АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

„А1 България“ през 2022 г. – ръст, модернизация и отделяне на мобилната мрежа

Динамичната 2022 г. за телекомите може да се проследи в резултатите на „А1 България“. Операторът отчита ръст на основните си показатели, като приходи и печалба. Освен това, през изминалата година, компанията придобива ключов играч в системната интеграция и продължава модернизацията си към самостоятелна (SA) 5G мобилна мрежа.

Новата 2023 г. ще бъде и силно трансформираща за „А1 България“. Причината е, че се планира през настоящия период да бъде отделена мобилната мрежа (кулите най-вече) в дъщерна компания на ниво група. Решението е взето от Telekom Austria Group, което включва и малко структурни промени в борда на директорите. То беше обявено накратко седмица преди публикуването на финансовите резултати.

Към това добавяме поредната индексация, която трите оператора предприеха в България, заради инфлацията. Позитивните новини са, че засега прогнозите са повишаването на цените и разходите на телекомите да отслабне през 2023 г. Има развитие и по т.нар. 5G магистрали, като „А1 България“ заедно с няколко гръцки телекома ще изграждат връзка от пето поколение по АМ „Струма“ от София до Атина в т.нар. българо-гръцка връзка 5G SEAGUL.

Стабилните резултати

Приходите на „А1 България“ се увеличават с 11.5% на годишна база за цялата 2022 г. Те вече достигат 640.4 млн. евро. От компанията-майка коментират, че това се дължи най-вече на наложените нови 5G тарифи, индексацията и добавянето на нови услуги към вече съществуващите. В същия момент печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) расте също стабилно – с 16.5% до 254.4 млн. евро.

„А1 България“ придоби през изминалата година системния интегратор „СТЕМО“, с което реално се превърна в един от най-големите играчи на този пазар. Ефектът от сделката даде резултати още в рамките на 2022 г. Тя допринася за 7.6% от ръста на приходите на телекома за периода.

Прави впечатление, че последното тримесечие на „А1 България“ е доста по-силно от останалите. Приходите нарастват с 23% до 186.8 млн. евро, докато EBITDA скача с впечатляващите 26.5% на годишна база до 63.8 млн. евро. Всичко това идва на фона на покачващи се оперативни разходи. За пример са дадени тези за ел. енергия, които през 2022 г. се покачват с 41%.

Годишните резултати дават и по-плътна представа за абонатите на различните услуги по сегменти. Въпреки, че в таблицата на Telekom Austria Group по неизвестни причини са заличени точно кои числа за кое са, на база на предходните отчети може да свържем стойностите.

Мобилните абонати се увеличават до 3.770 млн. през 2022 г., като година преди това са били 3.745 млн. Ситуацията е доста положителна и при фиксирания сегмент. Потребителите на платена телевизия се увеличават с 6.5% до 604 хил., а тези на фиксиран интернет с 3.8% до 518 хил. Средномесечният приход от абонат (ARPU) за цялата година се увеличава минимално спрямо средата ѝ от 6.9 на 7 евро. Отписването на абонати също расте, макар и незначително до 1.8%. В годините преди пандемията този показател беше над 2%.

Плодовете на 5G мрежата

a1-5g-ultra-promo

А1 България“ инвестира значително в модернизация на своята мобилна мрежа към пето поколение (т.нар. 5G). Затова, капиталовите инвестиции (CAPEX) се запазват сравнително с минимално увеличение от 102.9 млн. евро на 108 млн. евро на годишна база. Трябва да се отбележи, че през 2021 г. те скачат двойно спрямо пандемичната 2020 г., когато са били 57 млн. евро.

Още от пускането на своята 5G мрежа, операторът разчита на физическата подмяна на оборудването. Докато останалите два телекома – „Виваком“ и „Йеттел“ заложиха първоначално на софтуерна модернизация чрез DSS технологията. След това приложиха комбиниран подход, който включва постепенна подмяна и софтуерния ъпгрейд. Това оказва влияние върху качеството на връзката и според изследването на Opensignal, „А1 България“ предоставя най-бързите скорости в мобилните мрежи в страната. Това се постига и до голяма степен с модернизацията и на опорната инфраструктура, което позволява пускането на самостоятелна 5G услуга (т.нар. 5G SA). Процесът беше завършен миналата есен.

През изминалата 2022 г. беше изменен Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз (ЕС). От него беше изваден проекта за изграждане на 5G връзка по магистралната мрежа на България, известен в сектора под жаргонното определение „5G магистрали“. Това предизвика известен разлом между трите телекома и тогавашното правителство на Кирил Петков.

„А1 България“ все пак ще развиват подобно решение, но чрез друг финансов инструмент на ЕС. Преди дни, телекомът обяви, че ще изгражда българската част на инфраструктурата по коридора 5G SEAGUL, който свързва Атина и София. Проектът е на стойност от 22.48 млн. лева, като „А1 България“ ще осигури половината средства, а останалите ще дойдат по Механизма за свързване на Европа. Преди да отпадната 5G магистралите се очакваха тези пари да покрият само пограничните региони, а не целия маршрут. Сега, Брюксел ще осигури финансирането за 5G свързаност на половината АМ „Струма“.

Отделяне на кулите

A1 Bulgaria Base Station in Sofia

Друга ключова промяна, която ще засегне „А1 България“ идва на групово ниво. Telekom Austria планира до края на 2023 г. да отдели всичките си мобилни мрежи в отделно звено. То ще се казва TowerCo и подобно на настоящата група ще бъде листнато на Австрийската фондова борса. Всички настоящи акционери в Telekom Austria Group ще получат кореспондиращите им дялове в новата компания. За момента се говори основно за кулите и клетките, без да се споменава опорната мрежа.

Българският телеком е с втората по големина инфраструктура в групата. „А1 България“ разполага с 1 750 обекта в урбанизирани зони и 700 кули извън населените места. Това формира около 20% от цялото подобно оборудване в групата. Австрия е лидер с 45% дял, а най-малко мобилни станции има в Северна Македония – едва 500.

TAG-towers

Отделянето на кулите беше очакван ход, като в българския телеком сектор се говори от поне няколко години. У нас, собственикът на „Йеттел“ PPF Group, вече отдели цялата си мрежа от оператора в отделно дружество – „ЦЕТИН България“. Подобна тенденция се забелязва все по-силно в Европа, като телекомите се опитват да монетизират допълнително инфраструктурата си. Предвид нарастващите инвестиции в 5G, това се явява като почти задължителен ход.

Честотните лицензи обаче останаха в „Йеттел“, като това най-вероятно ще бъде и ситуацията с „А1 България“. По отношение на спектъра през 2023 г. се очаква да бъдат разпределени лентите в 700MHz и 800MHz.

Свързани статии

Back to top button