НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ с ново ръководство или краят на една епоха

United Group обяви на 17 ноември ново ръководство за основните си активи в България. Най-големият телеком по приходи в страната „Виваком“ ще бъде управляван от Николай Андреев, който от 1 декември ще поеме поста главен изпълнителен директор от Атанас Добрев. Андреев досега оглавяваше другия голям актив на United Group – „Нова броудкастинг груп“. Назначаването на директор от медийна група да ръководи телеком ще е интересна ситуация. Не и нетипична, тъй като доста често кадрите от единия сектор, преминават в другия.

В същото време, групата на „Нова телевизия“ ще бъде поета от Дирк Геркенс, който идва от медийния конгломерат на United Group – United Media. Досега, новият собственик на най-големия телеком и съответно на медиен гигант в България се въздържаше от назначаването на чужденци на най-високите постове.

Очакваната рокада

Nikolai_Andreev

Смяната на Атанас Добрев беше до голяма степен очаквана. При финализирането на сделката, по източници на TechTrends е било сключено споразумение да не се правят големи промени в борда и в най-висшето ръководство на „Виваком“ в рамките на една година. Идеята е така да се постигне приемственост между старите и нови собственици. Самият Добрев обяви през август, че се оттегля от компанията. Това означава, че той няма да бъде част от управителния съвет от декември месец.

Освен за него, джентълменския едногодишен период важал и за Спас Русев. Българският бизнесмен и предишен най-големя акционер на „Виваком“ все още е в надзорния съвет на телекома. Оттеглянето му през декември от този пост може да разчисти пречките пред придобиването на „Булсатком“. Русев обяви преди няколко месеца, че е постигната сделка за купуването на най-големия сателитен оператор. Докато той е пряко свързан с „Виваком“, антимонополните регулатори трудно ще одобрят трансакцията.

Рокадата и поставянето на доскорошния директор на „Нова“, може да подскаже, че телекомът ще държи на силното развитие на медийното съдържание. Не е напълно задължително, Николай Андреев е бил финансов директор в „Нова“ десет години, преди да поеме поста на главен изпълнителен такъв. Затова връзката между двете не е пряка. Много косвена индикация е обединението на БАККО и АСТЕЛ, което беше обявено преди седмица. В двете организации силно влияние има ключов кадър от „Виваком“. Засега, преки доказателства за това няма, но като цяло посоката на развитие на телекомите е към конвергенция на мрежови услуги и медийно съдържание.

Краят на една епоха

Atanas-Dobrev-Vivacom-Gigabit-Internet

Напускането на Атанас Добрев от управата на „Виваком“ слага край на една цяла епоха в българските телекомуникации. Той поема ръководството на компанията през 2013 г., като преди това е заемал позицията на главен финансов директор. Добрев е сред телеком мениджърите, които изгряват на българската сцена от „Глобул“.

Тези осем години бяха доста турбулентни за „Виваком“, особено когато става дума за собственост. Добрев поема компанията около година след като българския бизнесмен Цветан Василев, подпомаган от инвестиционното подразделение VTB Capital на едноименната руска банка, придобиват телекома. През 2015 г. се провежда търг на едно от дружествата по веригата на собственост и като основен акционер влиза Спас Русев, обезпечен с кредит от VTB. Това е оспорено от друг руснак – Дмитрий Косарев, който завежда дела.

През 2019 г. United Group придобиват „Виваком“ и след одобрението на сделката преструктурира значително дълга на компанията. От приватизацията на телекома през 2004 г. насам, почти всеки нов собственик финансираше трансакцията с тегленето на кредит, като за обезпечение се предлагаше самия телеком. Не всички случаи, но в един момент, „Виваком“ беше задлъжняла с няколкостотин милиона евро.

Атанас Добрев успя не само да оцелее при смяната на три собственика, но и да поддържа финансово стабилна компанията. Тя винаги е била на нетна печалба, ако не се взимат предвид големите дългове. United Group редуцира задълженията значително, като новите облигации, които пласира, за да финансира сделката бяха обезпечени от всички дружества в групата, а не само от „Виваком“, както беше преди.

Свързани статии

Back to top button