НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

OnePlus ще разработва смартфон камери заедно с шведския Hasselblad

Изгряващата звезда на смартфон пазара в Европа – OnePlus обяви дългосрочно партньорство с шведския производител на фотоапарати и обективи Hasselblad. То включва разработването на следващо поколение камерни системи за умните телефони на китайския бранд. Решенията ще са предназначени за бъдещите флагмански модели на компанията.

Това е третото голямо партньорство на пазара между ключов смартфон производител и известен разработчик на фотографска техника. Nokia имаше дългогодишно такова с Zeiss, а Huawei продължава да поддържа стабилни отношения с Leica.

В същия момент споразумението с Hasselblad е доста важно за OnePlus. Китайският бранд разполага с доста силни модели в средния, достъпен флагмански и флагмански класове. На почти всички миналогодишни устройства, ахилесова пета беше именно камерите. Те не се отличаваха достатъчно от конкурентите, нито пък се доближаваха до явния лидер в тази категория – Huawei.

Намерение за промяна

oneplus-8-pro-kv

Поради тази причина, OnePlus планира дългосрочно да реши проблема. Сътрудничеството с Hasselblad е факт от известно време, но чак сега беше обявено официално. Първите плодове на това партньорство ще бъдат показани след две седмици на 23 март, когато ще дебютират официално новите модели OnePlus 9. Събитието ще започне в 16 часа българско време.

OnePlus ще инвестира допълнителни 150 млн. долара в рамките на следващите три години, за да може да се постави сред лидерите при смартфон камерите. Намерението беше обявено заедно с партньорството с Hasselblad.

Инвестициите ще се направят освен в хардуерното подобряване, но и в софтуерните възможности на смартфоните. Вторите параметри вече са също толкова важни, колкото оптиката, сензорите и другите характеристики на устройството. Това важи с пълна сила за тенденцията от последните две години, в които камерите с големи сензори (48MP, 64MP и дори 108MP) навлязоха масово. Качеството на изображенията от тях зависи и от възможностите на софтуера за тяхната обработка.

Първи плодове

oneplus-9-launch-announcement

Както вече споменахме, първите резултати от партньорството между OnePlus и Hasselblad ще видим на 23 март, когато ще се покажат новите флагмани на китайската компания. Точните параметри все още не са официално известни. От OnePlus коментират, че едно от първите възможности, които ще бъдат решени при камерата е цветовото калибриране.

Решението се нарича Natural Color Calibration with Hasselblad и има за цел да въведе прецизност в пресъздаването на естествените цветове на снимките заснети с камерите на флагманските устройства на OnePlus. Според китайската компания, това решение ще постави началото и на нов стандарт за цветно калибриране и ще се прилага при всички нейни бъдещи модели смартфони.

Друг ключов елемент е добавянето на професионален режим. Той стъпва на разработките на Hasselblad в тази посока и позволява на потребителите да снимат с изцяло ръчни настройки. Както, да се запазват файловете в  12-битов RAW формат за прецизна последваща обработка. Последното ще става с опростен интерфейс, отново разработен от Hasselblad.

Тези възможности са почти като стандарт при последните флагмански модели на Huawei, Sony и Apple. Но не всеки производител ги интегрира.С други думи, OnePlus тази година имат шанса да вдигнат много летвата при камерите и качеството на изображенията. Както и да привлекат малко по-професионална аудитория в това отношение.

Досегашният опит

nokia-808-pureview-zeiss-lense

Може да дадем два големи примера с подобни партньорства от света на смартфоните. Nokia дълги години успешно си сътрудничеше със Zeiss. Първият модел, който се възползва от него беше Nokia 808 PureView, пуснат в продажба през 2012 г. Той беше първият с 41MP сензор и който се използва доста успешно комбинацията между хардуер и софтуер в технологията PureView. Тя се пренесе в Lumia 1020, а впоследствие почти всеки флагман на финландския гигант използваше Zeiss оптика. Двата споменати модела, гарантираха лидерската позиция на Nokia при смартфон камерите дълги години.

След закриването на мобилното звено и прераждането на бранда от HMD Global, партньорството се пренесе и в новите модели, като Nokia 8. Ако преди близо десетилетие финландците ползваха изключително успешно Zeiss системите, това не може да се каже за настоящата ситуация. Nokia вече не е ексклузивен партньор на популярната марка, като през 2020 г. се появиха и първите модели на Sony, с премиум оптиката.

huawei-leica

Моментната доминация на Huawei в смартфон фотографията се дължи до голяма степен на партньорството си с Leica. Особено, когато става дума за нощни снимки с техния RYYB сензор, който остава ненадминат в този сегмент. Сходна иновация е и перископната камера. Въпреки затрудненията и санкциите, Huawei и Leica продължават да работят заедно.

Свързани статии

Back to top button