IT БИЗНЕСАНАЛИЗИ

Съвременната история за Робин Худ

Или как малките частни инвеститори се организираха онлайн, за да се изправят пред мощните хедж фондове

Темата накратко
  • - Какво се случи с акциите на гейм ритейлъра GameStop
  • - Как малки инвеститори донесоха загуби за милиарди на хедж фондовете
  • - Ролята на платформата Robinhood и българската връзка в нея
  • - Иновациите на помощ на малките инвеститори
  • - Ответният удар на големите играчи от Уолстрийт
  • - Какво ще последва - революция или еволюция на финансовите пазари

Тихо се поклащат листата на дърветата. Гъстата Шеруудска гора запява своята песен, като главно действащо лице в нея са огромните дъбове. Дебелите им стволове могат да прикрият цяла група от хора наведнъж от очите на преминаващите по пътя странници. Дърветата и храстите не служат само за прикритие, но и няма да позволят на тежките колесници или коне на рицарите да се разгърнат. Както и да направят преследването на престъпници невъзможно. Което превръща гората в перфектно място за засада на богати благородници.

Според легендите, именно Шеруудският лес е основното място, в което действат Робин Худ и неговите съмишленици. Те причакват богатите благородници, обират ги, а след това раздават пленената плячка на бедните селяни. Романтична и доста украсена, приказката за Робин Худ става вдъхновение за един стартъп с българско участие, да предостави възможност на обикновените хора да участват равноправно на финансовите пазари.

За голяма изненада на предприемачите, тяхното решение, заедно с комбинация от няколко други технологии позволяват да се направи истинска съвременна версия на историята за английския разбойник, който ограбва богатите, за да помогне на бедните. Разликата е, че в един момент самият Робин Худ застава на страната на първите и се опитва да укроти вторите.

Така за момента може да се обобщи драмата между акциите на редица компании, като GameStop, AMC, Nokia, BlackBerry и др., големите хедж фондове от Уолстрийт, платформата за онлайн търговия на акции Robinhood и хиляди частни малки инвеститори.

Тъмната страна на фондовите борси

wallstreet-sign

За повечето хора, борсите са свързани само с обикновената търговия на акции (фондовите) или доставки на суровини (стоковите). Истината е, че те включват и страшно много и различни по възможности инструменти за търговия. Колкото по-рискови и спекулативни са те, толкова по-големи маржове за печалба осигуряват.

Проблемът е, че ако излязат от контрол, те могат да повлекат със себе си суми за милиарди долари. Първоизточникът на финансовата криза от 2008 г. се криеше в дериватите свързани с недвижими имоти. Въпреки опасността, която носят със себе си, те са любим инструмент за повечето, ако не и всички, хедж фондове и големи риби на Уолстрийт. Друга тяхна специфика е, че не всички се влияят от чисто пазарни фактори и могат да бъдат манипулирани от основните играчи на пазара.

Един от тях са т.нар. шортове или къси позиции. При тях търговецът взима назаем акции, за които смята, че ще се обезценят и ги продава на пазара. Като така постига две неща – взима им потенциално повече пари и дава предоставка да им свали цената. След което, той има задължение да ги изкупи обратно, но на новата очаквано по-ниска стойност. Разликата между първата продажба и закупуването им се превръща в лесна печалба.

Големите хедж фондове вдигат мащабите и съответно залозите. В рамките на по-дълъг период от време те заемат солидни количества акции и правят постепенна масова разпродажба. Целта е да се срине съответната компания до ниво на банкрут, за да може цената на книжата да се обезцени до нула или близка до нея стойност. Друг термин, който се използва при този случай е, че хедж фондовете залагат за фалит на дадено дружество, чрез подобни къси позиции.

Случаят GameSpot

Gamestop-sale

Дигиталната трансформация изстреля редица бизнеси във висините, но постави на колене, тези, които не могат да се адаптират. Пример за първите е Netflix, които са прекия наследник на веригата за видеокасети под наем BlockBuster. За вторите може да се каже, че това е GameStop – популярната марка магазини за продажба на видеоигри.

Бумът на разпространението на дигитални копия и онлайн платформите за продажба, поставиха компанията в много тежка ситуация. Коронавирус пандемията и последвалото затваряне на физическите магазини създават предоставка за бъдещето ликвидиране на GameStop. Това превръща компанията в лесна плячка за хедж фондовете, които като лешояди дебнат акции с подобна трагична перспектива.

Отмъщението на свободния пазар

Gamestop-stock

В началото на 2021 г., голяма група малки частни инвеститори забелязават късите експозиции в GameStop. Водени до голяма степен от носталгичните приятни чувства, които магазините им са предоставяли през годините, те решават да се организират и да спасят компанията. От средата на януари започва масово изкупуване на акции, което довежда до изстрелването на цените им.

Книжата на GameStop се покачват малко по-умерено, като само удвояват стойността си. От 12 януари до 21 януари те нарастват от малко под 20 долара за брой до 45 долара. След 24 януари нещата излизат от контрол, като се включват още малки частни инвеститори и на 28 януари цената за акция се изстрелва до космическите 440 долара за брой. Това е ръст на месечна база от над 3 600%.

Хедж фондовете са в паника. Причината е, че те трябва на определена дата да купят наетите акции и нито един от тях не си е мислил, че те ще скочат стотици пъти като стойност. Така, вместо да спечелят милиони, те са на път да загубят милиарди долари.

Един от тях е Melvin Capital, който е принуден да плати огромни суми за затварянето на своята къса позиция на 28 януари. Точната сума не е обявена, някои данни сочат за загуби от 5 млрд. долара. Потвърдена е информацията, че две финансови институции Citadel и Point72 инжектират 2.75 млрд. долара в хедж фондът, за да може да продължи да функционира.

blackberry-key-2-more

Изненадващият резултат се трансформира в почти открита война между големите спекуланти и малките частни инвеститори. Последните се организираха и подеха подобна акция и с други акции, които са обект на къси експозиции. Сред списъка са бившият производител на смартфони BlackBerry, киносалоните AMC, авиокомпанията American Airlines и любопитно – телеком вендорът Nokia.

Повечето са засегнати тежко от пандемията, но не и финландския гигант. Той си има своите затруднения, но късите експозиции там може да имат и друга роля. Предположението е доста хипотетично, но хедж фондовете могат да се използват, за да свалят цените на акциите на дадена компания. Което от своя страна да подкрепят потенциалната ѝ продажба или да осигурят повод за враждебно придобиване. Няколко пъти този сценарий е спряган за Nokia, като потенциалните купувачи са от САЩ.

WallStreetBets новата онлайн завера

wallstreetbets-banner

Целият резултат на атаката срещу хедж фондовете и успехът с GameStop е постигнато благодарение на няколко технологични инструмента. Първият са платформите за свободна търговия на акции, най-голямата сред които е Robinhood, но има и редица други, включително и някои мобилни портфейли, като Revolut предлагат подобни функционалности.

Допреди няколко години, самостоятелното участие на много малки частни инвеститори беше невъзможно, но сега тези системи позволяват подобни действия. Дори ако някоя акция струва 1 000 долара, потребител може да купи нейна част за 1 долар, с което разширяват значително достъпността на търговията и отварят като опция за широката публика.

Другото ключово оръжие е организирането на много – хиляди и дори милиони малки частни инвеститори, които да купят определени акции. Само така може да се достигне до критична маса, която да повиши значително цените на книжата и надмине мащабите и ресурсите на обикновените хедж фондове. Това се осъществява първоначално в онлайн форума Reddit в темата WallStreetBets (WSB), като името става нарицателно за цялото движение. Впоследствие се създава и голям канал в чат приложението Discord.

Действията на WSB крият и своите рискове. Надуването на цената е класически симптом за финансов балон. Това може да доведе в един момент до скоростно разпродаване и срива на акциите. С което, тези които не продадат навреме може да изгубят доста пари.

Българската връзка

vladimir-tenev-robinhood

Robinhood е доста важна компания. Не само, че тя популяризира инвестициите в акции сред обикновените потребители, но в нея има дейно българско участие. Тя е основана през 2013 г. от Байджу Баат и българина Владимир Тенев, като през 2017 г. достига статус на „еднорог“ с пазарна оценка от 1.3 млрд. долара.

Две години по-късно, тя привлича още финансиране, което поставя нейната пазарна капитализация между 7 и 10 млрд. долара. Платформата Robinhood достига 13 млн. потребители през 2020 г., а нейният успех и популярност правят Владимир Тенев един от малкото български предприемачи-милиардери в Силициевата долина.

bogomil-balkanski

Последният рунд на финансиране от 280 млн. долара за Robinhood е предоставен през май 2020 г. от фонда Sequoia Capital. В него, партньор е друг известен в Силициевата долина българин – Богомил Балкански. Той беше дълги години във висшето ръководство на VMware.

Впоследствие, Балкански основава стартъпа Bebop, който впоследствие е придобит от Google. Българският предприемач дори постига поста на вицепрезидент в интернет гиганта. Балкански напуска Google през 2018 г. и започва да се занимава с рискови инвестиции. Той полага и доста усилия за свързване на стартъп екосистемата в България с ноу-хау и контакти в Силициевата долина, както и между родните предприемачи в последната. Много е вероятно Балкански да е съдействал зад финансовите инжекции на Sequoia Capital в Robinhood, но не и да седи директно зад тях. Поне според сайта на фонда, той отговаря за инвестиции в ранна фаза и малки стартъпи, какъвто определено вече не е финансовата платформа.

Двуликият Robinhood и ответният удар на Уолстрийт

robinhood-logo

Българо-американският Robinhood може да е вдъхновен от английската легенда, но изобщо не е като него. Компанията първоначално спира купуването на акциите, които стават обект на WSB. Тя обаче не забранява тяхната продажба. Нейното обяснение е, че така се предпазват потребителите от рискови инвестиции (каквито наистина са – бел .ред.).

Реално обаче, така се и спира допълнителното поскъпване на книжата и дори се стимулира тяхното поевтиняване, като дава възможност само да се продават. Нещо, което хедж фондовете искат неистово, за да не понесат големи загуби подобно на Melvin Capital.

Причината е, че Robinhood се оказва доста зависима от Уолстрийт. Независимо от развитието на технологиите и платформата, борсовите трансакции продължават да са привилегия на големите брокери и фондове. Robinhood и всички други подобни системи за търговия на книжа разчитат основно на приходи от плащания от потока на ордери (PFOF). Последните съставляват около 70% от приходите на компанията за първото тримесечие на 2020 г.

Големите брокери осъществяват сделките, като платформите за търговия на дребно се заемат с процеса за комуникация и плащане на таксите. С други думи, вторите са просто посредник в цялата операция. Основният партньор на Robinhood е Citadel – финансовата институция, която осигури финансиране на загубите на Melvin Capital. Това обяснява, защо мултимилиардният стартъп зае в рамките на няколко дни позицията на големите хедж фондове.

robinhood-insider-tweet

В интернет пространството се загатва и за допълнителен натиск. Според пост от евентуален анонимен служител на Robinhood в Reddit, Владимир Тенев и висшото ръководство на компанията са провели разговор с последните си инвеститори – Sequoia Capital, които са го накарали да се спре търговията с акциите на GameStop. Информацията за момента е спекулативна и за момента няма потвърждение от друг източник. Тя може да има и своето по-просто обяснение.

Robinhood обяви на 29 януари, че привлича нови 1 млрд. долара от съществуващите си инвеститори, сред които са Sequoia, като в сумата се включват и кредитни линии от банките Goldman Sachs и JP Morgan. От една страна това я прави уязвима на силен натиск за взимане на мерки срещу действията на организираните частни инвеститори. От друга, трансакцията може и да обясни донякъде поста на служителя – преди подписването на подобна сделка, обсъждането на ключови моменти свързани с дружеството, като търговията с акциите на GameStop, е нещо съвсем нормално.

Платформата за търговия все пак облекчи мерките, като позволи да се продават и купуват нестабилни акции. Robinhood остави ограничение за обема трансакции на книжа на 50 компании. Този лимит не позволява да се постигат големи ръстове или спадове в цените им, поне когато става дума за сделки осъществени през приложението. Те обаче са доста стриктни, като един потребител може да купи в повечето случаи между 1 и 5 акции от списъка с 50 компании. Което пак ограничава значително търговията през платформата и намалява значително ефекта на WBS движението.

Финансова (р)еволюция

wallstreet-bull-people

Хедж фондовете настояха малките частни търговци да бъдат приравнени към тях по отношение на регулациите. Което означава, да се забранят организирани операции, каквато беше тази с GameStop. Проблемът на тази теза е, че в момента малките инвеститори, правят това, което големите хедж фондове правят с нормалните акционери. Последните разполагат с ресурси от милиарди долари и имат силата да сриват публични компании без проблеми с подобни къси експозиции.

„Чрез колективни действия хората в Reddit причиняват на хедж фондовете това, което последните правят с нормалните инвеститори“, заяви в Twitter дългогодишният боркер Крис Арнейд.


chris arnade quote„Чрез колективни действия хората в Reddit причиняват на хедж фондовете това, което последните по принцип правят с нормалните инвеститори“Крис Арнейд, блогър и бивш брокер от Уолстрийт


Акцията на WBS показа всъщност колко гнил е светът на фондовите борси. Защото правилата там не винаги се основават на бизнес логика, а много често на проста спекула. Която от своя страна е базирана на завоалирани финансови игри и сложни, високорискови и опасни инвестиционни инструменти. Хедж фондовете ще понесат загуби, но няма да фалират напълно. Просто те са прекалено големи и с доста ресурси.

Първоначалната информация, че властите в САЩ са застанали на страната на хедж фондовете, започва да се изпарява (или обръща). Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC) ще разследва Robinhood за решението да ограничат търговията с определени рискови акции (GameStop, Nokia, AMC, American Airlines, BlackBerry и др.). Донякъде това е повдигнато от груповите жалби на малките инвеститори до финансовия регулатор.

Ефектите може да са няколко, но надали ще са революционни, каквито се представят от малките частни инвеститори в интернет пространството. По-вероятно е SEC да реши да регулира по-стриктно платформите за търговия с акции на дребно. Затова, атаката срещу Robinhood идва толкова бързо. Хедж фондовете няма да пострадат толкова, колкото посредника. Регулация срещу тях е малко вероятна, малко е вероятно да има нови правила за късите експозиции. Въпреки, че общ контрол на целия пазар е най-рационалното решение.

Може да се постигне краткосрочен ефект – хедж фондовете да се въздържат от големи инвестиции в шортове. Причината е, че рискът в момента да изгубят пари от тях е прекалено голям. Ако SEC вземе компромисно решение и не предотврати подобни акции в бъдеще, големите брокери ще имат едно наум когато решат да правят къси експозиции или най-малкото ще внимават с мащабите на сделките. Апетитът им за риск обаче е константен през всичките векове на съществуване на финансовите пазари, така че рано или късно те ще се върнат към тази практика. Освен, ако тя не бъде стриктно регулирана.

Свързани статии

Back to top button