IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Американското бъдеще за TikTok

Китайската социална мрежа TikTok, може да се наложи да стане американска, ако иска да продължи работата си в САЩ. Microsoft официално потвърди на 2 август, че желае да придобие щатското звено на компанията, след като през последната седмица имаше спекулации по темата. Освен за преговорите между двете дружества, те включваха и заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че ще забрани китайската социална мрежа, заради опасения свързани със сигурността на данните.

Развитията и хронологията до момента по-скоро показват желанието на САЩ враждебно да накара TikTok да се раздели с операциите си в страната, които да бъдат придобити от местна компания. Това е част от голямата търговска война, която Вашингтон и Пекин водят от две години, като доскоро основен неин фокус в технологичната среда беше Huawei. Китайската компания е подложена на икономически санкции, а САЩ налагат политически натиск върху държави от цял свят за забрана на нейното 5G оборудване.

TikTok показва нова фаза в търговските отношения между Вашингтон и Пекин, които може да се „разлеят“ дори към европейски компании като Nokia и Ericsson. Все пак да разгледаме какво се случи през последните дни с китайската социална мрежа, която печели все по-силно сърцата на младежите в САЩ и западните държави и надмина 1.5 млрд. сваляния.

Принудителна продажба

stck-us-tiktok

Управляващите в Белия дом споменават от месеци за потенциалната забрана на TikTok в САЩ. Държавният секретар Майк Помпео споменава за обсъжданията на подобно решение в началото на юли. Самият президент Доналд Тръмп обявява на 31 юли пред журналисти на борда на правителствения самолет Air Force One (силно модифициран Boeing 747), че Вашингтон ще забрани китайската социална мрежа.

Въоръжените сили на САЩ вече наложиха подобни рестрикции от началото на 2020 г. През януари, армията и морската пехота забраниха на военнослужещите да използват социалната мрежа от служебни смартфони. Самите заповеди са издадени още през декември 2019 г., като описват TikTok като потенциален риск за сигурността.

Със заплахите за пълно блокиране на китайската платформа в САЩ, компанията има две опции. Първата е да бъде затворена услугата в страната и да поеме по пътя на Huawei, като битката за нейното нормално функциониране да се премести в други развити западни държави. Втората е, да продаде американското си дружество на местна компания.

Белият дом натискат именно за последната възможност. Като администрацията на Доналд Тръмп натискат за това поне от юли месец. Според Reuters, първоначално китайският собственик ByteDance се е опитал да задържи миноритарен дял в щатското си дружество, но от Вашингтон категорично отказали.

Възможната сделка с Microsoft

microsoft-hq-1

По този начин, единствената опция, която САЩ оставят на TikTok е пълното прехвърляне на компанията, която оперира в страната на местни дружества. С което преговорите между китайската платформа и Microsoft пасват перфектно. Слухове за тях се появиха в Wall Street Journal, Bloomberg и Reuters в края на юли, буквално дни преди Тръмп да обяви забраната на TikTok. След което се появиха нови, че всъщност разговорите били замразени, тъй като софтуерния гигант се е опасявал да не купи платформа, която да не може да функционира в САЩ.

В блог пост от 2 август, Microsoft потвърждават преговорите с китайската компания за придобиването на щатските ѝ операции. Както, че те са предварителни и продължават в момента. Софтуерният гигант посочва, че потенциална сделка ще обхване дейността на TikTok в САЩ, но и в Канада, Австралия и Нова Зеландия. Резултатите от преговорите ще бъдат обявени до 15 септември.

Microsoft потвърждават, че това придобиване реално е враждебно и наложено от администрацията на Белия дом. Компанията описва, че преговорите с китайската компания са започнали след съгласуване с Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS). Непрекъсната кореспонденция се води и между Microsoft, китайската ByteDance, президента Тръмп и щатското правителство.

Софтуерният гигант не изключва възможността към преговорите да бъдат включени и други щатски компании, с които заедно да се придобие TikTok. В предварителната неофициална информация се посочваха, че ByteDance се стреми към пазарна оценка от 50 млрд. долара, но сумата, която ще се плати само за щатското звено може да е значително по-ниска.

С цензура срещу цензура

tiananmen-square-protest

Основните опасения на САЩ спрямо TikTok е, че социалната мрежа започва да ангажира все повече американци и дори да надминава други местни конкуренти. По-важното е, че има опасения, че данните, които тя събира, може да изтекат в посока Китай. Независимо, че TikTok нееднократно е обявило, че използва американски сървъри, за съхранението на информацията на местните потребители.

Подобно обвинение има и към телекомуникационното оборудване и потребителските устройства на Huawei. Двете твърдения на САЩ са теоретично възможни, но остават технически недоказани досега.

Последното опасение на Вашингтон е, че TikTok цензурира видеа и постове, които не са по вкуса на Пекин. Това се е постигало чрез директно модериране на съдържание, което критикува Китай или показва противоречиви за страната събития, като студентските протести на площада Тянанмън. Отделно, TikTok разчита на силни алгоритми за изкуствен интелект, които правят дадени видеа, по-малко атрактивни и гледаеми.

Такава цензура е нормална за социалните мрежи в Китай, но е много чувствителна тема в САЩ. От друга страна, инструментариума за забраната на TikTok в страната може да бъде сходен с този, който Пекин използва. Вариантите за пълната забрана са няколко. Първата е директно филтриране на социалната мрежа, което е любим похват на китайските власти. Втората е натиск върху Apple и Google да премахнат TikTok от своите онлайн магазини, с което де факто ще я блокират от пазара.

Ударът на CFIUS

usa-tiktok-flag-1

И двете опции обаче включват доста директна цензура, която може да бъде трудно обоснована законово. Затова има и трета – която е удар по компанията която оперира социалната мрежа в САЩ чрез CFIUS. Комисията може да наложи забрана за определени сделки между щатски и чуждестранни компании.

Първоначално създадена през 80-те години на миналия век, за да спре японската експанзия, сега институцията се използва за същото, но с Китай. При последния случай от 2019 г. CFIUS накара пекинската Kunlun Tech да продаде социалната мрежа за хомосексуални Grindr, като цитира опасения относно споделянето на данните събирани от нея да се използват за користни цели.

Комисията е започнала разследване през 2019 г. на TikTok и като част от последствията са видни с преговорите между Microsoft и китайската социална мрежа. Конкретната дата от 15 септември, се разкодира от Reuters като краен срок, даден от администрацията на Белия дом за сключване на сделката. Това допълнително подчертава стремежът на САЩ да накара ByteDance да се оттегли и да предаде своя бизнес и технологично ноу-хау на местен конкрурент.

Свързани статии

Back to top button