НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Първият смартфон на Samsung за 2022 г. е Galaxy S21 FE

Първият смартфон на Samsung за новата 2022 г. е модел, забавен от миналата година. Това е т.нар. „фенска версия“ на миналогодишния флагман или Galaxy S21 FE. Телефонът ще се появи по някое време през януари на българския пазар, като все още от южнокорейския гигант не съобщават за точната му цена. Също така няма 100% яснота относно чипсета, който ще ползва – ключов фактор при избирането на висок клас смартфони на Samsung в Европа.

Традиционно, производителят представя своята FE версия на флагмана си през септември. По този начин се възползва компанията от допълнителни продажби през коледните и новогодишни празници. Такава беше ситуацията с версията от 2020 г. През изминалата година, обаче недостигът на чипове застигна по-сериозно производителите на смартфони и затова Samsung пуска Galaxy S21 FE с няколко месеца закъснение.

Snapdragon 888 или Exynos 2100 в Европа

samsung_galaxy_s21_fe_family

Друга голяма новина е, че за момента неофициалната информацията показва, че новият модел няма да се продава само във версия с чипсета Exynos 2100 в Европа, а с този на Qualcomm Snapdragon 888. Официално потвърждение за модела процесор засега няма от Samsung, като единствено подчертават, че ще разполага „със супер бърз такъв“.

Ако в Европа влезе в продажба модел със Snapdragon, това ще изравни показателите на южнокорейската компания в ценовия клас на традиционните флагмани. Където почти всеки конкурент ползва такъв чипсет през изминалата година. Което поставяше Samsung в леко по-неравностойно положение спрямо останалите модели, когато сравняваме процесорите. Тенденцията е доста ясно е видима в класацията на TechTrends за „Най-добрите смартфони на 2021 г“.

Другите показатели

Samsung-Galaxy-S21-FE-Specs

Samsung Galaxy S21 FE излиза с примамливи възможности. Даже в някои показатели е по-добър от базовата версия на S21 за 2021 г. Има по-голям AMOLED екран – 6.4 инча срещу 6.2. И двата са с разделителна способност от 1 080×2 400 и честота на опресняване на дисплея от 120Hz.

Новият Samsung Galaxy S21 FE идва в две разновидности – 6GB оперативна памет и 128GB място за съхранение и 8GB с 256GB. Това поне са потвърдените в българското прессъобщение вариации. Батерията е с капацитет от 4 500 mAh и има бързо зареждане от 25W.

Камерите са съставени от две 12MP – по една основна и широкоъгълна. Към тях добавяме в гнездото отзад 8MP телефото сензор с трикратно оптично приближение. Предната селфи камера е 32MP срещу 10MP при базовата Galaxy S21-ца и тя компенсира липсата на 64MP основна такава при последната.

Цената на Samsung Galaxy S21 FE засега е 750 евро или евентуално малко под 1 500 лева. Това почти изравнява телефона спрямо базовата версия на S21, която поне през първите дни на 2022 г. се продава на свободния пазар за около 1 599 лева. Тя може и да падне, когато FE модела навлезе в продажба.

Свързани статии

Back to top button