IT БИЗНЕСАНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Крипто Войни (Епизод I): Web3 нова надежда

Блокчейн технологията обещава пълна децентрализация на дигиталните системи и трансформация на глобалната мрежа

Темата накратко
  • - Създаването на криптовалутите и идеята за независима дигитална финансова система
  • - Блокчейн - технологията зад крипто платформите
  • - Популяризация и идеалите на Web3 концепцията

Имало едно време, в една далечна, далечна Галактика…

Гражданската война започна. Web3 бунтовниците нанесоха първата си победа срещу злата Империя на централизираните системи. Храбрата съпротива показа тайното си оръжие – блокчейн технологията.

С нея те се надяват да победят Империята, която разполага с пълен монопол над финансовата система. Регулациите ѝ позволяват да се унищожат цели бизнеси за седмици или дори дни.

Тайнственият принц Сатоши Накамото успя да предаде плановете за създаването на криптовалутата Bitcoin. Тя ще е първата от многото, чрез които, хората ще си върнат свободата в Галактиката.

Криптовалути, биткойни, незаменими токени (NFT), блокчейн и Web3. За определена част от обществото тези думи се свързват с прогрес, както на технологиите, така и нсвета като цяло. Те са инструментите за пълна институционална децентрализация на нашия живот в сфери като пари и финанси, сделки, трансакции, консумация на съдържание и защо не – дори на гласуване на избори.

Web3 е общият знаменател, под който се поставя това желание към постигане на технократска утопия. Той е и символът за пълна трансформация на глобалната мрежа и след това – на нашето ежедневие. Концепцията набира доста значими и влиятелни последователи, като най-богатия човек на Земята – Илон Мъск, както и редица други хора от технологичния свят. Технологията започна да достига по-лесно до обикновения човек, а все повече институции, включително държавни такива, се замислят за нейното приложение.

Постигането на масовост води до неизменен сблъсък на две, несъвместими помежду си, концепции – регулации и сигурност с децентрализация и нестабилност. Той е повече от очевиден през последните няколко години, като досегашните опити да се намери компромисно и балансирано решение в най-добрия случай удрят на камък. В най-лошия – гръмват като класически балон.

Изключителната динамика на крипто пазара от началото на 2022 г. неизбежно поставя редица въпроси за бъдещето на крипто света. Оправдаха се някои от най-големите страхове на част от скептиците, но надеждите на блокчейн ентусиастите остават все така силни. Затова решихме да създадем тази поредица „Крипто Войни“, която ще е съставена от три части. Настоящият материал е първия епизод, който има за цел по-скоро да обявни накратко логиката на блокчейн света. Както и да покаже идеалите и утопичните мотиви, които го движат до момента.

Раждането на бунта срещу централизацията

bitcoin-half-burried

Енигматичната личност Сатоши Накамото публикува през 2009 г. кода за криптовалутата Bitcoin (биткойн). Базирана на новата за времето си блокчейн технология, тя обещава да сложи край на монопола на Централните банки и финансовите институции по света в контрола на паричните потоци.

Идеологията е, че след откъсването на традиционните пари от златния стандарт, тяхното управление е в ръцете на малка група от хора, които засилват инфлационните процеси. Първите визии за електронна и независима от човешкия фактор система датират от повече от 20 години с раждането и налагането на интернет, но по това време няма технологичната възможност за тяхната реализация.

Накамото описва цялата концепция в Бяла книга и предоставя отворения код на биткойн, за да може да използва от други запалени ентусиасти. С пускането ѝ се полага началото на първата истинска и все още най-популярна криптовалута в света. Тя има за цел да детронира традиционните пари и да бъде управлявана изцяло от алгоритмите. Поддържането на криптовалутите „чисти“ от институционално влияние привлича множество бунтари на традиционната система.

Основната идея е сравнително проста – биткойн може да се възприеме като дигитално злато. Кодът е направен по такъв начин, че да могат да се извлекат само 21 млн. дигитални „монети“ от новата криптовалута. Това гарантира ограничено количество, което веднъж достигнато не позволява да се придобиват или създават нови биткойни. Ситуацията е същата със златото във физически свят – благородният метал е в ограничени количества, с което му се гарантира неговата стойност през годините.

Процесът, по който криптовалутите се извличат се нарича „копаене“. Това става, като се осъществяват различни и тежки изчисления, като след определеното им завършване на процесите, системата ви дава монета биткойн. Колкото повече единици криптовалута има в обръщение – толкова по-бавен и ресурсоемък ще е процеса по придобиването на нови. До момента в който не се изчерпат напълно всичките 21 млн. монети. Самите изчисления са свързани със съхраняването, обработването и шифроването на трансакциите свързани с биткойн.

Тайнственият принц

Bust_of_Satoshi_Nakamoto_in_Budapest

Най-голямата мистерия свързана с биткойн е нейният създател – Сатоши Накамото. Съществуването на такава личност, все още не може да бъде доказана. Основната теза е, че това е псевдоним, зад който се крие истинският създател на биткойна и блокчейн технологията. Това може да бъде един човек или екип от няколко.

Имаше известна конспиративна теория, че Накамото е самият Илон Мъск. Причините да се свързва милиардерът с него са няколко. Мъск има силен интерес и познания в сферата, както и обича да създава концепции, които да реализира или да предоставя в отворен формат на други да завършат. Подобна е идеята за HyperLoop – високоскоростен влак, който се движи във вакумиран тунел. През 2017 г., самият Мъск отрече да е Накамото.

В същото време има няколко по-подходящи кандидати. Разследвания на различни западни медии посочват няколко такива. Един от тях е починалият през 2014 г. Хал Фини. Той е експерт в дигиталната криптография и е живял до човек на име Дориан Сатоши Накамото. Първоначалната теза е, че е ползва името на своя съсед за псевдоним, с който да представи идеята си пред света.

Вторият е самият Дориан Накамото, който има доста силен профил на физик от политехнически университет в Лос Анджелис. Освен името и потенциалната връзка с Хал Фани, други допирни точки с криптовалутата и криптографията Дориан няма.

Крайг Райт е може би най-агресивният кандидат за титлата „създател на биткойн“. Няколко технологични издания като Wired и Gizmodo публикуват статии, че той е един от хората, които се крият зад псевдонима Сатоши Накамото. Първоначално Райт не желае да коментира, но получава подкрепата от някои разработчици на биткойн като Джон Матонис и Гейвин Андерсон. Други обаче остават скептични към тази история и предполагат, че самият Крайг е създал историята индиректно. Малко след това Райт се опитва да съди всеки, който отрича, че той е създателят на биткойн.

Списъкът с потенциалните кандидати е дълъг. Мистерията е основателна, защото самият Сатоши Накамото притежава между 750 хил и 1.1 млн. биткойна, което го поставя като най-големият криптовалутен милиардер в света. При подобно количество монети, той или те, ще разполагат с лост за влияние на пазарната оценка на криптовалутата. Засега, обаче тези биткойни остават без употреба.

Властелинът блокчейн

blockchain-block-data

Концепцията и технологията наподобява доста тази на торентите – система от навързани независими помежду си компютри, които служат за обмен и съхранение на файлове. Последните се превърнаха в синоним на дигиталното пиратство, като са един от най-популярните методи за обмен на съдържание. Принципът за peer-to-peer (P2P) е заложен дълбоко в блокчейн.

Разликата е, че при него са навързани всички операции и трансакции в една криптографска верига, разделена на блокове. Цялата информация за обмена може да се проследи лесно, като се записва във всеки един блок, но в същия момент да се запази сигурността по трансферите. По този начин се автентикира трансакцията, без да са необходими посредници – банки или други институции.

Тези качества в комбинация с алгоритмите за създаване на нови активи, позволяват всичко да се автоматизира и да се премахне напълно човешката дейност. Тоест, веднъж пусната една криптовалута, при добре развит код, тя ще може да създава нови монети и да извършва трансакциите автоматично. Последващи манипулации би трябвало да са невъзможни.

Структурата е направена така нарочно. За да може да се елиминира човешкия фактор и съответно да се децентрализират процесите. В случая с валутите, централните банки решават дали да емитират нови емисии пари, както и да влияят с различни инструменти паричните наличности в икономиката, като повишаване и намаляване на лихвените проценти. При криптовалутите, тези механизми отсъстват, като единствените фактори са фиксираната чрез алгоритъм наличност и трансакциите, които се правят от потребителите.

Самата технология си е истинска революция в криптографията и структурирането на базите с данни. Затова тя предизвика силен интерес към различни институции – банки, картови компании, държавни учреждения и др. Тя или елементи от нея в момента се използват в различни платформи за разплащания. Картовите гиганти Visa и Mastercard също започват да интегрират част от концепцията в своите платформи. Подобни проекти, обаче не се възприемат от крипто евангелистите, защото се взима само части от технологията, но се запазва централизацията на управлението на процесите, както и посредниците.

В света на прожекторите

nft-e-commerce-meta

Биткойн полага началото на манията наречена криптовалути. Първата трансакция е направена между част от създателите през 2009 г., а след това се установява като масово разплащателно средство в тъмните дебри на интернет и в нелегалния онлайн пазар Silk Road. Медиите и обществото затова предпочитат да разказват историята за закупените две пици от веригата Papa John’s срещу 10 хил. биткойна през 2010 г. Поради това, крипто евангелистите празнуват 22 май като Денят на биткойн пицата. Защото тестови или криминални разплащания не звучат толкова красиво.

Постепенно биткойн започва да набира скорост и популярност. Постепенно се улеснява неговата търговия, но първия голям скок на криптовалутата в края на 2013 г. е движен основно от действията на щатското ФБР срещу елементи на Silk Road. Тогава цената скача от 13 долара за дигитална монета до 1 163 долара. В рамките на две години, криптовалутата варира между 45 долара и 1 000 долара, като промените може да се осъществят в рамките на минути.

Тази брутална нестабилност привлича някои от най-рисковите инвеститори, както и различни опортюнисти. Екипи от технически лица и финансови спекуланти започват да създават собствени криптовалути. Целта е бързо забогатяване и достигане на мащабите на биткойна. Следва истинска експлозия от криптовалути. Към март 2022 г. в продажба са над 9 хил. дигитални валути. Като 70 от тях разполагат с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара всяка.

Това донякъде обезсмисля идеята на биткойн да бъде универсално и уникално разплащателно средство. Пазарът в момента е наводнен с криптовалути, но първата такава остава и с най-високо доверие. Затова, биткойн в момента една дигитална монета се търгува за около 30 хил. долара. През 2021 г. беше достигнала до пика си от малко под 65 хил. долара за брой. Пазарната оценка му е около 580 млрд. долара, по данни на сайта Statista.

Към тях добавяме и набралите сила през пандемичните години незаменими токени (NFT). Това са различни дигитални активи, които използват блокчейн технологията за да установят, че те са „оригинални“ и „уникални“. Те са обвързани с определена криптовалута, като повечето от тях са вързани за етериум – втората по популярност през годините, след биткойн. Той е и втори по пазарна капитализация с оценка от 250 млрд. долара.

Децентрализирай всичко

web3-planet

Изграждане на стойност от нулата до няколко трилиона долара е само началото за крипто евангелистите. Идеята на най-запалените фенове на технологията е да се преформатира изцяло настоящата глобална мрежа. Проектът или по-скоро визията, се нарича Web3 или Web 3.0. Тя включва пълна децентрализация на обмена и съхранението на информация, паричния поток, както и изграждането на цели организации на базата на блокчейн.

Криптовалутите ще осигурят разплащанията, NFT – различните дигитални предмети, които може да купуваме онлайн. Оттук насетне, блокчейнът може да бъде интегриран в различни други процеси. Електронна идентичност, документооборот, разрешителни и много други.

До голяма степен визията за метавселената на част от технологичните гиганти Meta, Microsoft и др. се базира именно на комбинацията между криптовалути и NFT. Различни търговци и големи компании също проявяват интерес към технологията и нейните възможности за популяризиране сред крайния потребител.

Крипто евангелистите искат да отидат дори по-далеч. Като изградят цели държави на база на блокчейн. Избори, решения и процеси да бъдат подчинени изцяло на децентрализираната технология. Аргументите им е, че така ще може да се постигне по-голямо доверие в обществото. Като се елиминира човешкия фактор, корупцията, субективния интерес и монопола на институциите.

Европейският съюз (ЕС) планира да интегрира блокчейн възможности в своята електронна идентичност eIDAS. Тя ще се комбинира с универсален дигитален портфейл, в който ще могат да се сложат личната карта, шофьорската книжка, банковите карти, студентски книжки и много други обществени документи. Технологията позволява това да се случи, както и да се развият още доста други приложения.

Въпросите са дали фанатичното преследване на цялостна децентрализация на всичко, ще е най-добрият и прагматичен път към прогреса. Или крипто евангелистите ще трябва да направят отстъпки за частично регулиране, за да може да се избегнат различните опасности, които отделни личности или институции могат да създадат чрез блокчейн и крипто системите. Това ще е обект на нашия Епизод II от „Крипто Войни“.

Свързани статии

Back to top button