НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„А1 България“ ще подмени цялата си мрежа до 2024 г.

Компактен дрон за доставки прелита над Пловдивския панаир в неспиращия дъжд. Въпреки тежките метеорологични условия, той каца безпроблемно и се оказва, че носи един от новите модели iPhone 13. Демонстрацията беше като гвоздеят на програмата в традиционния годишен медиен семинар на „А1 България“. Тя имаше за цел да покаже възможностите на 5G мрежата в разработването на бъдещи автономни услуги.

Истинският акцент обаче дойде по време на презентациите, когато така, между другото, телекомът обяви, че ще инвестира общо 780 млн. лева в подмяна на мрежата си до 2024 г. Сумата е внушителна, като представлява близо две трети от приходите на компанията за миналата година. Тя ще се използва за пълна подмяна на мрежата, което ще позволи съвсем скоро „А1 България“ да разгърне напълно самостоятелна 5G мрежа в страната.

Мащабни инвестиции

A1 Group 5G Network Partners-3

През 2020 г. и 2021 г., операторът е вложил 46.5 млн. лева за модернизация на инфраструктурата си към пето поколение. От тях 4.7 млн. лева са дадени само за лиценз на честотите в 3.6 GHz. Сумата беше увеличена с малко, след като регулаторът организира търг за разпределението на този спектър след агресивната намеса на „Виваком“.

Плановете на „А1 България“ за следващите три години са наистина мащабни. Според Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в компанията, до 2024 г. инвестициите в инфраструктура ще достигнат внушителните 780 млн. лева. Не беше уточнено дали това включват вложените средства на телекома в страната през годините и пускането на 4G.

Беше потвърдено, че „А1 България“ реално ще предприеме пълна подмяна на мрежата си до 2024 г. Опорната инфраструктура ще бъде изцяло модернизирана до 5G стандарт, което от своя страна ще позволи да се изгради самостоятелна (SA) услуга от пето поколение. Последното означава, че всички компоненти в инфраструктурата ще бъдат по този стандарт и няма да има зависимост от 4G елементи.

През август „А1 България“ обяви, че е избрала два доставчика на оборудване – Nokia ще поеме радиорелейната мрежа (RAN), докато Ericsson ще отговаря за опорната част.

Покритие и 5G надпревара

5g-ultra-bulgaria

За момента, телекомът е осигурил 5G покритие от 50.3% от населението, като са включени 75 града и курорти. За 2022 г. намеренията са обхватът на новата услуга да достигне 67.2% от населението. За разлика от другите два оператора, „А1 България“ разчита изцяло на физическа модернизация на мрежата – тоест на подмяната на активното оборудване.

Това дава по-добри резултати при скоростите и капацитетите спрямо DSS технологията, която се ползва от „Теленор България“ и „Виваком“. В същото време последните два могат да използват по-голямото покритие на своята 4.5G мрежа, за да предоставят услуга от пето поколение.

„Не използваме DSS, защото може да използваме 100MHz лента в 3.6GHz спектър. Това е повече от колкото другите оператори разполагат общо в останалите спектри“, коментира Красимир Петров и уточни, че DSS се ползва единствено за тестове в централата в София.


Krasimir-Petrov-A1-Quote„Не използваме DSS, защото може да използваме 100MHz лента в 3.6GHz спектър“ Красимир Петров, A1 България


Той допълни, че за да може да споделят досегашните честоти с 3.6GHz операторите, които разчитат на DSS трябва да инвестират в нова инфраструктура с базови клетки, които да излъчват на тези вълни. С други думи – физическата модернизация на мрежите е неизбежен процес и засега другите два оператора просто го отлагат във времето. Това дава добър начален старт за „А1 България“ в дългосрочната надпревара за 5G.

Очакванията на индустрията са скоро „Виваком“ да поеме по този път на постепенна пълна подмяна на мрежата. На ниво група беше прието, че ще се разчита изцяло на оборудване на Nokia, както за RAN, така и за опорна мрежа.

Красимир Петров от „А1 България“ коментира, че телекомът има планове за използване на другите определени честоти за 5G – в 700MHz и 26GHz. Там нещата зависят от регулатора – кога ще бъдат освободени, какви ленти ще бъдат предоставени на операторите, както и колко ще струват.

Дронове от БАН

A1 - 5G Drone Deliver and iPhone 13 -3

Споменатият дрон за доставка е разработен от Института за космически технологии и изследвания към Българската академия на науките (БАН) съвместно с „А1 България“. За навигация и сигнал за управление се използва 5G мрежата на оператора. Предимствата на мрежата от пето поколение е, че предоставя непрекъсната връзка без забавяне и това осигурява на безпилотния апарат безпроблемно да му се увеличи радиуса на действие.

Според Красимир Петров от „А1 България“ така може да се осигури пробег от стотици километри. Професор Димо Зафиров от БАН обясни различните концепции за използването на дронове в бъдеще – от индустриални приложения до пренасянето на товари и лични транспортни средства. На изложение бяха показани и различни безпилотници – разработени от българския институт. Те включват от малки дронове с удължен пробег до сравнително средни такива с добра товароносимост.

Минутка за продукти и услуги

Apple_iphone13_colors_09142021_big.jpg.large_2x

Доставеният iPhone 13 беше в основата на представените продукти, на които „А1 България“ акцентира по време на семинара. От 8 октомври, компанията вече предлага всички модели от новите смартфони на Apple, които ще идват във всичките налични разцветки. Допълнително, операторът ще ги продава в пакет с бързо 20W зарядно, което вече не влиза в оригиналния комплект. Цените започват от 1 189 лева за iPhone 13 Mini и надминават 2 000 лева за iPhone 13 Pro Max. Като става дума за 128GB версии и с двугодишен договор A1 Unlimited Ultra.

Телевизионната платформа Xplore TV вече ще е налична през приложение за умни телевизори на Samsung и LG. Работи се по версия за Android, а вече тя е възможна за достъп през онлайн браузър.

Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в „А1 България“ направи обзор на различните приложения за киберсигурност. В него беше включено и сътрудничеството с Acronis, което беше обявено през пролетта.

По-интересни бяха примерите за Интернет на нещата (IoT), които телекомът вече е разработил за различни клиенти. Сред тях са решение за следене на качеството на въздуха за Столична община. Подобен проект, само че за потреблението на минерална вода в Казанлък. Телекомът представи и системата за умно сметосъбиране, както и как една община е спестила 50% от разходите си по това перо.

Свързани статии

Back to top button