НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola представи тазгодишния си флагман Edge 30 Pro

От по-независимите брандове, Motorola запазва традицията да пуска флагмани почти всяка година. Последният такъв е новият модел за 2022 г. – Motorola Edge 30 Pro. Той се позиционира при начална цена от 1 549 лева в традиционния флагмански сегмент, като затвърждава няколко тенденции от новата година.

Основната е, че повечето производители, които пускат модели в този ценови клас, се ориентират към предоставянето на няколко камери с големи сензори и оптика. Като се зарязват единичните основни такива със 128MP. Тенденцията беше развита от Huawei преди няколко години, които независимо от санкциите и ограниченията в телефоните, компанията все още е една от най-силните в това отношение.

Motorola Edge 30 Pro подсилват тази тенденция, която вече я виждаме при Samsung Galaxy S22 и евентуално при новите модели на Honor. Последните се очаква да дебютират следващата седмица със старта на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона.

Екран със 144Hz опресняване

Motorola Edge 30 Pro Specs

Другата голяма тенденция е засилване на честотата на опресняване на смартфон екраните. През 2021 г. за премиум флагманите и флагманите започна да се налага 120Hz като стандарт. Motorola Edge 30 Pro вдига мизата на 144Hz. Дисплеят е голям 6.7-инчов OLED с резолюция 1 080×2 400 пиксела.

Motorola Edge серията първоначално беше обозначена така заради извития по краищата екран. Това беше реализирано само в един модел – Motorola Edge+, който се представи доста добре сред най-добрите смартфони за 2020 г. От две години обаче, брандът изостави този подход, като основната причина е, че свали своите премиум модели и се фокусира към флагманския клас до 1 800 лева.

Процесорът е от най-висок клас за годината – Snapdragon 8 Gen 1 с 4nm архитектура. Конфигурациите варират от 8GB и 12GB оперативна RAM памет, а мястото за съхранение са налични опциите в диапазона между 128GB и 512GB. Батерията е 4 800 mAh, като добрата новина за Motorola Edge 30 Pro е, че е включено бързо зареждане от 68W.

Камерната конфигурация

motorola-edge-cam-overview

Камерната конфигурации споменахме, че следва тенденциите при флагманите и премиум моделите за тази година. Тя включва основен 50MP сензор и втори 50MP широкоъгълен. През 2021 г. OnePlus 9 Pro ползва сходна система и постигна отлични резултати. Разликата с Motorola Edge 30 Pro е, че при последната се жертва третия сензор – вместо телефото такъв, имаме дълбочинен.

Селфи камерата е 60MP и е подсилена в приложението за снимане със система за изкуствен интелект, за подобряване на композицията и цветовете. Има и функция за автоматично снимане, когато засече, че човекът в кадър се усмихва.

Motorola Edge 30 Pro идва със сравнително изчистена версия на Android 12, с добавени някои приложения от производителя. От компанията допълниха, че ще поддържат следващите две нови версии на операционната система и три години по отношение на ъпдейтите за сигурност.

Свързани статии

Back to top button