НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Смартфоните Xiaomi скоро ще са с камери Leica

Китайският производител Xiaomi обяви стратегическо партньорство с германския разработчик на фото лещи Leica. Целта ще е подсилване на възможностите на камерите на флагманите и високия клас умни телефони на третия в света доставчик в момента. В официалното обявяване на партньорството не става ясно дали то е ексклузивно. Това е важен детайл, защото Leica досега беше в стратегическо сътрудничество с Huawei.

Другият китайски, вече бивш ключов играч на смартфон пазара, дължеше силните си позиции при камерите до голяма степен на това партньорство. Умните телефони във високия клас на Huawei продължават да са сред лидерите при снимане при ниско осветление и в нощен режим.

Ако Leica прехвърли технологията и ноу-хауто напълно към Xiaomi, това означава, че другият китайски производител може да остане без достъп до тях. Това се случва обикновено с ексклузивните партньорства, в някои случаи, може да има няколко компании, които да ползват даден бранд. Такъв например е Zeiss, които от една година работят с Nokia и вече със Sony.

Ново „око“ за флагмани

Xiaomi-Mi-11-Ultra-1-Pics

Xiaomi обяви, че първите плодове на това стратегическо партньорство ще бъдат обявени през юли месец. Тогава ще бъдат представен нов смартфон във флагманския клас. Той ще бъде първият, в който ще бъдат демонстрирани възможностите на съвместната работа между двете компании.

Най-вероятно става дума за наследника на премиум флагмана Xiaomi Mi 11 Ultra. Китайският гигант не предоставя повече детайли. Логичното е, следващият модел да се казва Xiaomi 12 Ultra, след като компанията смени наименованията на своите смартфони.

Камерите ще бъдат най-вероятно проектирани съвместно с Leica. Дали ще има подобрения и в софтуера или само на хардуерно ниво ще са подобренията на германците, ще разберем след месец и малко. Останалите спекулации са, че потенциалният Xiaomi 12 Ultra ще бъде и един от първите модели, снабден с подобрения флагмански процесор Snapdragon 8 Gen 1+ на Qualcomm.

Huawei под въпрос

Huawei-p50-pro-camera

Сключването на стратегическо партньорство между Xiaomi и Leica поставя под въпрос същото такова, което германците имат с Huawei. То е от 2016 г. и помогна на китайския гигант да се утвърди като един от лидерите при камерите, сред смартфон производителите. Горе-долу оттогава, Huawei започна наистина да изпъква със своите модели, по отношение на мобилната фотография.

От флагманската серия P20 насам, китайският гигант е лидер при снимките с ниска осветеност, най-вече заради RYYB сензорите на камерите. Те може да не са плод от партньорството с Leica. По принцип при подобни споразумения е трудно да се определи ролята на отделните компании, защото системите са доста комплексни. Отделно, не говорим само за хардуер, но и за софтуер, както и за работата между тях.

Huawei винаги използва Leica камерите в най-високите си класове модели. След санкциите и затруднените възможности за производство (липсата на 5G смартфони, например) последните флагмани са моделите P50. Те бяха представени през юли 2021 г. след няколко месеца отлагане и слухове. Преди премиерата имаше спекулации дали Huawei е запазила партньорството си с Leica, но те бяха разсеяни.

Предимствата на партньорствата

oneplus-hasselblad

Подобни партньорства са традиция за големите производители на смартфони. Дълго време Nokia ползваше такова с швейцарската Zeiss, което в комбинацията с развойния потенциал на финландците преди десетилетие ги поставяше като лидери в мобилната фотография. Huawei и Leica е друго подобно тясно сътрудничество, което даде отлични плодове.

OnePlus изгради подобно с Hasselblad, като първия модел – OnePlus 9 Pro се възползваше основно от софтуерни оптимизации. Не толкова хардуерни или оптични. След като Nokia и настоящия собственик на бранда – HMD Global, не подновиха ексклузивното си партньорство с Zeiss, Sony също започна да пуска своите флагмани с швейцарската оптика.

Германците от Leica освен колаборацията с Huawei имат и единични залитания със Sharp. Смартфоните на японската компания обаче са предназначени основно за местния пазар. Това дава надежда, че настоящето партньорство с Xiaomi, може да не означава край на това с Huawei.

Във всички случаи, Leica дава големи шансове за вдигане на нивото на камерите на третия по обем доставки производител на смартфони. С което да засили позициите на Xiaomi допълнително в средно и дългосрочен план.

Свързани статии

Back to top button