PLAYАНАЛИЗИ

Marvel след епохата на „Отмъстителите“

Дълго се чудех дали да направя филмово ревю на „Отмъстителите: Краят“. Противоречивите ми чувства и личното усещане, че лентата не оправдава очакванията, ме накараха да променя мнението си. Не за блокбъстъра на Marvel, а за материала, който да напиша. Реших да заменя субективизма, който неимоверно присъства във всяко ревю, независимо от кого е написано, с малко по-висока доза обективност. Това може да се постигне единствено като се зададат правилните въпроси, погледнат се фактите и се потърсят малко по-различните отговори. Затова в следващите редове ще разгледаме различните сценарии и възможности за това, какво ще се случи с Вселената на Marvel след „Отмъстителите: Краят“.

Макар да не е ревю – предупреждавам, че ще има важни спойлери от последните 22 филми по популярните комикси!!! Включително и за „Отмъстителите: Краят“!

Трудно е за вярване колко много постигна Marvel през последните години. В рамките на малко повече от десетилетие, компанията зад популярните комикси със супергерои успя да преобрази напълно представите ни за кино и за това как се прави успешен франчайз. Поетият огромен риск с първия „Железен човек“ и упоритостта на Marvel в изграждането на цяла вселена от свързани помежду си филми се отплаща щедро.

Сега, единадесет години, 22 филма и над 20 млрд. приходи по-късно имаме истински холивудски феномен. Никой до момента не е създавал толкова голям и мащабен франчайз, който да бъде толкова печеливш на големия екран.

Изграждането на една Вселена

Avengers Infinity War

Началото е положено през 2008 г., когато в стремеж да спасят компанията Marvel се решава на дързък ход – да започнат да правят собствени филми. Ситуацията е парадоксална. Компанията няма силни приходи от комикси, а изкарва пари основно от отдаването на правата на своите герои на други студиа, които да правят блокбъстъри. Така с ограничени ресурси Marvel пуска първата си продукция – „Железния човек“. Тя успява да плени феновете с пленяваща история и невероятно харизматичния герой Тони Старк изигран перфектно от Робърт Дауни Джуниър.

След финалните надписи на филма, се появява Самуел Джаксън в ролята на Ник Фюри, който загатва на Тони Старк за инициативата „Отмъстителите“. Така се полага основата на цяла вселена, която става известна като Marvel Cinematic Universe (MCU). Всяка следваща продукция ще включва една или няколко такива сцени, които ще загатват или ще помагат да се направи връзката помежду им.

Първата фаза на MCU включва шест филма и от гледна точка на успех е най-трудната за Marvel. Причината е, че все още фенската база не е затвърдена, а връзките между първите пет филма не са толкова директни и преплитащи. Изключение прави втората част на „Железния човек“, която е почти директно продължение на първата.

Именно този период е най-рисковия за Marvel и всичко е на кантар. За да се води печеливш един филм, приходите му в САЩ трябва да надминат бюджета. Постъпленията от останалата част на света експертите не включват, защото е много трудно да се изчисли колко точно пари остават за студиото след като се махнат всички разходи по дистрибуцията и промоцията му.

Marvel Cinemtic Universe Infographic Phase I and II

Първите пет ленти успяват да излязат на плюс с 343 млн. долара и то главно, заради силното представяне на двете части на „Железния човек“, които буквално влачат франчайза на печалба. Проблемите са и сред феновете, които посрещат всеки нов филм от поредицата с все по-смесени чувства, както е видно от зрителските рейтинги.

Всичко се променя, когато Marvel изваждат скрития си коз – първата продукция на „Отмъстителите“. В нея за първи път се обединяват всички сюжетни линии на героите до момента в една епична битка за Ню Йорк. Бокс офисът избухва с 1.5 млрд. долара световни приходи, което по това време го нарежда на трето място след „Аватар“ и „Титаник“ по доходност. Дори в момента в класацията за най-касови филми на всички времена при калкулирана инфлация, той заема престижното 20-то място.

Обвързването на сюжетната линия между филмите продължава доста по-силно във втората фаза на MCU. Тя бетонира печелившия статус на вселената на Marvel и добавя още две продукции от франчайза, които минават границата от 1 млрд. долара световни приходи – „Железния човек 3“ и „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“.

Marvel Cinemtic Universe Infographic Phase III

Оттам нататък, както казват хората – всичко е история. С набраните средства Marvel вдигат мащабите и обявяват третата фаза, която вместо от шест филма се състои от 11. И от излезлите десет до момента половината са минали границата от 1 млрд. долара постъпления, а „Отмъстителите: Война безкрай“ поставя летвата от 2 млрд. долара приходи. Тя може да бъде надмината, поради много силното представяне на последната лента и продължаващите ѝ екранизации. Обновено на 6 май: „Отмъстителите: Краят“ я надмина и вече достига постъпления от 2.18 млрд. долара.

Успехът на MCU се дължи на няколко фактора. Първият е последователността и дългосрочния план, който Marvel изграждат. Вторият е в харизматичната комбинация между Железния човек и актьорът Робърт Дауни Джуниър. Третият е в обвързаността на всички филми в една сюжетна линия. Без този последен фактор, всяка следваща продукция няма да има тази допълнителна тежест, която се придава. Също така, „Отмъстителите: Краят“ нямаше да постигне и половината от този завладяващ ефект, ако не беше развитието на героите и очакването, акумулирано през предхождащите го 21 ленти. Но стигаме до финала на този невероятен цикъл, продължил повече от десетилетие.

Продължение или рестарт

Iron Man

Защото „Отмъстителите: Краят“ слага точка на тази невероятна поредица. Да, правилно прочетохте, филмът завършва цялата сюжетна линия, градена в продължението на повече от десетилетие. Това наистина е Краят. С главно „К“. Или, казано на други езици – Fin, End, Конец, Ende, Fine и тн. Оставя се вратичка за продължение и много други, направо порти, през които част от супергероите ще могат да се завърнат по един или друг начин на големия екран.

Но просто няма да е същото, основната история е приключена с финалния кадър на „Отмъстителите: Краят“. Главният супергерой Железния човек и основният злодей Танос вече няма да са част от MCU. Имено поради тази причина, това е първият филм от Вселената на Marvel, който не включва скрита сцена след надписите. Този ход е напълно целенасочен, защото тези кратки клипове служеха за свързване на историята на отделните ленти. Скритите сцени бяха най-важната спойка между всичките 22 филма издадени досега.

Оттук насетне, Marvel трябва много внимателно да преценят как да подходят. Защото вариантите са два. Единият е да се използва цялата история изградена до момента, която да послужи като трамплин за следващата Четвърта фаза на MCU. Вторият вариант е пълен рестарт и отваряне на нов цикъл. Това включва изграждане на нова и мащабна сюжетна линия, която да бъде разказана в определен брой от филми, разпределени в нови фази. Досегашната ще присъства като леки (или досадни) препратки, но без да играе голямо значение за бъдещата.

Промени в движение

Spider Man Homecoming

Третата фаза на MCU претърпя най-големи промени спрямо първоначалните планове. Според тях, „Отмъстителите: Краят“ трябваше да я затвори и след това да се продължи със следващата порция филми. Това решение беше продиктувано основно поради един фактор. Той се казва Човека-паяк. Marvel успя да постигне споразумение със Sony да направят съвместни филми с него. Правата за най-известния супергерой на комиксовата компания все още са в ръцете на японския гигант, който направи няколко успешни и не толкова успешни поредици с него.

Новият филм за Спайди измести Inhumans. След което Marvel добавиха продължението на Ант-мен, а малко по-късно беше добавен и втория филм за Човека-паяк. Последното се дължи на факта, за продължаване на сътрудничеството между Sony и Marvel вследствие на успеха на първата продукция и желанието на двете компании за нова лента. Което разбърка за пореден път плановете на MCU, техния календар и най-вече – как ще продължи всичко.

Покрай всичките размествания все по-вероятен за реализиране от страна на Marvel изглежда първия сценарий. Отговорът на този въпрос ще дойде през лятото. За тогава е планиран последният филм от третата фаза на MCU – „Човека-паяк: Далеч от дома“. Той ще изиграе важна роля и реално ще покаже насоката, която Marvel ще поемат. Макар и без свързваща историята сцена след финалните надписи, новата лента се очаква да започне точно там, където „Отмъстителите: Краят“ свършва. Или как Ник Фюри използва Човека-паяк, като основен супергерой в тайната организация SHIELD.

Това е подкрепено от втория трейлър на новия филм по „Човека-паяк“, в който вече се говори за паралелни вселени и тяхното преплитане. Това означава, че объркването с пътуването във времето от „Отмъстителите: Краят“ ще бъде изплзвано по всякакъв начин от сценаристите в следващите филми.

Бъдещите супергерои

Doctor Strange

Основният въпрос, който мъчи доста фенове е кои ще са следващите супергерои, които ще изнесат Вселената на Marvel. Компанията все още не е официално обявила четвъртата фаза и кои филми ще са включени в нея. Все пак имаме потвърждение за няколко от тях, които са в различен стадий на снимки и продукция. Допълнително, има информация за това кои актьори няма да видим в следващите ленти.

С „Отмъстителите: Краят“ очаквано приключи участието на Железния човек и Капитан Америка. Освен с логичната развръзка и завършеността на техните сюжети, актьорите също така обявиха, че няма да продължат да влизат в тези роли. Съответно договорите на Робърт Дауни Джуниър и Крис Еванс изтекоха с „Отмъстителите: Краят“ и не бяха подновени.

Ситуацията е подобна с доста други актьори и съответно герои от MCU. Контрактът на Крис Хемсуърт (Тор) изтече още през 2017 г., като беше подписал за десет филма с Marvel. Актьорът обаче го поднови за последните две части на „Отмъстителите“. Филмът все пак намекна, че може да се появи в третата част на „Пазителите на галактиката“. Самият Хемсуърт показва, че е готов на преговори за нови участия. Така че присъствието му в MCU е под въпрос.

Крис Прат (Старлорд) няма конкретни дългосрочни ангажименти. Той все пак ще участва в третата част на „Пазителите на галактиката“. Снимките на последния вече текат.

Black Widow

В сходна ситуация е Черната вдовица, играна от Скарлет Йохансон. От години, феновете чакат нейния самостоятелен филм. Той беше отлаган многократно, заради стремежа на Marvel, първата жена-супергерой, която да има тази привилегия, да се падне на Капитан Марвел. Мнението беше затвърдено след успеха на конкурентния „Жената-чудо“, който се оказа най-добрата продукция от зациклящата Вселена на DC. Двете супергероини са почти идентични, като цел и умения, разликата е в тяхната предистория. След като „Капитан Марвел“ излезе по кината, започнаха и снимките на „Черната вдовица“.

Другите сочени за почти сигурни филми, които ще очакваме през четвъртата фаза са вторите части на „Доктор Стрейндж“ и доста успешния „Черната пантера“. Спекулира се доста силно, че Шанг-Чи ще е дебютния супергерой в следващата вълна. Той е първият такъв с азиатски корени и предвид политкоректната политика на Marvel, неговото появяване няма да е голяма изненада. Ще е интересно да се проследи как ще действат с потенциален сикуъл на „Капитан Марвел“. Лентата беше остро разкритикувана от феновете, което накара компанията да промени първоначалните планове за ролята на новата им супергероиня в „Отмъстителите: Краят“. Marvel даже са имали два или три варианта за нейното участие, в зависимост от зрителската реакция, като след негативизмът са избрали по-резервирания.

Вероятните подкрепления от Fox

Wolverine

Човекът-паяк и споразумението със Sony обърка доста сметките на MCU, макар и в доста позитивна насока. Но неговото участие зависи изцяло от отношенията между двете компании. Което отвъд втория филм, все още остават неуточнени. Много по-голяма неизвестна пред четвъртата фаза идва с придобиването на Fox от страна на Disney. В тежките години на банкрути и финансов колапс, Marvel успя да закрепи положението като продаваше правата на редица свои супергерои и франчайзи на други компании. Така, Sony получиха „Човека-паяк“ и всичко свързано с него, а Fox – целият X-Men.

Сделката между Disney и Fox, която беше одобрена в края на миналата година ще върне правата за последните. Това дава на Marvel потенциален достъп до героите от X-Men (Върколака и Дедпул например) и Фантастичната четворка. Fox успя да създаде сравнително успешен франчайз с първите, като последния филм „Логан“ беше приет доста добре от критиката и феновете. Но опитите на компанията да наложи Фантастичната четворка завършиха с многократни провали.

Deadpool

Как точно и кои точно ще бъдат интегрирани в четвъртата фаза на MCU е въпрос, който тепърва ще разберем. Най-вероятната причина за забавеното официално представяне на следващия цикъл на вселената се крие в изчистването на историята, която Marvel иска да разкаже и уточняване на конкретните супергерои и суперзлодеи, които да използва.

Подкрепленията от Fox идват в най-подходящия момент. Причината е, че без тях MCU остава без харизматични личности, които да поемат поредицата. Железният човек и Капитан Америка буквално успява да изнесат на своите плещи първите две фази. Едва в третата, тази задача успя малко да се преразпредели към герои, като Черната пантера, Доктор Стрейндж и Тор. Въпреки това, в последните два филма на „Отмъстителите“ основната работа беше отново свършена от двата основни персонажа.

След тяхното излизане от MCU ще остане дупка, която трудно може да бъде запълнена. На пръв поглед Капитан Марвел и Сокола ще поемат задачите на двамата супергерои. Но те не са любимци на публиката. Въпреки опитите на Marvel да наложи първата, нейния самостоятелен филм е с най-нисък рейтинг на зрителите от цялото MCU. Затова нейната роля в „Отмъстителите: Краят“ беше свита значително.

Silver Surfer

Нов Върколак и Сребърен сърфист могат да попълнят тази празнота. Предвид, спекулациите, че флагманската поредица „Отмъстителите“ ще бъде заменена с „Тъмните отмъстители“, които включват точно любимия на всички мутант, Човека-паяк, Капитан Марвел, Тор, Орлово око, Венъм и Хълк, добре пасва на възможностите, с които разполага компанията.

От Fox може да дойде и новия суперзлодей, който да замени Танос. Най-добрият вариант в момента е Галактус, който е основен противник на Фантастичната четворка. Той е достатъчно мощен противник, който да надмине по мащаби възможностите на любимеца на публиката Танос.

Поуките от DC провала

DC Justice League

Най-голямата заплаха за всеки един касов франчайз е той да бъде засенчен от собствения си успех. Създаването на един или два хитови филма, могат да създадат завишени очаквания, както сред публиката, така и сред студиото. Най-добрият пример идва от конкурентната комиксова вселена на DC на Warner Brothers.

Трилогията за Батман на Кристофър Нолан все още се смята за една от най-добрите адаптации за супергерои. Първите две части –  „Батман: Началото“ и „Черният рицар“ заемат впечатляващи върхове сред зрителската критика с 94% одобрение в Rotten Tomatoes. За сравнение, филмите на Marvel не надминават 92%. Третата част „Черният рицар: Възраждане“ постига по-скромните 90%. Последните две ленти са и най-успешните от вселената на DC.

Опитите на Warner Brothers да изградят такава обаче се провалят напълно. Причините са няколко. Основната е, че трилогията на Нолан е замислена като самостоятелна и връзването на нови сюжетни линии изглежда изкуствено. Освен това стилистиката на британския режисьор е пълна противоположност на тази на Marvel – минимално използване на компютърно генерирани ефекти (CGI) за сметка на практичните. Тъмна атмосфера, реализъм и много дълбок философски замисъл допълват тази антагонистичност спрямо MCU.

Joker Dark Knight

DC се опитват в следващите филми да използват формулата не на Нолан, а на Marvel. Което още повече води до пагубни последствия. Феновете непрекъснато правят сравнения с трилогията на „Черния рицар“, като Warner Brothers така и не успяват да осъществят качествена връзка между продуктите. Слабите светлини в тунела, под формата на „Жената-чудо“ и „Аквамен“ не са достатъчно силни, за да могат да изградят стабилен франчайз.

Marvel успяваше умело да избегне тази ситуация до момента. Причината е, че предишните филми за супергерои бяха или с други персонажи или трагични като изпълнение. Липсва високото качество с което да бъдат сравнявани продукциите от MCU. Първият „Железен човек“ изгради лоялна фенска база като използва реализмът наложен от Нолан по същото време с перфектната актьорска игра на Робърт Дауни Джуниър. Но за разлика от „Черния рицар“, този филм беше малка част от огромния пъзел, който Marvel формираха в рамките на цяло десетилетие.

Развитието в посока на по-супергероична визия и история стана постепенно и правдоподобно. Поне при филмите с „Железния човек“ и донякъде първия „Капитан Америка“. Магическият свят на двата „Тор“-а бяха една от причините, тези филми да са сред слабо възприеманите от феновете и на ръба на финансовата стабилност. Но те бяха необходимите парчета, които впоследствие формираха „Отмъстителите“ – първата продукция на MCU, която разби бокс офиса с 1.5 млрд. приходи.

Проклятието на големия успех

Avengers Endgame

Marvel е на път да попадне в ситуация подобна на „Черния рицар“ след „Отмъстителите: Краят“. Да, последният е на път да стане най-касовият филм на MCU, като доближава световни приходи от 2 млрд. долара. Колкото реализира неговия предшественик „Отмъстителите: Война безкрай“. Феновете му дават отлични оценки от 90% одобрение. Проблемът е, че успехът му се дължи почти изцяло на целия контекст изграден с предишните 21 филма. Той е финалното парче от пъзела, което позволява да се изгради завършената картина на MCU.

Сега Marvel ще трябва да рестартира напълно или частично сюжетната линия, като изгради нова история, която да се разпростре през следващите десет или двадесет заглавия. Сравненията на феновете и критиката с „Отмъстителите: Краят“ ще са неизбежни. Очакванията ще са завишени, което може да създаде и първите големи разочарования от първата фаза насам.

Железният човек присъства в почти всеки втори филм от MCU, което разгръща максимално неговата сюжетна линия и го развива като пълноценен персонаж. Подобно изграждане има и с Танос, макар неговото присъствие да е значително по-слабо, но създава впечатлението за завършен план, чиито действия започват още от първите филми от поредицата. Намирането на нов, толкова силен протагонист и също толкова плашещ антагонист ще бъде голямо предизвикателство за Marvel.

Captain Marvel

Дори от финансова гледна точка Disney очаква все повече от филмите на MCU. Успехът на последната лента ще вдигне летвата за вселената на Marvel значително. Сборен филм със супергерои ще се очаква да прави поне 1.5 млрд. долара световни приходи. Подобни нещата вече се случват. Като Disney задължи кината в САЩ и препоръча на тези по света да продължат да излъчват „Капитан Марвел“ в деня на премиерата на „Отмъстителите: Краят“.

Независимо, че първият е вече два месеца на голям екран. Причината? Официалната е, че двата филма са директно свързани, което не е напълно вярно, защото тогава кината ще трябва да пуснат и останалите 20 заглавия от MCU. Неофициалната е по-интересна, защото Disney са очаквали приходите на „Капитан Марвел“ да са далеч по-добри. Независимо, че филмът постига над 1.1 млрд. долара по света и над 400 млн. в САЩ, медийният гигант е прогнозирал последните да са поне 450 млн. долара. Дори в момента, след допълнителната инерция покрай интереса към „Отмъстителите“, филмът постига едва 415 млн. долара в Щатите.

Disney+

Подобна съдба с надути прогнози най-вероятно ще съпътства всяко ново заглавие в рамките на MCU. Което в комбинация с подобни високи очаквания на феновете, може в един момент да доведе до постепенния крах на вселената на Marvel. Как компанията ще се опита да излезе от тази ситуация и дали така важните супергерои на Fox ще успеят да решат всички тези потенциални проблеми? Отговорите ще започнат да излизат през следващата година-две.

Не е изненада, че Disney обявиха, че ще се постараят да разкрият пълните подробности за предстоящата четвърта фаза възможно в последния момент. Те ще се възползват от всеки ден, час и минута, в който да прецизират новия план, така че да може да повтори максимално вече успешната рецепта на MCU. Филмите на Marvel ще са и едни от основните, с които Disney ще рекламира и ще се опита да привлече потребители за новата си стрийминг платформа. Тя стартира през есента, докато първите продукции от следващата фаза на MCU ще се появяват в кината през 2020 г. Така че, преди есента няма да очакваме новини за бъдещето на Вселената на Marvel.

Свързани статии

Back to top button