НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Opensignal – „А1 България“ е с най-добрата мобилна мрежа в страната

А1 България“ е с най-добрата мобилна мрежа в страната според заключението на независимата компания за анализ и изследване на телекомуникационната свързаност Opensignal. Телекомът този път доминира българския пазар, като печели в 5 от 14 категории. В останалите 8 той е наравно с двете конкурентни компании и отстъпва само в един показател.

Основното предимство на мобилната мрежа на „А1 България“ според Opensignal е скоростта на свързаност. Анализаторската компания дава и висока оценка за качеството на 5G връзката на оператора. Данните са за периода 1 септември–29 ноември 2022 г., като резултатите на българския телеком отбелязват значително подобрение спрямо предходното изследване на анализаторите, проведено между 1 март и 29 май миналата година.

Тогава докладите на Opensignal показваха доста по-близък паритет между трите основни играча на мобилния пазар в България, което се случва в период, в който местните телекоми инвестират значителни суми в модернизацията на своите мрежи към 5G стандарт. „А1 България“ от самото начало стартира този процес с подмяна на физическата инфраструктура, а не със софтуерен ъпгрейд, което беше първоначалният подход на конкуренцията. С това резултатите може би излизат наяве.

Силните страни

opensignal-bulgaria-awards-h2-2022

Петте категории, в които телекомът има превъзходство в изследването на Opensignal, са – средните скорости на сваляне и качване при пренос на данни, същите показатели, но и за 5G, както и видео през петото поколение свързаност. „А1 България“ е съвместен победител в почти всички останали. Това означава, че два или трите оператора са с прекалено близки показатели, за да може да се определи конкретен лидер.

Такива категории със съвместно лидерство са общото качество на гледането на видео, гейминга и ползването на гласови услуги през приложения. „А1 България“ има подобно отличие и в останалите две категории, свързани с 5G – за игри и онлайн пренос на глас. Трите телекома са с изравнени позиции в наличието на мобилна мрежа.

Анализаторите от Opensignal посочват и някои други развития за последната година. „А1 България“ е единственият оператор, който отчита значителен ръст в скоростите на пренос на данни за този период. Според изследователската компания, в цялостната мрежа на телекома те се повишават с 38%. За качване, скоростта за абонатите на „А1 България“ се увеличава с 14.5%. А1 също така отчита и най-високата 5G свързаност в страната от 478.5 Mbps.

Модернизация към 5G

opensignal-bulgaria-5g-speeds-h2-2022

При скоростите Opensignal са категорични, че „А1 България“ е лидер в страната като показатели. Това се дължи до голяма степен на метода, избран от телекома за модернизация на своята мрежа. Операторът заложи на физическа подмяна на базовите станции при преминаването си към пето поколение. Тя обхвана и опорната инфраструктура, чиято интеграция към новата технология приключи през октомври 2022 г.

По този начин „А1 България“ вече разполага с напълно самостоятелна 5G мобилна мрежа (SA). Тя позволява да се вдигне значително качеството на предоставяните скорости и на връзката от пето поколение като цяло. На този факт най-вероятно се дължи и доброто представяне на телекома. Останалите два оператора разчитат повече на софтуерна интеграция на новата технология (чрез т.нар. DSS) и по-бавна подмяна на физическото оборудване. Това им осигурява по-голямо покритие на 5G услугите, но срещу по-ниско качество на връзката.

От „А1 България“ коментират, че през 2022 г. са инвестирали над 91,5 млн. лева само в модернизацията на мобилната си мрежа. Операторът беше пояснил през октомври миналата година, че средствата заделени само за 5G са 52 млн. лева. Все още се очакват годишния финансов отчет на компанията-майка Telekom Austria Group, в който ще станат ясни пълните капиталови инвестиции за 2022 г.

Методологията

new-opensignal-logo

Opensignal използва данни от реални потребители в различните мобилни мрежи, за да анализира тяхното качество. Ключовото е, че те използват не само собствено приложение, но и работят със самите телекоми. По този начин се сверяват постъпилите данни и се елиминират различни променливи.

Подходът се смята за по-прецизен, защото позволява да се вземат предвид качеството на услугите, освен на ниво потребител, но и на ниво мрежа. Единствено липсва приблизителният брой устройства и потребители, с които Opensignal тестват мрежите в България.

Свързани статии

Back to top button