IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

САЩ подновиха атаката си срещу TikTok

Очакванията, че САЩ ще променят или поне смекчат политиката си на икономическа и технологична конфронтация с Китай, след идването на власт на президента Джо Байдън все повече се изпаряват. Администрацията на Белия дом не премахна санкциите, а дори наложи нови свързани с разработването на AI технологии.

След известно колебание, сега Вашингтон отново подноява атаката си срещу социалната мрежа TikTok. Китайската платформа е доста популярна сред американските младежи, а е и едно от най-сваляните и ползвани мобилни приложения в САЩ и Европа. През 2020 г. Белият дом, тогава с президент Доналд Тръмп заплаши TikTok да прехвърли американските си операции на местна фирма. Включително и алгоритмите, които са сред най-големите предимства на компанията.

Идеята „увисна“ постепенно, след различни преговори между американските компании, регулатори, правителство и китайския технологичен гигант. Бяха обещани определени мерки, които да отговорят на опасенията. Според източници на Axios натискът на САЩ срещу TikTok е бил подновен. Отново е поставен избора – пълна забрана за опериране в страната или продажба на местно дружество. Пак са посочени опасения за националната сигурност, като аргументи за действията.

Подновяване на действията

usa-tiktok-future-1

Според информацията на Axios, Комисията по чуждестранни инвестиции на САЩ (CFIUS) е предупредила TikTok, че правителството планира да забрани социалната мрежа. Единственият начин за това е настоящите собственици – китайската корпорация ByteDance не я продаде. В комуникацията между регулатора и компанията се включва и потенциална рамка от действия, които ще позволяват на TikTok да продължи да оперира в САЩ. Но и същевременно да се отговори на опасенията свързани с националната сигурност.

От Axios коментират, че все още няма яснота дали тези мерки включват пълна продажба на компанията или диверсификацията на самите акционери в ByteDance. Китайската компания разполага с доста международни инвеститори. ByteDance успя частично да задоволи опасенията на Вашингтон през 2020 г. като промяна на съхранението на данните и др. Те включваха и частично прехвърляне на операциите на TikTok в САЩ на Oracle.

ByteDance са на мнение, че смяната на собствеността няма да реши проблемите и особено опасенията свързани с потока на данни. Китайската компания е готова да прехвърли цялата информация за операциите си в САЩ на местна територия. Както да добави външен одит и наблюдение на процеса по съхранение и обработка на информацията. Все неща, които в момента се интегрират.

Контрааргументът е, че китайските закони задължават техни компании да прехвърлят и предоставят информацията ако тя представлява интерес за Пекин. Затова, всяка една корпорация от „поднебесната“ не може да се разчита да обработва данни на американски граждани. Поне това е презумпцията и натискът, който се оказва на TikTok за продажба на щатските операции е основан на нея.

Успехът на TikTok и действията на Тръмп

tiktok-plant

От края на 2019 г. TikTok се превърна в истински технологичен феномен. Тогава, социалната мрежа ориентирана към споделянето на много кратки видеоклипове надмина 1.5 млрд. сваляния в двата мобилни магазина – App Store и Google Play. В разгара на пандемията неговата популярност избухна още повече. TikTok стана любимо приложение на младежите, особено на тези в САЩ и Европа.

В края на 2020 г. социалната мрежа доминира по почти всички показатели – не само в сваляния, но и по приходи. Това се случва точно в пика на COVID пандемията, когато потребителите засилват разходите си към различни развлекателни приложения и мобилните постъпления отчитат истински бум. В края на 2021 г. TikTok вече има над 1 млрд. месечни активни потребители, което го поставя почти наравно с WeChat, Instagram и Messenger.

През изминалата 2022 г. китайската социална мрежа продължава да е основен фактор сред младежите. Но нейната популярност като че ли стигна до своя пик. Това беше подчертано от опитите на TikTok да се развива в стрийминга на музика.

Президентът Доналд Тръмп подхвана социалната мрежа малко преди да загуби изборите през 2020 г. Високият интерес на американските тийнейджъри и опасенията, че данните им се съхраняват извън САЩ беше причината приложението да се обяви за „заплаха за националната сигурност“. Подобен етикет е сложен и на Huawei при налагането на санкциите срещу китайския технологичен гигант.

Идеята на Белия дом по това време беше ByteDance да раздели на две своите операции – в САЩ и в останалия свят. Като първите да бъдат прехвърлени напълно в американска компания. Уловката беше, че освен съхранението на данните в щатски центрове, ByteDance трябваше да предаде и основния код на TikTok на потенциалния купувач (бяха спрягани Microsoft и Oracle). Което означаваше, китайската социална мрежа да предаде най-голямото си предимство – AI алгоритмите за препоръчвания – на щатски конкурент. Нещо, на което ByteDance се възпротиви. Все още няма детайли дали тази идея няма да се върне на масата с новите действия срещу TikTok.

Свързани статии

Back to top button