НОВИНИТЕЛЕКОМИ

ЕК даде „зелена светлина“ за сделката за „Виваком“

Европейската комисия (ЕК) одобри сделката придобиването на „Виваком“ от балканската група United Group. Антимонополният регулатор не вижда проблеми на локално и регионално ниво, които да подкопаят конкуренцията на телеком пазара и този за предоставяне на съдържание. Така, Брюксел дава ефективна „зелена светлина“ за поредния собственик на най-голямата по приходи телекомуникационна компания в страната да влезе във владение.

Последната стъпка е финализирането на самата сделка и плащането на парите. Тя се оценява на 1.2-1.3 млрд. евро, като United Group вече пласира две емисии облигации, за да може да я финансира. С приключването на трансакцията ще стане ясно, дали ще бъдат погасени всички дългове и запори на телекома.

Сливането между „Виваком“ и United Group ще създаде истински регионален оператор, който да разполага с ресурси за участие във всеки сегмент на пазара. Българската компания е доста конвергирана, като предлага мобилни, фиксирани, сателитни услуги, бизнес приложения и много други. United Group разполага със собствено медийно дружество, което предлага ТВ съдържание в редица балкански страни.

Брюксел не вижда проблем

United Group CEE Assets New

В официалното прессъобщение на ЕК се посочва, че сделката няма да предизвика проблеми или предизвикателства в конкуренцията в сектора и в Югоизточна Европа. Причината е, че дяловете в различните сегменти и държави на двете компании ще останат непроменени. Тя няма да доведе до изменения на структурата на пазара за платена интернет телевизия (IPTV) в България, като в нашата страна продължават да функционират силни конкуренти.

ЕК допълва, че потенциалното комбиниране на дейностите и възможностите на „Виваком“ и United Group по отношение на телеком услуги и медийно съдържание няма да създаде проблеми. Затова, Брюксел дава разрешението си за сделката.

Ключовият въпрос

Vivacom ownership structure

Остава неразрешен ключовият въпрос – дали United Group ще погаси всички дългове на „Виваком“. Отговорът ще стане ясен през следващите седмици. Сделката се очаква да се финализира нормално, предвид факта, че коронавирус пандемията не е засегнала силно телекомуникационния пазар. Ако трябваше да има забавяне, то щеше да дойде по линия на регулаторите. Решението на ЕК, дойде само с няколко дни закъснение и премахна това опасение. Най-вероятно сделката ще бъде финализирана до края на юни, но е възможно, това да се случи и доста по-рано.

„Виваком“ има няколко големи задължения. Първият е в размер от 345 млн. евро, който беше изтеглен през 2018 г. за погасяване на облигациите емитирани на Дъблинската фондова борса. Има втора кредитна линия от револвиращ 15 млн. евро заем, който се ползва за оперативни нужди.

Това не са единствените дългове, тъй като „Виваком“ има сложна структура на собственост. В следващото дружество, което притежава телекома „Вива Телеком България“ има банков кредит от 240 млн. евро към руската ВТБ, с които беше финансирана предишната продажба на оператора. Тази компания има и наложен в размер от 963 млн. лева (492 млн. евро), които са свързани покрай фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

За да може, „Виваком“ да се освободи от всякакво дългово бреме, трябва да бъдат платени към различни кредитори общо около 1.07 млрд. евро. Ако бъде погасена цялата сума, то тогава от 1.2-1.3 млрд. евро ще останат средства за плащане на комисионни на финансовите посредници и консултанти, както и минимален марж за настоящите собственици.

Свързани статии

Back to top button