ТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Отрезвяването на Световния мобилен конгрес

Години наред Барселона беше центърът на Вселената за мобилните технологии, покрай организирането на най-голямото изложение в сектора. Почти всички големи премиери на смартфони се насрочваха за там. Изложбеният център на Световния мобилен конгрес (MWC) ставаше арена на основните новини и място за подписване на редица основни договори между телекоми, вендори, поддоставчици и др.

Сигурно се чудите за миналото време в откриващия абзац, като неговата употреба не е случайна. Силата на MWC започна да отслабва през последните три до пет години. Част от големите премиери на устройства се изместваха за по-рано от ключови играчи като Samsung и Huawei. Apple традиционно не присъства в Барселона. Пандемията беше на ръба да сложи край на конгреса. До последния момент в края на февруари организаторите се опитваха да не го отложат, но накрая бяха принудени, заради бързото разпространение на COVID-19.

Изданието беше отложено многократно и през настоящата година. MWC за първи път не само, че пропусна година, в която нямаше конгрес, но и следващият такъв беше насрочен за края на юни, вместо за края на февруари. Предвид продължаващата неясна обстановка беше очаквано, че изданието ще бъде бледо копие на MWC. Това отрезвяване не е само за организаторите, но и за не малка част от участниците. Особено когато става дума за 5G.

Бавното разгръщане

5g-eu-etno

Мобилните мрежи от пето поколение ще предначертаят света който познаваме в момента. Като отключат огромен потенциал за автоматизация, дигитализация и трансформация на целии индустрии. Очакванията обаче, че това ще се случи със сравнително бързи темпове, бяха бързо попарени. Първо от пандемията и забавянето на лицензите за радиочестоти за 5G. След това и от признанието, че технологичната модернизация ще бъде доста по-дълъг и продължителен процес.

5G честотите бяха предоставени с между половин и цяла година закъснение в Европа. В България, тези в 3.6GHz бяха разпределени едва през април, а самите лицензи бяха връчени през втората половина на май. Те няма да са достатъчни за разгръщането на новите технологии.

„5G ще е напълно налично само когато всички видове честоти бъдат лицензирани за ползване от операторите“, обяви Хуан Камбейро, директор на иновациите в испанския телеком Telefonica на MWC 2021.

За да може да се отключи пълния потенциал на 5G ще трябват и трите типа ленти – дългите вълни в 700MHz, средните в 3.6GHz и късите в 24GHz. Срещу ползването на последните има и известен скептицизъм в Европа, защото този тип честоти са по-малко изследвани за ефекта върху човешкото здраве и околната среда.

Инвестиции от бизнеса и държавите

nokia_oulu_telia_5gdemo_image_13

Потенциалът на 5G няма да се усети толкова от крайните потребители, а много повече от бизнеса и публичните институции. За да го отключат това ще изисква много инвестиции, но не само от телекомите за развиване на собствените мрежи. Но и от компаниите за да могат да ги използват. Това може да не стане веднага и част от причините не се крият само в желанието на бизнеса и публичните институции да вложат милиони и милиарди в инфраструктура.

Всъщност все още няма достатъчно такива готови решения, които да са налични за тази предстояща модернизация. Индустриални рутери, решения, роботизирани системи и много други още не се предлагат на пазара като пълноценно портфолио.

„Освен радио спектъра, 5G ще се разгърне и когато имаме налични различни устройства на пазара, не само смартфони, но и бизнес и промишлени решения“, коментира още Хуан Камбейро, директор на иновациите в испанския телеком Telefonica на MWC 2021.

Изоставането на Европа

stck-5g-europe

Европа изостава в разгръщането на 5G, като надпреварата в момента е основно между САЩ, Китай, Южна Корея и Япония. Особено оспорвана е конкуренцията между първите две държави. Страните от Европейския съюз развиват 5G доста по-бавно, като успяха малко да наваксат през 2021 г. с използването на DSS технологията и разпределението на радиочестоти. На MWC традиционно, се говори за развитието на Стария континент при мобилните технологии. Най-малкото, защото в края на 80-те и 90-те години на 20 век, Европа беше сред лидерите в този сектор.

„До 2025 г. мисля, че 40% от европейците ще имат 5G сигнал. Проблемът е, че надпреварата тук се усеща повече като такава между Китай и САЩ, които определено движат тенденциите“, коментира Алекс Синклеър главният технически директор на Международната асоциация на телеком операторите (GSMA).

Телеком бизнесът в Европа прави подобни изказвания неслучайно. Те искат Брюксел да се намеси по-активно, особено когато става дума за поемане на част от финансовата тежест по модернизация на мрежите. Желанието на Европа да се върне на технологичната карта почти сигурно ще отключи огромни публични средства за иновации. Говорите се за такива за изграждане, както на 5G решения, така и дори на производствен капацитет за процесори – също сектор, в който Стария континент изостава.

„Ако обществото и правителствата застанат зад нас, както и част от възстановителните пакети се използват за инвестиции в мрежите, това ще бъде добре за всички“, допълни още Синклеър от GSMA.

Безлични премиери

samsung-one-ui-watch-2021

Подобно отрезвяване имаше и при потребителския сегмент на MWC през тази година. Samsung, очаквано не показаха нови флагмани, но демонстрираха новия си интерфейс за умните си часовници Galaxy Watch. Южнокорейският гигант направи голяма крачка в този сегмент, като се отказва от своята платформа Tyzen, за сметка на съвместна разработка с Google. Новият One UI Watch е първият плод на това сътрудничество.

Qualcomm демонстрира обновения си флагмански процесор Snapdragon 888+, който ще се води най-високия клас в премиум смартфони. Основните промени са овърклокване на тактовата честота до 3GHz на ядрата и подобрен модул за обработка на операциите с изкуствен интелект.

От производителите на компютри, основният представител беше Lenovo. Китайската компания демонстрира своите обновени таблети Yoga Tab 13 и Tab 11. С което списъкът на големите премиери се изчерпва, ако може да се каже, че това са такива.

Свързани статии

Back to top button