НОВИНИТЕЛЕКОМИ

United Group официално е новият собственик на „Виваком“

Балканската група United Group вече официално влезе във владение в най-големия по приходи телеком в България – „Виваком“. С което се поставя краят на продължилата близо девет месеца процедура по сделката. Тя първо получи одобрение от Европейската комисия (EK) през април, а оттогава досега са се изчиствали параметрите по влизане на новите собственици в компанията.

Финализирането на целия процес беше постигнато на 22 юли, когато в Търговския регистър бяха вписани промените във „Виваком“. От телекома днес изпратиха официалното им потвърждение в прессъобщение разпространено до медиите, като обявиха, че сделката е финализирана окончателно на 31 юли. Почти целия борд на директорите е подменен, но няколко ключови фигури от досегашните собственици и мениджъри в компанията остават в нея.

По информация на източници на „Капитал“ тя е на стойност около 1.3 млрд. евро. Източници на TechTrends посочват, че тя е между 1.2 и 1.3 млрд. евро. Пред бизнес медията предишният вече собственик Спас Русев потвърди за подобна сума, като още добави, че в нея би трябвало да влиза и погасяването на значителните задължения на „Виваком“ на стойност 400 млн. евро (два залога с общо четири кредита). Към 31 юли те продължават да стоят активни в Търговския регистър, но това не изключва възможността в бъдеще да бъдат заличени.

Рокадите

UnitedGroup-Solag-Boklag-TT

Влизането в собственост на United Group е най-видна в подмяната на Надзорния съвет. Към него се присъединява Виктория Боклаг, която е главен изпълнителен директор на балканската група. Сред другите нови попълнения е сръбският бизнесмен Драган Шолак, който е основател на United Group.

Другите двама нови в Надзорния съвет са от британския фонд BC Partners, които са мажоритарни акционери в балканската група. Това са изпълнителния директор Николоас Статопулос и Стилианос Илиа, който заема длъжността управляващ директор.

Запазването на ключови лица

vivacom-dobrev-5g-1

В Надзорния съвет място си запазва доскорошният основен акционер във „Виваком“ Спас Русев, който остава негов председател. По-важният елемент е, че размествания на оперативно ниво няма записани в Търговския регистър към 31 юли, а според източници на TechTrends такива не се предвиждат поне в краткосрочен план.

Атанас Добрев продължава да е главен изпълнителен директор, както и представителя на компанията пред институциите. Той запазва поста си при три смени на собствеността, като е на него от юни 2013 г. Преди това, Добрев беше главен финансов директор във „Виваком“.

Няма размествания и в Управителния съвет на телекома. В него освен Добрев фигурират останалите ключови директори на компанията – Радослав Златков, главен технически, Димитриос Лиупис, главен маркетинг и Асен Великов, главен финансов. Това предполага, че най-вероятно те ще запазят позициите си в управлението на „Виваком“.

За United Group

United Group CEE Assets New

United Group е основана първоначално като кабелния оператор SBB в Сърбия от Драган Шолак, като постепенно развива услугите си в голяма част от страните от бивша Югославия. По отношение на предоставяне на телекомуникационни такива, компанията оперира в Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина, а от тази година, групата придоби Tele2 в Хърватска.

United Group разполага и с медийно звено наречено United Media. То оперира във всички изброени пазари плюс Северна Македония. Няма да е изненада ако в средносрочен план, United Media навлезе и в България.

По този начин, и с добавянето на „Виваком“ United Group формира истински балкански телеком. Амбициите им за разрастване може да се увеличат допълнително, като в момента групата се опитва да придобие T-Mobile в Румъния. Там United Group предлагат съвместна оферта с PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер, който е собственик на „Теленор България“ и също изгражда амбиции за създаването на регионален телеком.

Свързани статии

Back to top button