РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Honor Magic 4 Lite 5G: Запазване на традициите с Google

Средният клас е бастионът на Honor още от самото му създаване. Голяма част от еволюцията и успеха на марката премина под шапката на Huawei. Вече малко повече от година, брандът е самостоятелен играч, но това не пречи на големите му амбиции. А именно – да замени своя именит бивш собственик на смартфон пазара. Това заявление сигурно вече е предизвикало иронична усмивка на много от вас, но вече се полагат основите за това. Honor се превърна в производител номер 1 в Китай за първото тримесечие на 2022 г. Местният пазар е първата крачка, този успех да се пренесе и в чужбина.

От гледна точка на обеми, моделите в средния и достъпния клас са тези, които диктуват тенденциите. Особено на ценови чувствителни пазари като българския. С което новата флагманска серия Honor Magic 4 дебютира в нашата страна първо с най-достъпната версия – Lite. Тя е близо три пъти по-евтина спрямо базовата конфигурация – 649 лева срещу около 1 700 лева (899 евро).

С което не трябва да подценяваме Honor Magic 4 Lite 5G, защото е сравнително силен представител в своя ценови клас. Защото, както споменахме, силата на бранда е именно в средния сегмент, където моделът се позиционира почти перфектно.

Премиум усещане

Honor-Magic-4Lite-1

Honor Magic Lite 4 5G е сравнително голям смартфон, най-вече покрай 6.81-инчовия LCD екран. Разделителната способност на дисплея е 1 080×2 388, като силна функционалност е адаптивната 120Hz честота на опресняване за по-плавна работа. Дизайнът следва установените линии на Magic 4 серията. Задният панел е доминиран от кръглото гнездо за камерите, което изпъква минимално.

Корпусът е пластмасов, като за рамката много трудно ще познаете материала. Тя е изчистена от гледна точка на елементи – има бутони само за управление на звука и включване и изключване в дясната част. Долната е доминирана USB Type-C жак, с говорител и слота за 2 SIM карти. Изработката е стабилна, като качеството е повече характерно за премиум продукт. Същото важи за липсата на дебели рамки около екрана. Единствено удебеление има в долната част.

Типичният представител

Honor Magic 4 Lite Specs BG

Хардуерно, Honor Magic 4 Lite 5G спазва тенденциите в своя ценови клас. Процесорът е типичен за смартфон под 700 лева. Това е Snapdragon 695 изпълнен по 6nm архитектура и с 5G свързаност. За разлика от флагманските модели, Honor Magic 4 Lite 5G се предлага само в две конфигурации – с 6GB и 8GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение е 128GB, въпреки че липсват по-големи опции, то е достатъчно и стандартно вече за средния клас.

Като представяне смартфонът има задоволителни показания. Няма съществено забавяне между операциите. Honor Magic 4 Lite 5G се представя добре с повечето игри. Но все пак бихме имали едно наум при крайни натоварвания. Силно загряване може да се усети само при продължителни такива, което също е плюс за смартфона.

Honor-Magic-4Lite-6

Батерията на Honor Magic 4 Lite 5G е с капацитет от 4 800 mAh, което я прави достатъчно обемна за 5G устройство. Тя предоставя възможност за работа в рамките на ден-ден и половина при сравнително интензивно използване. Бързото зареждане е 65W, като в комплекта има включено зарядно. То запълва батерията на 77% в рамките на 30 минути.

Компромисни камери

Honor-Magic-4Lite-5

Може би основният компромис, който прави Honor Magic 4 Lite 5G е при камерите. Основната е 48MP и тя ще бъде универсалният боец при ежедневна употреба. Липсва широкоъгълен или телефото сензор. Има 2MP макро и подобен, но дълбочинен. Качеството на снимките не е високо, спрямо редица конкуренти, особено модели, които се фокусират повече върху камерите си. Частична компенсация се прави чрез задължително снимане в режим на максимална резолюция.

Липсата на широкоъгълен и телефото такъв намалява гъвкавостта на качествените кадри, които можете да правите. Макро сензорът е нишов и обикновено е предпочитан само от определени потребители. Селфи камерата е 16MP, която е почти стандартна за този клас и ви предоставя стандартните възможности за селфи и портретни кадри.

Honor-Magic-4Lite-7

Honor Magic 4 Lite 5G разполага със собствено приложение за снимане. То наследява лесния и интуитивен интерфейс на предходните модели. Включва и доста от основните режими – портретен, макро, нощен, комбиниран (предна и задна камера едновременно) и др. Нощният режим е предпочитаният избор при слабо осветление, но поради сензорите ще трябва да държите смартфона няколко секунди за качествена снимка.

Софтуери и заключение

Honor-Magic-4Lite-2

Притежателите на предишни модели на Honor или такива на Huawei ще се почувстват у дома си. Интерфейсът на смартфона е собствена разработка Magic UI 4.2 и включва повечето основни приложения, като това за камерата, за галерията със снимки, браузър и др.

Естетически той наподобява софтуера на Huawei – същите големи икони, запазена е тяхната стилистика и др. За разлика от китайския гигант обаче, Honor Magic 4 Lite 5G идва с лицензирана версия на Android 11, като се надяваме скоро да има модернизация до 12. Както и с пълния комплект услуги на Google. При приплъзване от някой от долните ляв или десен ъгъл нагоре можете да извикате гласовия асистент на интернет гиганта.

Като заключение – Honor Magic 4 Lite е 5G смартфон в средния клас с добри технически характеристики и представяне, премиум изработка и възможности. Ахилесовата пета са му камерите и ако те не са ви основен критерий за покупка, то можете да се замислите за него. Цената от 649 лева е сравнително привлекателна за способностите и изработката му. Но и конкуренцията в този сегмент е сравнително висока.


 • Лек, стабилен и опростен дизайн с премиум усещане
 • LCD екран с опресняване от 120Hz
 • Голяма 4 800 mAh батерия с 65W бързо зареждане
 • Бърз хардуер
 • Силно съотношение между цена и качество
 • С лицензиран Android 11 и Google услуги
 • Компромисно качество на камери
 • Липсва широкоъгълна и/или телефото сензор
 • Само Android 11 от кутията
 • Не е водоустойчив
 • Magic UI 4.2 не е за всеки потребител

Honor Magic 4 Lite 5G

Дизайн - 8.5
Хардуер - 8
Софтуер - 7.5
Камери - 6.5
Батерия - 8.5
Цена-Качество - 9.5

8.1

Много Добър

Honor Magic 4 Lite 5G пренася сравнително бърз хардуер и премиум дизайн в средния клас, но има какво да се поработи по камерите.

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button