РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi 11T Pro: Достъпен флагман с премиум качества

Xiaomi отпусна хватката на Samsung през лятото и позволи на Apple да ги изпревари през същия период по продажби. Китайският гигант се готви да атакува по-сериозно пазара в ключовите последни месеци на годината. Едно от основните оръжия за тази цел е Xiaomi 11T Pro – достъпен флагман, с доста премиум качества.

Смартфонът идва с революционно за компанията действие, още с името си. Китайският гигант решава да премахне Mi обозначението от високия си клас умни телефони. То ще бъде запазено за устройствата тип Интернет на нещата, като най-вероятно тази тенденция ще се пренесе към всички нейни смартфони в бъдеще.

Бърз процесор Snapdragon 888, впечатляващо бързо зареждане от 120W, голяма батерия, ярък екран с висока честота на опресняване, 108MP камера. Всички тези неща са белези, до голяма степен на премиум флагманите от тази година. Xiaomi 11T Pro доставя всичко това на близо двойно по-ниска цена. Компромисите, поне на технически ниво са малко. Тогава ще се запитате – а какви са недостатъците? До голяма степен те са движени от персонални предпочитания и споменатите вече малки компромиси.

Хардуера – хвани ме ако можеш

xiaomi-11t-pro-2-094906

Част от акцентите в Xiaomi 11T Pro вече ги споменахме. Смартфонът идва с флагманския чипсет на Qualcomm – Snapdragon 888 с 5nm архитектура. Оперативната памет е 8GB или 12GB RAM, като дори и първата версия ще ви върши отлична работа през следващите години. С други думи – смартфонът е бърз, с плавна работа и усещане за висок клас продукт.

По отношение на дизайна тук не очаквайте големи неща – стъклен гръб, метална рамка. Един от малките компромиси е вместо интегриран сензор за пръстови отпечатъци под екрана, той да е поместен на бутона за включване. Това винаги е било решение, което е неудобно от гледна точка на прецизност на скенера.

Xiaomi 11T Pro Review Specs

Екранът е 6.67-инчов AMOLED с висока честота на опресняване от 120Hz. Последното е адаптивно и може да превключва между 60Hz, 90Hz и 120Hz в зависимост от потреблението и типа съдържание. Резолюцията е 1 080×2 400, което е стандарт за този клас смартфони, като 4K разделителните способности все още остават запазени за премиум флагманите.

Най-бързото зареждане

xiaomi-11t-pro-3-094421

Черешката на тортата на Xiaomi 11T Pro е бързото зареждане. То е с впечатляващите 100W и помага за достигане на пълен заряд на батерията в рамките на 17 минути, по данни на компанията. По наши тестове, това се достига само ако не е напълно изтощена. В противен случай можете да почакате 20.

По-внушително е зарядното, което е включено в комплекта. То тежи колкото ако не и повече от самия смартфон и идва със стандартен USB-C кабел (с рейтинг 6A). Батерията на Xiaomi 11T Pro е 5 000 mAh, предоставя отлична издръжливост от около два дни при нормално натоварване. Тя е разделена на две клетки, за да може да работи ефективно бързото зареждане.

Имайте обаче едно наум. Това 100W зареждане загрява смартфона, при това повече от 65W. По принцип, експертите са на мнение, че бързото зареждане не е вредно за смартфона и няма да окаже ефект на дълголетието му. Загряването е фактор, който в дългосрочен план може и да повлияе.

Силата (и слабостта) на 108MP

xiaomi-11t-pro-5

Xiaomi 11T Pro разчита на 108MP камера, която китайската компания разработи заедно със Samsung преди повече от две години. Тя е алфата и омегата на смартфона. С нейна помощ ще разчитате на добри снимки, които да запазват детайлите дори при изрязването им.

За последното е почти задължително да превключите режима за пълна резолюция. Тогава ще имате два недостатъка – ще има около секундно забавяне при взимането на кадъра и самия файл ще е доста обемен. При подобен начин на работа, няма да ви липсва много телефото камера (която е големия компромис тук). Но ще ви създава неудобство за фокусирането и последващото изрязване на кадъра.

В този режим ще имате и по-добро качество на нощните снимки, в които Xiaomi 11T Pro се справя също добре. Професионалният режим ви позволява да изстискате максимума от сензора, но за него ще ви трябват известни познания по фотография.

Ако идеята за снимки с голяма резолюция и обемен размер не ви допада, режимът по подразбиране е мащабиран за 12MP. Тогава резултатите са повече от стандартни за подобен тип сензор. Същото важи за широкоъгълната камера, която е 8MP и 16MP селфи такава. Приятно попадение е макро сензорът от 5MP, който все по-често остава пренебрегнат от доста производители.

Софтуерът – ахилесовата пета

xiaomi-11t-pro-7-094339

Стигаме до елемент, в който ще има известен субективизъм. Xiaomi и Huawei си приличат много по това, че визуално имитират софтуерния интерфейс на iOS. Големи икони, сходен дизайн, разположение, последователност и др. Другите китайски компании, като Motorola и OnePlus предпочитат по-изчистени версии, които се доближават до стандартната визия и работа с Android.

Xiaomi 11T Pro излиза от кутията с Android 11. Към него вече имаме споменатия частично интерфейс MIUI 12.5. Китайската компания обеща да поддържа три основни ъпдейта на операционната система и четири години такива свързани със сигурността.

xiaomi-11t-pro-6-094323

Софтуерът иначе е бърз и става интуитивен като свикнеш с него. Ако сте имали преди смартфон на Xiaomi или Huawei, то от естетическа гледна точка ще се чувствате перфектно. За потребители, които са свикнали с по-изчистена версия на Android ще има от време на време скърцане със зъби. За щастие, по-големите разлики са чисто естетически.

Xiaomi 11T Pro е отличен представител в достъпния клас флагмани с цена от 1 199 лева на свободна продажба. Разполага само с два-три компромиса спрямо премиум флагманите, които са напълно преодолими. В същия момент има доста предимства, стабилен хардуер и 100W бързо зареждане. Определено е един от най-добрите като съотношение цена-качество в своя клас.

Xiaomi 11T Pro

Дизайн - 7.5
Хардуер - 9.5
Софтуер - 7
Камери - 8
Батерия - 9.5
Цена-качество - 10

8.6

Отличен

Xiaomi 11T Pro е достъпен флагман с премиум възможности и може би най-доброто съотношение между цена и качество в класа си

User Rating: 3.24 ( 7 votes)

Свързани статии

Back to top button