключовата роля в правителствата на страните-членки, които не трябва да се изкушават, че 5G може да им донесе допълнителни приходи в бюджета и да не товарят повече телекомите с такси“, коментира Годфри по време на конференцията.

Марк Ванкопеноли, глобален директор в публичните отношения на Nokia допълни, че вече доста политици в страните от ЕС предприемат обратното – взимат мерки за облекчаване на таксите на операторите. Българското правителство и телекомите в страната преговаряха повече от година и половина по темата и беше постигнато такова съгласие за намаляване на тарифите.

Темата със сигурността беше само леко спомената, като участниците в дискусията се опитваха да я избегнат, заради все още големите неизвестни по цялостната позиция на ЕС по нея. Представител на British Telecom (BT) попита кога ще бъдат готови стандартите за сертифициране в областта на 5G, както и дали Европа ще има капацитет да ги прилага. Годфри от BEREC обяви, че това е в сферата на Европейската агенция по киберсигурност (ENISA), а за капацитета и сроковете не се нае да коментира.

Скритият потенциал

eu-5g-security

Европа разполага с достатъчно потенциал да се превърне във водещ регион по развитие на 5G. Еврокомисарят Мария Габриел припомни, че европейските компании сумарно държат най-много патенти в тази област, факт, който често се забравя и пренебрегва.

„Доста от приложенията в момента могат да се развият с 4G като основа. Но в дългосрочен план, 5G ще има трансформиращ ефект за цялата икономика“ коментира Лазио Тот, директор по публична политика на Международната асоциация на мобилните оператори (GSMA).

По време на конференцията се изказа мнението, че ЕС разполага с необходимите ресурси да изгради цялостна екосистема от мрежи и приложения, с които да се разгърне пълния потенциал на 5G.

„Изграждането на работеща пълна екосистема е ключова за постигането на пълна автоматизация на процесите, като Европа има индустриалния капацитет да постигне тази цел“, коментира Марк Ванкопеноли от Nokia.

Свързани статии

2 коментари

    1. Basically, Ivo Hristov MEP from EU Parliament is initiating a creating and preparation of research paper in EU about the possible health and enviromental effects of 5G adoption in Europe. If you want more details about the discussion organized by Ivo Hristov you can contact us in the about us section 🙂

Back to top button