НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Българите търсят в Google най-много политически и здравни теми през 2019 г.

В края на всяка година Google представя любопитна статистика за различните търсения по целия свят. От доста време, в разбивките по държави фигурира и България. През 2019 г. българите са използвали популярната интернет търсачка, най-вече да издирват информация за различни здравни и политически теми. Както и някои актуални термини, като „инфлуенсър“ и „електрическа тротинетка“.

Неактивни, но информирани

european-parlament-vote

Изборите за Европейски парламент, може да не успяха да накарат масово хората да отидат до урните и да гласуват, като през вота тази година, България понижава своята активност но за сметка на това българите се оказват доста любопитни от резултатите им. Затова те са и най-търсената характерна информация в Google за 2019 г. Предвид факта, че „Резултати от изборите в ЕС“ е въпросът с най-много заявки в платформата на интернет гиганта, показва, че хората в страната все пак се интересуват от ситуацията, нагласите и потенциалното бъдеще на Обединена Европа.

Друг популярен политически термин, който също може да формира посоката на развитие на ЕС е темата с Брекзит. Той е на пето място при характерните търсения. Останалите подобни теми са свързани с електронната винетка и ЗМИП (Закон за мерките срещу изпиране на пари).

Опасността от завръщането на морбили (дребната шарка) поставя думата на второ място сред най-популярните търсения в България. Здравословните теми са другите, които доминират заявките в Google на родните интернет потребители. Затова други две болести влизат в Топ 10 търсения – африканската чума и легионерската болест.

„Чернобил“ е третата най-популярна заявка, активирана най-вече покрай големия шум около едноименния сериал по HBO. Тя е гранична между двете теми със здравето и политиката, поради спецификата на аварията в атомната електроцентрала до Чернобил през 1986 г.

На последните две места в Топ 10 са други популярни думи в съвременното общество – „инфлуенсър“ и „електрическа тротинетка“. Второто най-вече, заради навлизането на услуги за отдаване на е-скутери под наем в София през есента.

Филми, спорт и папата

Avengers Endgame

Добра новина е, че една от нашумелите български филмови продукции „Доза щастие“ е най-търсена в своята категория. Изненадващо следва „Аквамен“, който изпреварва двата супер хита на годината „Жокера“ и „Отмъстителите: Краят“.

При личностите доминира Папа Франциск, следван от политика Цветан Цветанов, най-вероятно покрай скандалите с евтините апартаменти и излизането му от партия ГЕРБ. На трето място, по търсения в България е американската журналистка Джени Суши, около която се завърза международен скандал с родния ни боксьор в свръхтежка категория Кубрат Пулев.

Футболът продължава да доминира в спортните търсения на българите. Мачът България-Англия е безспорен фаворит, но той отново е свързан с международен скандал, този път с расистки и негативен за страната ни привкус. Вечното дерби между „Левски“ и ЦСКА е на второ място. Тенис турнирът в който българският спортист Григор Димитров достигна до полуфинал US Open 2019 разнообразява челната петица в категорията и е единственото не-футболно събитие, което е предизвикало интереса на родните интернет потребители.

Световните тенденции

cricket-world-cup

Футболът може да е най-популярният спорт в света, но когато става дума за глобални търсения, лидер изобщо е мачът между Индия и Южна Африка по… крикет. Подобна е ситуацията и с четвъртата най-популярна заявка, която проследява двубоят между Индия и Бангладеш по същия спорт. Има и повод – Световното първенство по крикет, което се проведе през лятото в Англия.

На второ място е актьорът Камерън Бойсе, който почина през юли 2019 г. Макар и малко известен, той е много търсен в Google, защото името му съвпада напълно с популярен играч на крикет. Може би, трябва да преосмислим идеята, че футбола все още е най-популярен спорт по света.

Първенството на Латинска Америка „Копа Америка“ едвам успява да достигне до трето място по търсения, но е лидер в категорията за новините. На пето е смартфонът на Apple – iPhone 11. Следват популярните развлекателни продукции, като „Игра на тронове“, заради последния сезон на поредицата, блокбъстърите „Отмъстителите: Краят“ и „Жокера“. Покрай пожара в историческата катедрала „Парижката Света Богородица“ (или „Нотр Дам“ – бел. ред.), английското ѝ име е на девето място.

При филмите няма изненада и суперхитът на Marvel – „Отмъстителите: Краят“ води, а при сериалите „Игра на тронове“ си запазва лидерството, а другият голям хит на HBO „Чернобил“ влиза на трето.

Свързани статии

Един коментар

  1. Да, все още малко време футболът ще е най-популярния спорт в света. Но ние вървим с огромно закъснение от света.
    Вижте кой управлява държавата и футбола и не може да не се съгласите с мен.

Back to top button