НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Печалбата и приходите на „А1 България“ продължават ръста и през лятото

Лятото се оказа благодатен период за „А1 България“, като операторът обяви силен ръст на приходите и печалбата си през третото тримесечие. Силната серия продължава вече повече от година и половина. За съжаление от настоящата 2021 г. наблюдаваме друга тенденция – скриване на част от ключовите показатели от страна на компанията-майка Telekom Austria Group.

Тя е видима от близо година, но все повече детайли започват да отпадат или излизат със забавяне за по-дълги периоди. Сега, австрийската група директно обявява, че над шест показателя няма да се съобщават на тримесечна база.

Друга любопитна подробност е сравнението между търговете за честоти, които са проведени в четири държави, сред които и България. Цената, която е платил българския телеком е в пъти по-малка от тази в останалите страни. Това е постигнато независимо от факта, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) беше принудена да организира търг за разпределението на апетитния спектър в 3.6GHz, който е предназначен за 5G мрежи.

Продължаване на серията

Приходите на „А1 България“ се увеличават с 13.3% на годишна база до 144.9 млн. евро през периода юли-септември. Почти всички сегменти в портфолиото на телекома отчитат повишение. Мобилните и фиксирани услуги, бележат ръст, първите подсилени от новите 5G тарифи, които заеха премиум зоната на портфолиото на телекома. Технологичните IT услуги също бележат повишение, като компанията набляга все повече през последните година-две. Продажбата на устройства също подсилва резултатите на оператора.

Всичко това логично води и до увеличение на печалбата преди данъци, такси и амортизации (EBITDA). Тя се повишава с 9.1% на годишна база през третото тримесечие до 56.9 млн. евро. Причината за различните темпове на ръст на печалба и приходи се крие в увеличението на разходите. Telekom Austria Group коментират в своя отчет, че се увеличават парите нужни за заплати, скока на цените за електроенергия и оборудване са повлияли на цялостното представяне.

Скритите индикатори

A1 Technicians-20.10.21

Компанията-майка официално обявява, че няма да показва редица показатели на тримесечна база. Тя скрива данните за брой на абонати – фиксирани и мобилни, а тези за платена телевизия отпаднаха напълно. Сред останалите показатели са churn rate-а, средномесечните приходи от абонат (ARPU) и др.

Така в последния доклад на Telekom Austria Group намираме броя на интернет и мобилни абонати за второто тримесечие, който е 487.9 хил. за първите и 3.73 млн. за вторите. Churn Rate за първото полугодие е 1.3%, като 0.8% са само от договори, а 5.4% от предплатени карти. ARPU-то дори не се съобщава от началото на годината. Вече дори не може да се изчисли, като не се предоставят абонатите за третото тримесечие.

Евтините честоти

Финансовият отчет на Telekom Austria Group отдавна отпаднаха капиталовите инвестиции за модернизация на мрежата. Все пак, „А1 България“ обяви в началото на октомври, че е вложила за 5G инфраструктура 46.5 млн. лева. Плановете са вложенията в развитието на мрежата да достигнат внушителните 780 млн. лева, до 2024 г. но тази сума най-вероятно включва инвестициите през годините, включително тези за 4G мрежа.

В сравнение на Telekom Austria Group се оказва, че в България са най-евтините честоти от групата. От 2019 г. досега са проведени редица търгове в Австрия, Хърватска, Словения и у нас. Общо, австрийският телеком е похарчил в тях 193.5 млн. евро. За България са заделени най-малко средства – едва 5.6 млн. евро. От тях 4.7 млн. лева са за апетитните честоти в 3.6GHz, които бяха спечелени в търг през пролетта, като „А1 България“ наддаваше до последно с „Виваком“ за средната лента. Останалите средства са за допълнителни ленти в 2.1GHz и 2.6GHz.

frequency-tenders-tag-2021

В Австрия за ленти в сходни спектри са похарчени 130.2 млн. евро. Там разликата е в предоставянето на честоти в 1.5GHz, вместо в 2.6GHz в България. Хърватска прави търг във всички спектри, които са предназначени за 5G – 700MHz, 3.6GHz и 26GHz. На местния телеком те им струват 14 млн. евро. В Словения операторът на Telekom Austria Group дава повече пари – 43.6 млн. евро. Там обаче са взети честоти в много повече спектри – 700MHz, 1.4GHz, 2.1GHz, 3.6GHz и 26GHz.

Свързани статии

Back to top button