НОВИНИТЕЛЕКОМИ

САЩ, Южна Корея и Китай водят в 5G надпреварата

САЩ, Южна Корея и Китай за момента са лидерите в развитието на мобилните мрежи от пето поколение (5G) в света. Европейският съюз изостава, въпреки амбициите на Брюксел до края на следващата година, подобни услуги да има поне в един град от всяка държава-членка. Това показва анализ на Business Insider. През 2020 г. ще има истински бум на изграждане на 5G мрежи по света, като близо една пета от страните ще имат такива. Следващата година се очаква трите оператора в България да стартират подобни услуги.

Лидерите и прогнозите за 2025 г.

At&T 5g Evolution

Южна Корея и САЩ си оспорват лидерското място, коя страна първа пусна търговска 5G мрежа. Официално и двете стартират подобна услуга на 3 април, като разликата се измерва в часове. Споровете се пренасят в детайлите. Например, AT&T твърди, че има такава мрежа от декември 2018 г., докато южнокорейският телеком KT отчита, първата връзка на 5G смартфон, а не на интернет рутер.

Във всички случаи, новото поколение мобилни мрежи стартира в тези две страни. Последваха редица други, сред които Китай и Япония. Скоростният старт означава и потенциално по-бързо разпространение на новата технология.

5G-penetration-2025

Според Business Insider до 2025 г. в САЩ 5G връзката ще обхване 189 млн. устройства, което е около 50% от всички потребители. По този показател Южна Корея се очаква да води като дял от абонатите – 59% проникване с 37 млн. връзки. Китай обаче ще е лидер по общ брой потребители – с 454 млн., но поради огромното си население разполага с по-малко проникване от 29%.

За Япония се очаква да привлече 95 млн. 5G абонати, което ще представлява 48% от всичките мобилни такива. Европа ще постигне доста като бройка – 203 млн., но цялостното проникване ще бъде съпоставимо с това на Китай – 29%.

Действията на държавите

eu-5g-security

Южна Корея поема доста проактивно, като правителството и регулаторите подкрепят значително телекомите в изграждането на 5G мрежи. Поради тази причина, страната много бързо започва да акумулира нови потребители. Южна Корея е известна с бързия си фиксиран и мобилен интернет, като се Сеул се опитва да запази техническото превъзходство в свои ръце.

Китай и САЩ ползват диаметрално различни подхода. Азиатската държава разполага с директен контрол върху трите мобилни оператора, което има своите предимства, когато става дума за крупни инвестиции, разпределение на честоти и др. САЩ от своя страна предпочитат да раздават всичко на пазарен принцип и да оставят конкуренцията да движи иновациите. Независимо от това, огромният потребителски потенциал в Китай, дава малко предимство на страната.

Европейският съюз изостава, но се опитва да вземе мерки за хармонизирано приемане на 5G. Което означава, че има приета единна стратегия за развитие на технологията и необходимите мерки за облекчаването на операторите в отделните държави за изграждането на мрежите от пето поколение.

В България догодина

vivacom-nikolova-5g

Пускането на 5G мрежи в България се очаква да стане ударно през следващата година. Тогава, трите оператора – A1, „Теленор“ и „Виваком“ обявиха готовност за предлагането на подобни услуги на крайните потребители. Те приключиха своите 5G тестове, като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) им предостави за временно ползване честоти в 3.6GHz. Регулаторът планира да проведе търгове за редица радио спектри през 2020 г., с които телекомите в страната да подсилят настоящите си мрежи, както и да развият новите 5G такива.

Липсата на честоти е основният, но не и единствен проблем. Другите проблеми са тяхната цена, както и в бавния и скъп процес по издаването на строителни разрешителни за модернизиране на мобилни мрежи. И за двете, повечето ключови държавни институции, като КРС и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), дадоха уверение, че се работи по въпроса. Очаква се таксите за честотите да бъдат понижени, а за строителните разрешителни, беше обявено, че „ще бъдат предприети мерки за намаляване на административната тежест“. Точно какви, засега не е конкретизирано.

Свързани статии

Back to top button