НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Android 12L – нова версия за нови устройства

Появата на нови формати персонални устройства винаги е поставяла на изпитание възможностите, както на производителите им, така и на основните платформи. Такава беше историята с таблетите. Google и Apple тръгнаха да адаптират своите мобилни платформи за по-големите сензорни екрани, докато Microsoft се опита да изгради изцяло нова версия на Windows.

Логично, с навлизането на устройствата със сгъваеми или с няколко екрана, като смартфони и лаптопи, такова преустройство трябваше да се случи и с тях. До момента, производителите на тези джаджи правеха софтуерната оптимизация. Google изкара нова версия на своята мобилна платформа Android 12L, която трябва да бъде насочена именно към такива нови устройства, като сгъваеми смартфони.

Тя ще бъде достъпна първо за продукти на Samsung, Lenovo и Microsoft. Те са и едни от най-големите компании, които имат на пазара подобни джаджи. Предвид, устройствата които ще ползват новата платформа, тя трябва да може да предостави нови възможности за таблети и хибридни формати между голям и малък сензорен екран.

Назаем от десктопите – въвеждането на таскбара

android-12l-taskbar

Най-голямата промяна в Android 12L е въвеждането на таскбар, което е директно заимстване от добрите-стари PC събратя. За момента, той ще служи като лента, в която потребителите могат да превключват по-бързо между работещите в момента приложения.

Разликата спрямо PC е, че имаме две места за тяхното появяване – на дясната или на лявата половина на екрана. Нямаме прозорци, които да наместваме, подобно на Windows платформата. Ако искаме дадено приложение от таскбара да е в лявата страна, просто го драгваме с пръст и го поставяме там. Интерфейсът на Android 12L е бърз и интуитивен, поне от това, което Google демонстрират при представянето на обновената платформа.

Една от двете нововъведения за Android 12L е подобряването на мултитаскинга и ползването на няколко приложения паралелно. Google взима назаем доста от Windows 11 и техните нови прозорци. Но по свой си начин. При големи екрани, Android 12L позволява да се разделя екрана вертикално. Ако се ползва едно приложение, то позволява да се работи в неговите подменюта без да се сменя визията. Мултитаскингът вече обяснихме как работи, като двете приложения могат да работят паралелно.

Роля и играчи

Samsung Galaxy Z Fold 2_11

Новият Android 12L е логична стъпка на Google, която има за цел да покрие нуждите на този нов тип устройства – хибридните смартфони. Предвид промените, може да заключим, че технологичният гигант също така се опитва да подсили софтуерно таблетите. Като изключим пандемията и временния интерес към този сегмент, той по принцип е в стагнация и дори бавен упадък. Подобряването на продуктивността на подобни устройства би трябвало да върне поне част от неговия блясък.

Компаниите, които първи ще се възползват от Android 12L също не са случайни. Samsung от няколко години е водещ разработчик на сгъваеми смартфони, при това в двата основни формата – тип хибриден с голям екран, който дублира функцията на таблет, както и на компактен умен телефон. Южнокорейският гигант също така е основен доставчик на таблети с Android.

motorola-razr-5g-preview-2

Lenovo, за момента е вторият голям фактор при сгъваемите смартфони, чрез своя бранд Motorola. Но китайската компания е лидер при PC продуктите, сред които са хибридните лаптопи и също така имат голям дял при таблетите. Компанията представи и няколко модела със сгъваеми дисплеи, което го прави идеален кандидат за Android 12L и включването ѝ сред първите също е логичен ход.

Microsoft е по-интересен случай. Компанията има само едно водещо устройство под Android – Microsoft Surface Duo. То е интересен случай смартфон с два сгъваеми екрана, вместо ползването на един, който се огъва напълно. То спечели сърцата на част от потребителите в САЩ и подчертава желанието на Microsoft и Google да работят заедно. Независимо, че са конкуренти при операционните системи. Отделно, Android 12L взаимства доста елементи и интерфейсни идеи от най-новата платформа на Microsoft – Windows 11. С което се потвърждава и една друга тенденция – размиването на границите в основния софтуер между мобилни и настолни устройства.

Свързани статии

Back to top button