НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

OnePlus 11 ще се опита да си върне титлата „убиец на флагмани“

Изминалата 2022 г. се оказа тежка за OnePlus, в която брандът на Oppo се опита да подражава на големите производители. Сега той прави смяна на стратегията, като в стремеж да си върне лоялната фенска база, новият ѝ основен модел смартфони ще бъде насочен към титлата „убиец на флагмани“. Именно с това определение OnePlus се наложи преди няколко години по света и изгради компактно, но доста силно общество от привърженици.

Идеята на „убийците на флагмани“ са да предлагат премиум хардуер и изпълнение, но на значително по-ниска цена. Компромисите понякога са в дизайна или в детайли, които няма да навредят на общото впечатление. Последните няколко модела с техните Pro версии минаха ценово повече към премиум моделите и реално се лишиха от тази титла.

Крачка едновременно напред и назад

Новият OnePlus 11 е голяма крачка към завръщане в посока на „убиец на флагмани“. Първо – тази година, брандът няма да пуска Pro версия. За някои това може да бъде разочароващо, но в същия момент, единствения модел разполага с достатъчно премиум хардуер.

Второ – цената от своя страна е свалена под 2 000 лева, но поне според класацията на TechTrends най-вероятно ще попадне в премиум класа ако в Европа струва 899 евро. Все пак, това е обратно на общата тенденция представителите в този сегмент да вдигат стойността на продуктите. Последният пример е поскъпването на Samsung Galaxy S23 Ultra.

И трето – компанията връща физически слайдер за звука – любима функция на феновете. Той беше премахнат при OnePlus 10 серията, което предизвика серия от недоволства. Тази промяна, още няколко изменения и по-високата цена, накара утвърдените фенове да обявяват, че брандът се е „обезличил“. OnePlus тази година ще се опита да поправи грешката си.

Премиум хардуер

OnePlus-11-Debut-Specs-Corrected

OnePlus 11 идва с редица характерни за предишната Pro версия възможности. Актуалния премиум процесора Snapdragon 8 Gen 2 с 4nm архитектура е в основата му. Следва LTPO3 6.7-инчовия AMOLED екран с извити краища и 120Hz адаптивно опресняване. По-важното е, че резолюцията е като на премиум модел – 1 440×3 216 пиксела. Хардуерните конфигурации са основно две. Първата е с 8GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение, а втората е с впечатляващите 16GB и стандартите 256GB съответно. Батерията е голяма с 5 000 mAh капацитет и 100W бързо зареждане, което осигурява пълен заряд за около 25 минути.

Основната камера е сравнително големия 50MP сензор. Той е допълнен с 32MP телефото с двукратно оптично приближение. Акцентът на OnePlus моделите от високите класове са широкоъгълните камери и при OnePlus 11 е запазен 48MP такава. Компромис е направен при селфи сензора, който е 16MP. Партньорството с Hasselblad се запазва, като то се усеща най-вече при софтуера, за оптимизация на цветовете и корекцията на изображенията.

Остават няколко големи въпроса – дали OnePlus ще бъде по-консистентен със софтуера. Брандът пусна ъпдейт, който понижи доста възможностите на флагманите и го оправи след няколко месеца. Подобни грешки обаче отблъскват настоящи купувачи. Вторият е дали OnePlus ще подобри дистрибуцията си в Европа, което също навреди на марката в региона.

Свързани статии

Back to top button