IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Голямата крипто имплозия

Всички страхове на крипто ентусиастите се материализираха през последните няколко седмици. Основните дигитални валути се сринаха, а от пазара бяха отписани стойности от няколко трилиона долара. Цялата екосистема изградена около криптовалутите и незаменимите токени (NFT) е пред колапс. Компании уволняват служители, а инвеститорите, които не са изтеглили своите активи по-рано в момента отписват огромни суми.

Динамиката е толкова голяма, че докато в TechTrends работим по голяма поредица посветена на темата за илюзорния свят на „Крипто войните“, пазарът се срина с около 70% и отписа 2 трлн. долара. Няма как да пропуснем тази силно негативна тенденция и решихме да опишем настоящата ситуация. По-голямата картина ще я оставим за подробния ни анализ, като скоро ще публикуваме и следващата част.

„Ликвидацията“ на биткойн

bitcoin-price-2022-june

През почивните дни, основната криптовалута биткойн спадна до най-ниската си стойност отпреди пандемията – 17 599 долара за брой. В момента имаме лека стабилизация до малко над 20 хил. долара. Цената обаче е далеч от пика от над 67 хил. долара през ноември 2021 г.

Според анализатори има тенденция за „ликвидиране“ на активи – тоест, масовата разпродажба на популярната криптовалута. Това предизвиква порочен кръг в който инвеститорите виждат негативната тенденция и продават все повече и повече.

Отписването на близо 70% от стойността на биткойн за малко над 6 месеца доведе до сътресения в цялата крипто индустрия. Втората по популярност дигитална валута етериум (Etherium) също губи над 70% от стойността си спрямо пика от ноември 2021 г. За това време до момента са отписани около 2 трлн. долара пазарна оценка. Като вече се търгува за около 1 130 долара за брой. Той е важен защото към него са закачени повечето незаменими токени (NFT). Пазарът за тях имплодира още в началото на 2022 г., когато сделките с тези дигитални активи се свиха с 92% спрямо пика им от края на миналата година.

Само в рамките на петъчния ден са разпродадени активи за над половин милиард долара от основните криптовалути. Около 271 млн. долара се падат на биткойн и 192 млн. долара – на етериум. В различна степен това се пренася и към по-малките алтернативни дигитални валути. Cardano, Solana и Dogecoin например спадат само с между 12% и 14%.

Екосистема в червено

coinbase-app

Шоковете от сривът на основните криптовалути се усеща моментално в цялата екосистема, изградена около тях. Тя включва различните платформите за търговия, т.нар. крипто банки и стотиците стартъпи, които изграждат услуги или продукти, като ги обвързват с дигиталните валути.

Например, приходите на Coinbase се сриват с 429 млн. долара през първото тримесечие на 2022 г. Платформата за търговия обяви, че потребителите са започнали да я напускат, а някои от мениджърите ѝ са започнали да продават акции и активи, за да излязат на печалба.

Като контра мярка, компанията обяви, че ще съкрати една пета от своите служители. Акциите на Coinbase са се обезценили с 88% от април миналата година досега. Тогава е отчетен техния абсолютен връх при цена от 429 долара за брой, при 51 долара в момента. Ситуацията се повтаря с редица други компании, като Gemini, Crypto.com, BlockFi и пр.

Предизвестеният срив

blockchain-bitcoin

Процесите по имплозията на крипто балона са видими от началото на 2022 г. Преди това, имахме голямо надуване на целия крипто пазар, заради пандемията. Несигурната здравна обстановка и опасенията от засилваща се и продължителна инфлация, принудиха много хора и големи инвеститори да вложат в криптовалути. Затова и почти всички положителни рекорди, като стойности бяха отчетени в края на 2021 г.

Причините за настоящия срив са много, като може би главната е, изтеглянето на големите финансови инвеститори покрай войната в Украйна. Криптовалутите са любимо средство на руснаците и потенциален инструмент за заобикаляне на санкциите, наложени от Запада. Високите стойности, заедно с опасения за засилена регулация, накара големите „риби“ да кешират.

Те не го направиха внезапно, поне не и в първите месец-два от войната. Истинското спускане по пързалката надолу, започна в началото на май. Тогава се разпаднаха няколко големи платформи и свързаните с тях криптовалути. Първата бяха terraUSD и Luna – първата е дигитална валута, обвързана донякъде с американския долар, а втората е нейния блокчейн еквивалент. В рамките на часове бяха заличени 40 млрд. долара, като разпадът беше идентичен с този на традиционна банка с недостатъчна наличност.

През юни, се разпадна друга платформа – Celsius Network, за която се смята, че е Понци схема. При нея имаме по-скоро замразени активи на стойност 12 млрд. долара, но най-вероятно те ще бъдат отписани, поради естеството на случая. Тези два колапса, в комбинация на набралия инерция от края на февруари спад на крипто пазара, го постави в ситуация на свободна падане.

Неясното бъдеще

bitcoin-golden-coin

Някои анализатори очакват, биткойн да се стабилизира на около 20 хил. долара. Те припомнят по-ранните периоди на популярната криптовалута, в която в рамките на 24 часа може да има ръст от 700% и спад от 1 000%. Други спекулират, че спадът може да продължи и да се достигнат нива от 2016 г., когато криптовалутата атакуваше границата от 1 000 долара за брой.

Във всички случаи, крипто балонът вече се спука, въпросът е дали негативната тенденция ще продължи. Предвид историята и спекулативната специфика на криптовалутите, отговорът на този въпрос е доста труден.

Свързани статии

Back to top button