НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новата плеяда устройства на Xiaomi – смартфони, таблет, фитнес гривна и прожектор

Часове след премиерата на новите смартфони iPhone 13 на Apple, един от основните им конкуренти Xiaomi представи и своите модели за края на 2021 г. Всъщност, китайският гигант демонстрира цяла плеяда от устройства, в които освен три модела умни телефони добавяме един таблет, фитнес гривна и умен прожектор. Apple също показа още два модела таблети и умен часовник.

Фокус и при Xiaomi си остават смартфоните. Ключов момент е, че вече компанията използва ново наименование за своята основна линия умни телефони. Тя маха от името думата Mi, която остава запазена повече за решенията им тип умен дом и Интернет на нещата (IoT). Така, вече имаме Xiaomi 11T, 11T Pro и 11 Lite 5G NE. Първият е достъпен, вторият е класически флагман до 1 600 лева, а последният е типичен представител в горния сегмент на средния клас. Трите имат доста разлики, независимо от сходните имена, както като дизайн, така и в доста характеристики.

Достъпният флагман Xiaomi 11T

Xiaomi-11T-Specs

От трите нови модела, започваме с този, който е позициониран между останалите два – Xiaomi 11T. Неговата препоръчителна цена започва от 499 евро или около 1 000 лева, което го прави достъпен флагман. По отношение на дизайна той повече наподобява този на Redmi линията с издълженото и правоъгълно гнездо за камерите. Екранът е 6.67-инчов AMOLED с резолюция от 1 080×2 400 и 120Hz честота на опресняване.

За да може да намали максимално крайната му цена, китайският производител прибягва до чип на MediaTek – Dimensity 1200 Ultra с 6nm архитектура. Оперативната памет е 8GB RAM, докато опциите за съхранение са два вида – 128GB и 256GB. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh и разполага с 67W бързо зареждане с включено зарядно в комплекта. Последното може да заради смартфона напълно за около половин час.

При камерите имаме смесена конфигурация. Основният сензор е 108MP, в комбинация от 8MP широкоъгълен и 5MP макро такъв. Селфи камерата е 16MP. Липсата на телефото сензор се компенсира частично от 108MP, който при добра оптимизация на софтуера може да предоставя добри кадри, които дори при изрязване на елементи от тях да запазят детайлите си. Но това е по-неудобния вариант за потребителите, от оптичното приближение.

По-престижният Xiaomi 11T Pro

Xiaomi-11T-Pro-Specs

Xiaomi 11T Pro се цели в малко по-престижен клас с цена между 649 и 749 евро – или между 1 300 и 1 500 лева. Това го поставя в сегмента на класическите флагмани. Като такъв той има редица подобрения и по-малко компромиси в сравнение с базовата версия. Първият и по-ключов е, наличието на по-мощния процесор Snapdragon 888 на Qualcomm, който е в основата на повечето флагмани тази година.

Екранът на Xiaomi 11T Pro е идентичен с базовата версия като вид, резолюция и честота на опресняване, но разполага с Dolby Vision. Основните конфигурации са с 8GB оперативна RAM памет, но има и опция за 12GB. Потребителите могат да избират като място за съхранение между 128GB и 256GB. Батерията е 5 000 mAh, като бързото зареждане е вдигнато на впечатляващите 120W. Така, зареждането на телефона може да отнеме около 17 минути, според производителя.

При камерите нямаме голяма разлика спрямо Xiaomi 11T. Основният сензор се запазва 108MP, както и широкоъгълния 8MP и макрото от 5MP. Селфи камерата се запазва 16MP.

Xiaomi 11T Lite 5G NE – дългото име в средния клас

Xiaomi-11T-Lite-5G-NE-Specs

От всички смартфони, Xiaomi 11T Lite 5G NE (от New Edition) може да вземе титлата за модел с най-много елементи в името си. Като дизайн той вече е одрал кожата на тазгодишната основна линия на Xiaomi Mi 11. Цената го позиционира в горната част на средния клас – започва от 349 евро или около 700 лева.

Екранът отново е AMOLED, само че с една идея по-малък от останалите два модела – 6.55 инча. Резолюцията остава същата, но честотата на опресняване е свалена на 90Hz. Процесорът е на Qualcomm, но по-нисък клас от флагманския тази година – Snapdragon 778G с 6nm архитектура. Опциите за оперативна памет са 6GB и 8GB, а мястото за съхранение остават 128GB и 256GB. Батерията на Xiaomi 11T Lite 5G NE е по-малка от своите останали събратя – 4 250 mAh с 33W бързо зареждане.

При камерите имаме интересно разместване. Основният сензор, очаквано пада от 108MP на 64MP, 8MP широкоъгълен и 5MP макро остават. Селфи камерата е вдигната на 20MP, което е често срещано явление при средния клас смартфони, които се прицелват към по-младата аудитория. Последната ползва доста често предния сензор и затова доста производители гледат да правят по-малко компромиси при него.

Другите умни джаджи

Xiaomi-Pad-5-Pen2

Xiaomi не остана длъжна на Apple и представи още таблета Xiaomi Pad 5, към който може да се вземе стилус с магнитно окачване и клавиатура, която дублира калъф. Като дизайнът доста „намига“ към „ябълковата“ компания. Последната пък активно се вдъхнови преди години от Surface линията на Microsoft.

Фитнес гривната Mi Band 6 получава обновена версия с NFC свързване. То позволява добавянето на безконтактни разплащания и друг тип обмен на малък обем информация чрез докосване. Докато Mi Smart Projector 2 е това, което името предполага – умен прожектор. Чрез него можете да прожектирате на едноцветна стена различни изображения, филми, видео и прочие, от различните онлайн платформи чрез интернет връзка.

Свързани статии

Back to top button