НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„А1 България“ изгражда 5G мрежата си с Nokia и Ericsson

Българският телеком „А1 България“ обяви, че изгражда своята 5G мрежа с оборудване от два вендора – финландската Nokia и шведската Ericsson. Това става ясно от официално прессъобщение на компанията до медиите. То дава малко повече яснота за решенията, които ще се използват в следващото поколение мобилни услуги.

Изборът е направен на централно ниво от Telekom Austria Group (TAG) – компанията-майка на българския оператор. Тези доставчици ще се използват освен в България, така и в Сърбия, Хърватска и Словения. Решението да се ползват два вендора следва тенденциите и насоките на Европейския съюз за диверсифициране на производителите на телеком оборудване. Освен това, то централизира и оптимизира разпределението на доставчиците за звената на TAG в региона.

Кой какво ще прави в България

A1 Group 5G Network Partners-2

А1 България“ ще разпредели модернизацията на своята мрежа и изграждането на 5G инфраструктура по следния начин. Nokia ще отговаря за доставката на радиорелейно оборудване (т.нар. RAN) или казано по друг начин – на базовите станции. Опорната мрежа ще бъде изградена от Ericsson. Досега, Nokia беше основният доставчик и в двата компонента на „А1 България“. В много по-малка степен участие имат и други доставчици, като Cisco, Ericsson и ZTE.

Изборът на шведския вендор за „А1 България“ бележи връщането му на местния пазар. Преди десетилетия, когато телекомът беше „Мобилтел“, той разчиташе на Ericsson почти изцяло на него за своето оборудване. Впоследствие, компанията премина основно към Nokia, а шведската компания почти не разполагаше с бизнес в страната.

Изборът на финландците не беше изненада, след като TAG ги беше вече посочила за основен доставчик в основния си пазар в Австрия. Първите 5G тестове и настоящите разширявания се осъществяваха основно с оборудване на Nokia.

Добавката на Ericsson е логична, заради останалите пазари в региона на TAG. Шведският вендор е основен в изграждането на досегашната 4G инфраструктура в Словения, Сърбия и Хърватска, както за опорната, така и за радиорелейната. В трите държави ще се преразпредели по същия начин, както в България. Nokia ще поеме RAN мрежата, докато опорната ще премине при Ericsson.

5G надпревара

A1 Group 5G Network Partners-1

Договорът е важен за „А1 България“, тъй като компанията започва да разгръща модернизацията към 5G. Операторът разчита изцяло на подмяната на активното оборудване на настоящите клетки и потенциално разкриването на нови базови станции в развитието на новата услуга. Другите два телекома, предпочетоха хибриден подход, при който настоящата 4.5G мрежа се модернизира по софтуерен път да предоставя 5G връзка, както и засега в по-малка степен на подмяна на физическата инфраструктура.

Контрактът е важен и от друга гледна точка. Той показва, че за да има пълна физическа подмяна на мрежата, трябва да се сключи подобен договор поне с един вендор. Другите два телекома прибягват до хибридния подход, заради зависимостта си от Huawei. Китайският доставчик все още е обект на санкции от страна на САЩ. Цялата радиорелейна мрежа на „Виваком“ е дело на Huawei, докато при „Теленор“ освен нея, китайският гигант е правил и опорната.

Свързани статии

Back to top button