IT БИЗНЕСАНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

FTX или потопяването на криптомечтите

Един път стомната за вода, втори път и на третия се счупила. Световната крипто общност научи тази българска народна поговорка по трудния начин. Разпадът на мрежата на Terra Luna в средата на годината, доведе до първите големи сътресения в сектора. Колапсът на втората по големина в света криптоборса FTX обаче може да има ефектът на ядрен удар. Доверието в криптовалутите в момента е разклатено значително, нещо, което не успяха да направи дори очевадни финансови пирамиди като OneCoin на българката Ружа Игнатова.

Всъщност разликата между OneCoin и FTX, както и токена FTT може да не се окаже толкова голяма. Като двете платформи завличат обикновените потребители с милиарди долари и потенциално извършват множество финансови престъпления. FTX обаче стига по-далеч – като прави това с много големи инвеститори, които сега трябва да отписват също значителни активи. Освен това, основателят на криптоборсата има стабилни политически и икономически връзки в най-висшия ешелон на САЩ.

Какво ще доведе разпадът на FTX? Още по-стриктни регулации, които ще попарят значително и без това разклатения от вътрешни брожения, измами, нестабилни или несъществуващи бизнес модели крипто свят. Както разбрахме към него като скачени съдове са още незаменимите токени (NFT) и метавселените, последните разчитат значително на подобни активи в изграждането на виртуалната си икономика. Мечтите за един крипто свят постепенно ще бъдат потопени или поне така изглежда.

Живот на Бахамите

Bahamas

Романтичните времена за технологични стартъпи започнати в гаражи в Силициевата долина отдавна са отживелица. Особено за предприемачите свързани с крипто. Макар и да не е точно основана на Бахамите FTX е базирана там, където и в момента живее основното действащо лице – Сам Банкман-Фрийд. През 2017 г. основава Alameda Research, която въпреки името си е арбитражен търговец на криптовалути. Банкман се възползва от валутните разлики на различните пазари, като купува биткойни от едно място и ги продава на друго.

Тази дейност се оказва доста сладка – в рамките на няколко месеца, през компанията минават по 25 млн. долара на ден. Търговията е основно с биткойни купени в САЩ и продадени в Япония. Печалбата само от тази дейност през този период е 20 млн. долара. В първите 12 месеца от операциите си, Банкман бързо мести фирмата си в Хонконг, а две години по-късно – на Бахамите, където се премества заедно със своята компания от около десетина приятели. Цялата група младежи между 25 и 30 години реално заемат ключовите позиции в нея.

През 2019 г. Банкман прави следващата крачка и основава собствена платформа за търговия с криптовалути – FTX. Тя започва в рамките на Alameda Research, като после формално е отделена. Конкурентът, но и приятел на Банкман – Чанпън Джао от най-голямата криптоборса Binance осигурява част от първичния капитал с инвестиция от 100 млн. долара срещу 20% дял. Новият играч тръгва ударно, като през 2020 г. придобива мобилното приложение Blockfolio за 150 млн. долара, с което си осигурява голяма част от техническия капацитет.

През 2021 г. са привлечени средства на стойност 900 млн. долара от над 60 инвеститора. Сред тях са едни от най-големите имена в сектора, като Softbank, Sequoia Capital и др. Още 400 млн. долара са осигурени през януари 2022 г., които изстрелват пазарната оценка на FTX на 32 млрд. долара. Финансовите резултати също са летящи поне на пръв поглед – малко над 1 млрд. долара приходи от които оперативната печалба е 272 млн. долара.

Каца без дъно

ftx-f1-mercedes

Всичко това окрилява FTX и започва голямото харчене. Инвестициите в развитие не се споменават като обем, но през януари 2022 г. криптоборсата започва работа по гейминг секция, която да е специализирана в NFT активи. Месец по-късно е основан инвестиционен фонд FTX Ventures с портфолио от 2 млрд. долара. През юли криптоборсата обяви, че е сключила сделка за придобиването на криптобанката BlockFi за 240 млн. долара.

Само от този кратък списък излиза, че разходите на FTX са значителни и надвишават не само приходите, но и набрания капитал. Те обаче не се изчерпват с него. Криптоборсата предприема мащабна рекламна кампания, за набиране на потребители, както и за изграждането на позитивен имидж. Те включват редица спонсорства при това от най-високо ниво. FTX сключва споразумение за преименуване на залата на баскетболния Miami Heat на FTX Arena. Спонсорство е подписано с Националната бейзболна лига на САЩ, както и с отборът от Формула 1 на Mercedes-AMG.

Банкман решава да си „купи спокойствие“ или поне така изглежда с неговите политически дарения. Alameda Research прави дарения за 20 млн. долара. Самият предприемач е далеч по-щедър и в рамките на 2021-2022 г. предоставя на Демократическата партия на САЩ 39.8 млн. долара и е вторият най-голям индивидуален дарител след Джордж Сорос. Семейството на самия Банкман има дълга история с лобизъм – от майката и бащата, до брат му, който се опитва да вземе федерални пари покрай ковид пандемията.

ICO – тайната на всяка криптокомпания

ftt-token

Всички тези харчове са обезпечени основно с криптовалутата FTT. Това е собствената монета на FTX, която дава отстъпки на потребителите при търговия в платформата. Методът е изключително популярен в крипто средите за последните години – почти всяка нова платформа използва ICO или първично-монетно предлагане на собствени токени. Те се използват за основа на операциите на почти всяка една компания, която се занимава с криптовалути, платформи или токени. Както и за набирането на капитал.

При FTX нещата обаче не са толкова розови и слънчеви, колкото Банкман ги представя. Значителна част от криптовалутата FTT са притежание на Alameda Research. Според доклад на CoinDesk от 2 ноември, към датата, първата компания на младия предприемач (и тогава мултимилиардер по оценка) държи 3.66 млрд. свободни токени, още 2.16 млрд. долара в „обезпечения“ в такива и 292 млн. долара заключени.

Това не потапя FTX, а изострените отношения между Банкман и Джао. Двамата спорят ожесточено в Twitter, а пет дни след излизането на доклада на CoinDesk – последният решава да изтегли всичките си FTT токени на стойност малко над 500 млн. долара. Джао ги получава след като Банкман откупува дела на Binance през 2021 г., дни преди да привлече допълнителния капитал от големите инвеститори.

Ефектът на доминото

Sam Bankman-Fried

Последва ефектът на доминото – комбинацията от двете новини, кара собствениците на FTT да започнат масова разпродажба на токена. За три дни стойността на заявките надминава 6 млрд. долара. FTX от своя страна има само 900 млн. долара ликвидни средства. Но половината от тях са акции на платформата Robinhood , което пак трудно може да мине за бързоликвиден авоар. Още над 3 млрд. долара са отново активи в криптовалути, основно Serum токена на Solana и 554 млн. долара във FTT.

Ако на 7 ноември, Джао обявява разпродажбата на токена, то на следващия ден същият съобщава, че е постигнал не обвързващо споразумение за придобиването на FTX. Логично, започват спекулации дали не става дума за натиск и враждебно изкупуване. Binance обаче се отказва от сделката и банкрутът на криптоборсата е неизбежен. Джао хвърля и последната бомба, като още докато трае одита съветва хората в Twitter да не ползват FTT като обезпечителен актив. Това срива токена с 80% само в рамките на деня.

FTX и Alameda Research се оказват много тясно скачени съдове. Освен, че втората компания притежава огромен портфейл токени, тя е получавала огромни суми пари от първата, за да може да осъществява друга дейност. Според източници на Wall Street Journal става дума за 10 млрд. долара – огромна част от оборота на FTX. С тях са покривани загубите, които Alameda Research е теглила, за да прави инвестиции.

Двете фирми, заедно с още над 100 свързани дружества изпадат заедно в състояние на банкрут на 11 ноември. Само задълженията на FTX се оценяват на 8.9 млрд. долара, като само около 900 млн. долара са лесно платими чрез ликвидните активи на компанията.

Очакваната „хакерска атака“ и последствията

bitcoin-golden-coin

Споменатата стомна за вода в началото на материала може да се види и с това, което последва. Големите пробиви в света на криптовалутите не могат да минат без някоя „хакерска атака“, която да източи част от все още наличните средства. Такава се появява във FTX в деня на обявяването на банкрута и изтегля 473 млн. долара от портфолиото от криптовалути с които разполага компанията. Основно Tether токени са бързо разменени за Ether такива – практика, която се използва често при крипто измамите.

При разпадането на компании от света на криптовалутите обикновено подобни действия се извършват от самите собственици или от много висши служители. Те служат за осребряване на инвестициите преди ликвидацията на дейността или обезценяването на токените. В повечето случаи точният извършител не се открива или поне не се обявява за това.

Крахът на FTX ще има по-голям ефект от разпадането на Terra Luna. Двата случая имат много общо помежду си. Включително и краят с хакерската атака. Разликата е, че FTX е прекалено голяма и същевременно изкарва на показа всички порочни практики, които подобни платформи правят или могат да извършат. До момента редица токени на други криптоборси загубват значителна стойност през ноември. Само Crypto.com губи 1 млрд. долара.

Тепърва започва разследването на регулаторите. Те всъщност се намесват още през август – когато Федералният надзор по депозитите и застраховките (FDIC) обвинява платформата в заблуда относно обезпечеността на нейните активи. На 14 ноември, прокурорът на Ню Йорк започва разследване, а комисията към Камарата на представителите на Конгреса планират изслушване по темата.

Тепърва ще се оценяват финансовите щети, както и тези за крипто индустрията. Едно е сигурно – колапсът на FTX ще бъде горчив урок, който ще вкара повече правила и надзор в Дивия запад на дигиталните валути. Той пък удобно идва малко след колапсът на криптовалутите в средата на 2022 г. и няма да е изненада ако това събитие е пряко свързано и с банкрутът на компанията.

Свързани статии

Back to top button