IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Oracle е потенциалният „купувач“ за TikTok в САЩ

Технологичната студена война между САЩ и Китай наближава своята може би най-гореща точка. Докато Вашингтон затяга примката срешу Huawei при продажбата на смартфони, производството на чипове и телеком оборудване, той  отвори и нов фронт. В рамките само на месец, управляващите в Белия дом буквално принуждават ByteDance – разработчикът на хитовата социална мрежа TikTok да продаде своя бизнес в САЩ на местна компания.

Цялото действие се развива буквално за седмици, като залогът е голям. Тук не става въпрос само кой ще оперира една от най-бързонарастващите социални мрежи в света в момента, но и достъп до ключови технологии. Затова и за сделката все повече се говори като партньорство, макар и по принуда.

Първоначалните официални и неофициални съобщения бяха, че Microsoft ще придобие операциите на китайската компания в САЩ. В рамките на преговорите софтуерният гигант е отпаднал като вариант, като за момента е останал Oracle като алтернатива. Любопитното е, че според последната информация ако се стигне до сделка, тя няма да бъде оформена като придобиване, а под някаква по-различна форма.

Във всички случаи, договорката ще бъде прегледана под лупа от страна на Вашингтон и Пекин, преди да бъде напълно одобрена. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп даде ултиматум, трансакцията да се случи в рамките на средата на септември, като този срок бързо наближава. Поради това развръзка ще имаме съвсем скоро.

Отпадането на Microsoft

microsoft-building

Според американската преса, Oracle ще е най-вероятната щатска компания, която ще поеме активите на ByteDance в страната. Което ще означава, че тя ще оперира с най-популярната сред младежите и децата социална мрежа за споделяне на кратки видеа в САЩ. По информация на Wall Street Journal (WSJ), Oracle е спечелил наддаването в соченият за първоначален кандидат Microsoft.

В този случай не важат традиционните търговски правила, а тези на геополитиката. Microsoft е настоявал с влизането си в щатското звено на ByteDance да получи достъп до всички алгоритми, включително и до тези, които определят предпочитанията на потребителите. Софтуерът подпомаган от изкуствен интелект (AI) зад TikTok е в сърцето на успеха на популярното мобилно приложение. Проблемът е, че Китай се намесва директно и поставя условие, точно този компонент да не попада в ръцете на щатските компании.

Oracle явно няма подобни амбиции, което ги прави по-предпочитания кандидат. Към тях се очаква да се присъедини Walmart, като по този начин операциите на китайската социална мрежа в САЩ ще бъдат под контрол на консорциум от американски компании. От търговската верига, уточняват, че все пак преговорите продължават.

Придобиване, партньорство или нещо друго

Oracle Corporation Headquarters - July 2019 (8717)

От наличната информация до момента става ясно, че от реално враждебно придобиване, се преминава повече към вариант на по-специфично партньорство. Причината е, че при осъществяване на сделката няма да има трансфер на активи и технологии. Самата трансакция трябва да бъде разгледана и одобрена от Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS). Именно тя беше използвана като основно оръжие в принуждаването на ByteDance да се раздели с контрола над своите операции в страната.

Според източници на WSJ, Oracle ще бъде обявен за „надежден технологичен партньор“ на ByteDance в САЩ и софтуерната компания ще следи за съхраняването и опазването на данните на американските потребители. Както и те да не изтичат към Китай – ключово обвинение на Белия дом не само към приложения като TikTok, но и към смартфоните и телеком оборудването на Huawei.

Microsoft е натискал повече в посока за споделяне на ключови технологични активи, като алгоритмите за предпочитания на потребителите. Софтуерният гигант инвестира много в AI решения и подобно ноу-хау би било ключово за него. Китай обаче блокира подобен развой, като експортни рестрикции за определени технологии, в които фигурира и софтуер базиран на изкуствен интелект. Така, Пекин предпазва основното предимство на ByteDance на дигиталния пазар.

Технологичната шахматна дъска

stck-us-china-chess-game

САЩ и Китай се вкопчиха в геополитически сблъсък, който за момента се изразява най-силно в търговска война, която намира отражение все повече в технологичния сектор. На фронтовата линия при последния попадна основно Huawei. Вашингтон удрят водещия производител на смартфон най-вече заради лидерството си на пазара за телеком оборудване. То става все по-изразено в силната технологична позиция на китайския гигант в 5G системите.

Освен, че новото поколение мобилни мрежи ще очертаят бъдещите технологични лидери, Huawei успява да развива много силно разработките си на процесори за смартфони и таблети. Компанията става все по-независима от щатски технологии и изстрелва Китай в тези ключови области, в които доскоро доминираха щатски дружества.

ByteDance е изцяло нов фронт, който беше отворен през последния месец. Компанията също не беше избрана случайно. Нейната социлана мрежа TikTok започва да доминира времето, което прекарват децата и тийнейджърите в САЩ и Западния свят. Освен това, платформата разполага с доста силен алгоритъм за препоръки, задвижван от AI. Последната технология е друга ключова такава за цялостното икономическо, пазарно и дори военно развитие на държавите.

Затова изборът на удар срещу TikTok не е толкова изненадващ. Това е защитна реакция, макар и доста агресивна такава, в борбата за данните и алгоритмите. Поле, което ще придобива все по-голямо значение в съвременния дигитален свят.

Свързани статии

Back to top button