IT БИЗНЕСТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Биткойн – новото злато

Криптовалутите и най-вече биткойн са смятани от идеалистите за алтернатива на традиционните валути и освобождаването на парите от прегръдката на централните банки. Първоначалната реалност беше, че те бяха основно разплащателно средство в сенчести сделки и в т.нар. „тъмна мрежа“ (dark web). Сега, те вече официално са финансов инструмент за контрол на риска при големите институции.

Изстрелването на цената на биткойн през последните месеци се дължи основно на големите покупки на криптовалутата, които са направили няколко големи инвестиционни фонда. Последният ръст от вчера идва на фона на новината, че производителят на електромобили Tesla е придобила от популярната криптовалута на стойност 1.5 млрд. долара.

Ефектът Tesla

tesla-model-s

Подобно на всяка по-интригуваща история, която засяга милиардерът Илон Мъск, започва с него постове в Twitter. Такъв е и случаят с криптовалутата. Технологичният предприемач първо добави #bitcoin в своя акаунт в края на януари, а оттогава подкрепя поне в Twitter форумната криптовалута Dogecoin.

На 8 февруари в годишният доклад, който Tesla подава към финансовия регулатор на САЩ (SEC) е записано, че компанията е придобила биткойни на стойност 1.5 млрд. долара. Както и, че планира да интегрира криптовалутата, като разплащателно средство. Последното ще бъде все още в доста ограничен вариант и Tesla не очаква да стане като основно такова.

Новината изстреля цената на биткойн от 38.46 хил. долара до 44.7 хил. долара. Това е нов връх в историята на критповалутата. Въпреки интеграцията ѝ като разплащателно средство, Tesla ще я използва по-скоро като финансов инструмент. Тя влага част от парите си в активи, които могат да запазят стойността си в бъдеще.

Интересът на компанията към битокойн е бил породен от утрояването на стойността му през 2020 г. Така, Tesla, инвестира своите средства освен злато и други класически инвестиции за опазване на риска, така и в криптовалути.

Възходът на биткойн

bitcoin-price-2021-historical

Популярният производител на електромобили не е основният виновник за ръста на биткойна през последните няколко месеца. Криптовалутата се оказва популярен инструмент за диверсифициране на риска за редица финансови институции.

Тенденцията става очевидна в последните три месеца на 2020 г. Тогава се оказва, че са закупени половин милион биткойна на стойност 11.5 млрд. долара. Всички те са придобити от потребители, чиито акаунти са изградени в рамките на годината.

Голямото количество нови инвеститори, движи цената стремглаво нагоре. През първите девет месеца на 2020 г. стойността на един биткойн варира в доста широки граници между 6 и 11 хил. долара. До декември тя се покачва двойно и надминава 20 хил. долара.

В първите дни на януари 2021 г. тя вече е 31 хил. долара или три пъти повече спрямо стойността ѝ преди година или малко по-малко от два пъти повече от историческия ѝ връх от 18 хил. долара в края на 2018 г. След изявлението на Tesla, тя достига до нов такъв от 47.7 хил. долара. Нормално, предвид факта, че производителят на електромобили в момента държи най-големия корпоративен портфейл с криптовалути. Той е следван от MicroStrategy, които през 2020 г. издадоха облигации на стойност 650 млн. долара, за да инвестират в дигитални валути.

Раят за спекулантите

wallstreet-bull-people

Ситуацията около биткойн наподобява доста тази на акциите на GameStop. Има няколко разлики, естествено. Първата е, че при гейм ритейлърът имахме малки инвеститори, които купиха огромни количества книжа, за да вдигнат цената им и така да доведат до големи загуби хедж фондовете, които са залагали на фалит на дружеството. При биткойн имаме обратното – големите инвеститори търсят нова доходност и покрай коронавирус пандемията, криптовалутите им се струват като удачен инструмент.

Огромната разлика е, че търговията с последните е нерегулирана, за разлика от тази с акции. Тук няма държавни механизми или дълга верига от посредници, които да възпрепятстват търговията и така да спасят прекалено резките промени на цените. Днес биткойн може да е 50 хил. долара, утре може да е 5 хиляди долара. Това е определението за истински рай за спекулантите.

Засега, добрата новина е, че повечето големи риби (за които се знае до момента – бел. ред.) търсят дългосрочна доходност. Тоест, те няма да разпродадат критповалутата си при постигане на определен марж на печалба. Но когато го направят ще имат силата да доведат до срив в цената.

Elon_Musk_at_a_Press_Conference

Другият момент е, че Илон Мъск е известен със своето неспазване на финансовите правила. Той много често пуска туитове, които може и да не са верни, но движат акциите на компаниите му нагоре. На няколко пъти, милиардерът е разследван от SEC именно за този му подход, да манипулира цените на книжата на начинанията, в които участва. Сега, благодарение на неговата популярност, той има неограничените възможности да влияе на цената на биткойн. При това, без да бъде заплашване от разследвания или глоби.

Ако се присъединят още големи фондове и компании, може да видим истински биткойн балон, в който може да се окажат заложени десетки, а по-вероятно – стотици милиарди долари. Особено предвид факта, че хората, които са инвестирали в машини за „копане“ ще продължат да функционират. Моментът в който биткойн балонът се спука, той ще предизвика много по-голям отзвук от този, който се образува с акциите на GameStop.

Свързани статии

Back to top button