IT БИЗНЕСНОВИНИТЕЛЕКОМИ

Acronis ще осигурява дигитална сигурност за бизнес клиентите на „А1 България“

Трансформацията на „А1 България“ в пълноценен и развит системен интегратор тече с пълна сила. Телекомът обяви партньорство с международната компания по киберсигурност Acronis. Тя ще предостави своята платформа за опазване на данните на бизнес клиентите на оператора. Партньорството между двете компании е двупосочно. Acronis от своя страна ще използва центровете за данни на „А1 България“ за развитие на звеното си в страната, както и да обслужва своите местни клиенти.

Крайният резултат е предоставянето на нова услуга за корпоративните потребители на телекома. Това е платформата A1 Cyber Backup, която ще позволи интелигентно създаване и съхраняване на резервни копия, както и опазване на информацията на бизнес потребителите на оператора. Основното ѝ предимство е, че разполага с алгоритми базирани на изкуствен интелект (AI), които могат да реагират по-динамично, бързо и адаптивно от нормалните практики срещу хакерски атаки.

Технологията е от критично значение за отбиване на т.нар. Ransomware атаки, при които хакери заключват системите на дадена компания и искат откуп за тяхното връщане. Подобни криминални деяния добиха популярност покрай коронавирус пандемията и вече се разпростират към критични инфраструктурни предприятия. Какъвто беше примера с Colonial Pipeline в САЩ, който блокира доставките с гориво в Източното крайбрежие.

Платформата на Acronis

A1_Acronis_Partnership

A1 Cyber Backup е базирана на платформата на Acronis Cyber Cloud за опазване на данните. Тя предоставя интелигентно съхранение и създаване на резервни копия на корпоративните системи. Чрез AI програми, тя може не само да изгради такива на определен период от време, но и да определи дали информацията е вярна и пълноценна.

Отделно системата на Acronis проверява данните в бекъпите за вируси, реагира в реално време при заразяването с нови такива, както и следи имейлите за фишинг и други хакерски опити за проникване. Използването на AI позволява да се анализира поведението на потребителите на компанията и ако има рязко отклонение да се провери случая. Ако случайно дадена корпорация попадне на хакерска атака, особено популярните ransomware такива, нейните данни ще бъдат възстановени в доста кратък срок.


mihail-semerdjiev-a1-quote„Твърдото ми убеждение е, че заедно с Acronis можем да предоставим на българския бизнес удобен и надежден начин за управление на нуждите им от киберсигурност и защита от загуба на данни“ Михаил Семерджиев, A1 България


„Твърдото ми убеждение е, че заедно с Acronis можем да предоставим на българския бизнес удобен и надежден начин за управление на нуждите им от киберсигурност и защита от загуба на данни”, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър в направление „Маркетинг“ за „А1 България“.

Ролята на „А1 България“

A1 Bulgaria-Inside Office Building-Corridor

Партньорството между Acronis и „А1 България“ е значимо, но и логично. Телекомът работи в тясно сътрудничество с още редица установени вендори на корпоративни софтуерни решения, като SAP, Microsoft и др. за изграждането на своите дигитални услуги за бизнес клиенти. Операторът стана през 2020 г. златен партньор с германския разработчик за страната, например. С партньорството с Acronis, телекомът ще предоставя още добавена стойност на потребителите си.

От своя страна „А1 България“ може да предложи качествена инфраструктура – центрове за данни, с висока подсигуреност, стабилна интернет мрежа, както и развиващи се бизнес предложения. Телекомът предлага множество услуги, които доскоро бяха в сферата на системните интегратори. Те включват редица облачни решения за корпоративен софтуер. „А1 България“ не само, че ги предлагат на своите клиенти, но до голяма степен интеграцията и поддръжката се осъществява от техни екипи.

Друго предимство е достъпността, която телекома предлага. Подобно на всички корпоративни услуги на компанията, A1 Cyber Backup се продава като софтуер като услуга (SaaS) и струва определен месечен абонамент на клиента. Платформата може да се комбинира с други подобни решения на „А1 България“ и реално, една компания да разполага с пълна или почти пълна техническа обезпеченост от един доставчик.

Плановете на Acronis

Ivan Dudin-Acronis-02.06.21_5

Технологичната компания Acronis е основана в Малайзия, но с времето премества част от собствеността си в Швейцария, като централата ѝ е разделена в двете държави. В България, тя стъпва на пазара през 2018 г. и вече към края на 2020 г. разполага с около 450 служители. Местното звено планира да се разшири до над 1 000 души през следващите години.

Българският офис не е само търговско представителство, като той ще се заеме и с част от развойната дейност на Acronis. Според Иван Дудин, регионален директор „Продажби“ на компанията, вече има завени и първите патенти от местни експерти по киберсигурност. Той допълни, че използването на местен център за данни, трябва да помогне много и на техните клиенти.

„Това беше нещо, което нашите партньори искаха от известно време – да имат Център за данни на Acronis в България. Сега те могат да защитят клиентските си масиви от инфорамция локално, знаейки, че са подкрепени от глобален експерт по киберсигурност, който е в непрекъснат режим на готовност, за да разреши всякакви проблеми“, обяви Дудин.

С което партньорството между Acronis и „А1 България“ е доста добър пример за взаимна изгода между двете компании и ще работи в полза на техните клиенти.

Свързани статии

Back to top button