РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Moto G200: Продължение на традициите в средния клас

Motorola има установени традиции да представя силни модели при достъпните флагмани и в средния клас смарфони. Особено отлично е представянето в по-евтината част на определените сегменти. Дори през 2021 г., компанията взе отличието в класа на достъпните флагмани и в Топ 5 на средния клас в годишната класация на TechTrends за най-добрите смартфони за годината. Сега, в началото на 2022 г. китайският бранд дава силна заявка във втория – по-евтин сегмент.

Това е Motorola Moto G200, който се появи на пазара в първите дни на февруари, макар да беше представен през ноември месец и с очаквана цена от около 900 лева. В България на свободна продажба, засега може да се намери за 799 лева, което го поставя в средния клас. Въпреки, че до края на годината, той може да стане и още по-достъпен.

Moto G200 идва с доста елементи от флагманските модели от миналата година. Дизайнът също може да предизвика чувство на дежавю, особено, след дебюта на близо три пъти по-скъпия Samsung Galaxy S22 Ultra. Но явно, такива ще са тенденциите в тази насока през 2022 г.

Дизайнерски тренд – заличаване на гнездото

Motorola-Moto-G200-7

Основната ралзика във външния вид на Motorola Moto G200 е сливащото се с корпуса гнездо за камерите. То реално е част от корпуса и само „отбелязано“ като контур и леко удебелено. Тенденцията беше развита в последния премиум флагман на Samsung – Galaxy S22 Ultra. Предвид разликите в класите между двата телефона е трудно да се прави директен паралел. Motorola Moto G200 явно е сред първите модели, които ще разчитат на този нов подход. Той му дава изчистена визия, но все още камерите стърчат прекалено много, което го прави нестабилен при легнало положение. Включеният силиконов протектор, компенсира част от неравността.

Motorola-Moto-G200-9

Модерната визия идва с няколко компромиса, предвид позиционирането му в средния клас. Най-очевидния е, че няма да видим извит по краищата екран. Друг такъв е пластмасовия корпус, който макар и матов се усеща като смартфон от по-нисък ценови сегмент. Самият смартфон е сравнително голям с 6.8-инчов екран. Това го прави по-труден за работа с една ръка, но пък идва за сметка на повече пространство заето от дисплея.

Тенденцията за отпадане на порта за слушалки и MicroSD картата продължава и с Motorola Moto G200. Това очакваме да се превърне в норма във всички модели смартфони и не е изненада. Сред другите директни компромиси е преместването на сенозора за пръстовия отпечатък върху бутона за включване.

Дисплей и премиум хардуер

Motorola-Moto-G200-4

Екранът на Motorola Moto G200 споменахме, че е 6.8-инчов, но е с внушителната честота на опресняване от 144Hz. Резолюцията е 1 080p и самият дисплей се усеща плавен и ярък. Като недостатък може да посочим, че е LCD, а не AMOLED, но това е направено, за да може да се вместят в цената.

Чипсетът е премиум флагманският модел Snapdragon 888+ на Qualcomm от миналата година с 5G връзка. Което ще е огромно предимство в този ценови клас за момента, единствено смартфони със същия чипсет, като Samsung Galaxy S21 FE могат да се борят с него на равни начела. Но FE-то е със 600 лева по-скъпо и с 2GB по-малко RAM памет.

Motorola-moto-g200-review-specs

Бързият процесор се подкрепя от вече посочената честота за опресняване и всичко рабтои доста плавно. Оперативната памет е 8GB, а мястото за съхранение е 128GB – това е основната версия, която се продава в страната към момента. Другата е с 256GB място за съхранение. Като цяло имаме хардуер, който спокойно може да мине за флагмански през миналата година.

Motorola-Moto-G200-5

Батерията е голяма с  5 000 mAh капацитет и бързо зареждане от 33W, като зарядното е включено в комплекта. Като цяло тя може да се каже, че е нож с две остриета. Защото в сравнение с други модели на Xiaomi и OnePlus например, се зарежда по-бавно, тъй като тези марки минават все по-интензивно на 65W бързозарядни. Друг момент е 144Hz честота на опресняване, която също ще изразходва повече енергия.

Със смесени чувства за камерите

Motorola-Moto-G200-2

На хартия, Motorola Moto G200 би трябвало да има жокерът на смартфон камерите – 108MP основна камера. Модата ѝ обаче отминава, поради факта, че тя е изключително силно зависима от софтуерната оптимизация. Както и, че пълните ѝ възможности са трудни за овладяване от обикновения потребител.

Не ни разбирайте погрешно – Moto G200 прави добри снимки, просто няма да се отличите от тълпата модели, които излязоха с подобни сензори или дори с по-малко на брой пиксели през миналата година. Motorola не са подобрили значително нощния режим и там кадрите са меко казано компромисни.

Широкоъгълната камера е 13MP и също е стандарт в този клас. Липсата на телефото се компенсира частично от 108MP, но при условие, че се снима на пълна резолюция и после се изрязва сегмента. Действия, които обикновения потребител няма да направи, а ще предпочете бързия бутон за приближение, който в случая е само за софтуерно такова и съответно качеството на снимките ще пада.

Изчистеният Android

Motorola-Moto-G200-8

Друго класическо предимство на смартфоните на Motorola е наличието на максимално изчистена версия на Android. Брандът обича само да сложи няколко свои приложения, управлението на някои функции чрез жестове и Ready On функцията за работа като десктоп машина. Всичко друго е Android максимално близък до този, който Google предлагат в своите Pixel модели.

Проблемът е, че идва с Android 11 и засега Motorola гарантира само един голям ъпдейт за Moto G200. Което означава, че потребителите ще стигнат със 100% сигурност до Android 12, но следващата версия може и да не я получат. Което е леко разочароващо предвид другия факт.

Равносметката

Motorola-Moto-G200-6

Четейки дотук, най-вероятно си мислите, че Motorola Moto G200 е смартфон на компромисите. От една страна да, особено ако го възприемате като флагмански модел. Но ценово той не е такъв. С което подобни компромиси са нещо напълно нормално. Засега, той е смартфон с един от най-мощния хардуер при цена от под 800 лева. Ще видим, конкуренцията какво ще изкара до края на годината, но във всички случаи при процесора и RAM-а, Moto G200 има летящ старт в средния клас.

Пластмасовият корпус не е голям фактор, особено предвид факта, че този процесор не загрява силно. Сензорът за пръстови отпечатъци при бутона за включване се смята от някои потребители за по-практичен. Други обаче няма да простят отпадането на 3.5мм аудио жак, но живеем във времена, в които той вече е на изчезване.

Като цяло – Motorola Moto G200 Е отличен представител в горната част на средния клас. Има голям шанс да го видим сред водещите претенденти в тоси сегмент в нашата ежегодна класация. Той дава много добро съотношение между хардуер и цена, с вече споменатите компромиси.

Motorola Moto G200

Дизайн - 7.5
Хардуер - 9
Софтуер - 8
Камери - 7.5
Батерия - 8
Цена-качество - 9.5

8.3

Много Добър

Motorola Moto G200 взима флагманския хардуер и го слага в достъпна опаковка - резултатът е силен смартфон с няколко компромиса.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button