НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola представи флагманския си смартфон Edge 40 Pro

Motorola представи своя традиционен флагмански модел – Edge 40 Pro. Ситуиран на границата между премиум смартфоните и традиционния висок клас и ще дебютира скоро в България при цена на свободна продажба от 1 799 лева. Новият Motorola Edge 40 Pro извежда някои предимства като OLED екран със 165Hz опресняване и бързо 125W зареждане. Към него добавяме премиум хардуер и сравнително силен комплект камери.

По този начин започва да се запълва нишата на традиционните флагмани, които като че ли останаха на заден план през последните няколко месец. Негов пряк конкурент се явява OnePlus 11, като и двете китайски бранда решиха да не атакуват най-премиум сегмента. Предвид покачването на цените на най-високия клас смартфони, фактът, че Motorola Edge 40 Pro е под 1 800 лева, показва и, че границата зададена от TechTrends при определяне на различните сегменти продължава да е актуална.

Типичен Edge

motorola-40-pro-edge-2

Motorola Edge 40 Pro продължава традициите на компанията да предлага високо ниво на хардуер, срещу една идея по-приемлива цена. Основните компромиси са направени с телефото камерата и капацитета на батерията. Първият Edge модел беше характерен със своя екран със заоблени краища. Впоследствие Motorola възприе името като нарицателно за всички смартфони от достъпния флагмански клас нагоре. Но оставиха извития екран само за Pro модела.

Което в случая с Motorola Edge 40 Pro е факт – имаме 6.67-инчов OLED дисплей с извити краища и 1 080p резолюция. Черешката на тортата при екрана е неговата честота на опресняване. Миналата година, Motorola бяха едни от малкото производители с 144Hz опресняване в своите флагмани, а през 2023 г. качват мизата на 165Hz. Останалата част от дизайна е стандартна за смартфон пазара – матиран стъклен гръб, метална рамка и правоъгълно гнездо за камерите отзад.

Премиум хардуер

Motorola-Edge-40-Pro-Specs

Отвътре Motorola Edge 40 Pro разчита на най-силния чипсет на Qualcomm за тази година до момента – Snapdragon 8 Gen 2. Той е силно овърклокната версия на миналогодишната версия изпълнена по 4nm архитектура. Към него добавяме 12GB оперативна RAM памет, като в България ще е налична версията с 256GB място за съхранение.

Друго голямо предимство на Motorola Edge 40 Pro е батерията. Но не толкова нейния капацитет, който е с приемливите 4 600 mAh, а с бързото зареждане. То е 125W и според китайската компания предоставя 50% заряд за 6 минути и пълен за 23 минути. Смартфонът разполага още с 15W безжично зареждане и 5W за обърнато безжично такова.

Следващият компонент са камерите. Основната и широкоъгълният сензор са 50MP, като първият има пълна оптична стабилизация. Към тях добавяме и 12MP телефото камера с двукратно оптично приближение. Motorola Edge 40 Pro има повече фокус върху привържениците на селфитата, като предния сензор е 60MP.

Софтуер, цени и наличности

motorola-40-pro-edge-1

Софтуерът е сравнително изчистен Android 13. Motorola бяха една от първите компании, които все още са на пазара, да поддържат леки версии на операционната система и промените да са насочени към някои определени приложения. Това за снимане държи ниво спрямо конкуренцията откъм функционалности и режими, както има и допълнителни възможности за персонализация.

Точна дата на наличност в България все още не е обявена. Цената на свободна продажба е 1 799 лева, като от трите оператора, за момента се споменава единствено „Виваком“. У нас наличен ще бъде версията с 256GB място за съхранение, както и черния цвят.

Свързани статии

Back to top button