НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„А1 България“ пусна своята самостоятелна (SA) 5G мрежа

А1 България“ завърши ключова интеграция в модернизацията си към напълно самостоятелна мобилна мрежа от пето поколение (5G). Позната и като 5G SA нейната цел е да може да съществува напълно отделно от вече изградената 4G инфраструктура. Тя също така има по-добри показатели при предоставянето на общ капацитет, по-високи скорости и намалено забавяне на връзката.

През последните две години телекомите се фокусират основно върху базовите станции (или радиорелейната мрежа – RAN) при модернизацията към 5G. За постигане на напълно самостоятелна услуга, подобен ъпгрейд е наложителен и към опорната мрежа. Именно подобна интеграция завърши „А1 България“, обявиха от оператора на 11 октомври.

Продължаваща модернизация

A1 Group 5G Network Partners-3

Опорната мрежа на „А1 България“ е модернизирана до 5G стандарт съвместно с вендора Ericsson. Радиорелейната част (RAN) на телекома по последно поколение е дело на Nokia. Това разделение беше обявено до голяма степен от компанията още по времето на модернизацията, която старитра преди две години.

„А1 България“ пусна търговската 5G услуга в края на 2020 г. Оттогава досега са инвестирани в модернизация на мрежата 100 млн. лева, коментират от компанията. Средствата заделени за 5G за 2022 г. са 52 млн. лева. Целта на оператора е да осигури покритие от пето поколение до всички населени места с 3 хил. жители.

Модернизацията на опорната инфраструктура и възможността за самостоятелна 5G услуга е ключова поради няколко фактора. Първият е, че крайните потребители ще получат връзка, която вече отговаря по-пълноценно на такава от пето поколение. Като няма да търпи ограниченията на предходното, особено при по-стара кабелна инфраструктура.

Частни мрежи

hybrid-5g-antenna-ericsson

Втората е в разгръщането на частни 5G SA мрежи. Те имат ключово значение за развиването на автоматизирано производство и Интернет на нещата (IoT) на индустриално равнище. Освен това може да се изградят обособени градски такива мрежи, които да подкрепят системи за автоматизация на населените места. Автономни коли, производствени роботи и много други ще разчитат на подобна инфраструктура.

Има причина тези мрежи да са отделени от традиционните. При тях се изисква минимално забравяне на връзката, например за автономните автомобили то трябва да е много под части от секундата. Някои елементи също така тряба да се изградят за периферни изчисления (т.нар. Edge). Отделеният капацитет за подобни ключови приложения също е в важно нещо. 5G SA мрежите помагат за изграждането на всичко това, като те се водят първата голяма стъпка в тази посока.

Развитието на 5G в България

5g-speeds-bulgaria

В България 5G стартира по различни начини за телекомите. „Виваком“ тръгнаха първи, като пуснаха такава услуга по DSS технология. Тя реално се базира изцяло на 4.5G инфраструктурата и честотите, с които телекомът вече разполагаше. Подобен подход предприе и „Йетел“ (бившият „Теленор“) няколко месеца след това.

Втори беше „А1 България“, които тръгнаха с традиционната модернизация на базовите станции по 5G стандарт и честоти в 3.6GHz. Първоначално взети като тестови, а през пролетта на 2021 г. те бяха разпределени за трите оператора след изненадващ търг от страна на регулатора. Освен модернизацията на опорните мрежи и продължаващата такава на базовите станции, следващите стъпки в развитието на 5G в България са разпределението на честотите в 26GHz и в 700MHz.

Свързани статии

Back to top button