ТЕЛЕКОМИ

България в страната на неограничения мобилен интернет

С месец закъснение и трите оператора премахнаха лимитите за максимална скорост в своите абонаментни планове

Месец и половина, толкова реално продължиха тарифните войни между „Виваком“ и другите два телекома в България. Телекомът първи предостави абонаментен план, който включваше неограничен пренос на данни за мобилни устройства. Първоначалната реакция на конкурентите му бяха да увеличат включените мегабайти на максимална скорост в своите предложения в сходния ценови спектър. Това стана под формата на промоция и надграждане на вече съществуващите и реално не бяха толкова изгодни, спрямо новия Vivacom Unlimited.

Реакцията на „А1 България“ и „Теленор“ беше бърза, но с временен характер – като техните оферти от март месец в отговор на „Виваком“, бяха с давност до 31 март. В рамките на месец, двата телекома трябваше да решат какво да правят – дали да продължат с тарифните войни между ограничените планове с много бонус мегабайти и неограничените такива или да последват най-големия по приходи телеком в страната.

Вариантите бяха два. Единият беше да удължат своите промоции на ограничените си планове с бонус трафик или леко да ги модифицират. Вторият беше да предложат и те тарифа с неограничен мобилен интернет. Изборът се спря на последния сценарий. В рамките на един ден, „А1 България“ и „Теленор“ обявиха своите нови тарифи, които премахват ограниченията в мобилния интернет трафик. Първата компания прехвърли A1 Unlimited името само на плана с неограниченото потребление, а останалите получиха името A1 One. „Теленор“ представи своя „Тотал Макс“ абонамент, в който имаме новата промяна.

Така, вече имаме изцяло ново статукво на цените за мобилни услуги в България. От него вече могат да се изведат няколко тенденции, които ще продължат и с разгръщането на 5G мрежите в страната. Дългоочакваният ход с падането на ограниченията в трафика на максимална скорост ще донесе някои позитивни, но и някои негативни ефекти.

Сходните предложения

Telenor_Total_Max

Трите телекома ефективно разделят плановете си на две категории. Неограничените са скъпите абонаменти над 34 лева. Ограничените са всички под тази линия. Ценово, трите оператора се стремят към едни и същи нива. „А1 България“ и „Виваком“ предлагат своите неограничени планове A1 Unlimited и Vivacom Unlimited 50 за 34.99 лева на месец. Най-евтиният „Тотал Макс“ на „Теленор“ започва от 36.99 лева на месец. Стойностите са при подписване на двугодишни договори.

След като лимитите за максимална скорост на мобилен интернет падат, параметрите за сравнение намаляват драстично. Разговорите и включените SMS-и в тези високи класове абонаменти също са неограничени. Разлики има и между предлаганите включени минути и мегабайти в роуминг в рамките на ЕС, но са сравнително минимални. Остават т.нар. включени дигитални услуги.

Телекомите си споделят и „дребния шрифт“. Неограниченият трафик по преценка на оператора става ограничен при надвишаване на дневно потребление от 100GB. В бъдеще, това може да отпадне, но е хубаво да се има едно наум. Това е защитен механизъм, който предпазва потенциално да се канибализират фиксираните услуги.

Разликите

A1_Unlimited

При тях, на пръв поглед превес имат „А1 България“. Те предлагат само един A1 Unlimited план и в него се включени доста екстри. Мобилната телевизия A1 Xplore TV, дигиталния протфейл A1 Wallet, облачно пространство в Disk.bg, спортен бюлетин и системата за сигурност Net Protect. Отделно, потребителите могат да активират безплатно още четири по принцип платени услуги. Абонамент в „Капитал“, платен достъп до стрийминг платформите Deezer и HBO Go, както и ТВ каналите Max Sport и Diema Xtra.

При VIvacom Unlimited 50 също са четири услуги – стрийминг платформата Tidal, дигиталния портфейл Pay by Vivacom, облачно пространство в pCloud и мобилната телевизия на „Виваком“ TV Go. „Теленор“ включва избор за само две дигитални услуги, но при тях списъка е по-дълъг. В него присъстват пет стрийминг платформи – HBO Go, Deezer, Nickelodeon, Buba Play и Diema Xtra, абонамент за „Капитал“ и Bookmate.

Vivacom-Unlimited

Преди да сте коментирали, че плана A1 Unlimited е явният победител между трите предложения, трябва да се направи едно голямо уточнение. „А1 България“ слага уловката, че този план се предлага за 34.99 лева на месец, но това се води промоция. Договорната тарифа е за 67.99 лева. Това означава, че след изтичането на двугодишния ви договор и ако той се трансформира в безсрочен, ще започвате да плащате втората цена.

При другите два телекома, месечните абонаменти от 34.99 лева са редовни, поне при записаните на сайтовете им параметри. Тоест те остават на това ниво, ако договорите изтекат и се превърнат в безсрочни.

Промяната при другите тарифи

total-plus-telenor

При първи прочит, ситуацията изглежда повече от отлична за потребителите. В скъпите планове имаме истински неограничен мобилен интернет, който се превръща във все по-ключов елемент от нашето ежедневие. За тези, които подобна екстра не е необходима има по-евтини абонаменти, които би трябвало да задоволят потреблението.

Вкарването на неограниченият мобилен интернет идва с премахване на плановете с по-голям трафик и значителното му намаляване при най-евтините. За „А1 България“ нивото е 15GB при цена от 31.99 лева на месец, но тя е промоционална и след две години става 37.99 лева. При най-големия по абонати оператор има избор за 5GB за 27.99 лева промоционално, но след това предложенията като трафик падат значително до и под 1.5GB.

Ситуацията е идентична при „Теленор“ – „Тотал+“ предлага опция за 27.99 лева на месец и 5GB трафик. По-евтините също се сриват на 1.5GB и по-ниски. „Виваком“ имат минимални разлики, но и те следват този модел. Техния Smart L+ предлага 10GB на максимална скорост за 30.99 лева на месец, а следващия пада на 4GB за 26.99 лева месечен абонамент.

Новата заветна цена

bulgaria-unlimited-mobile-plans-2021

Крайният ефект от всичко това е, че се запазва тенденцията да се вкарват дигитални услуги, но самите планове да поскъпват. Тя се налага постепенно от 2016 г. насам, когато беше въведена 4G мрежата, но от 2019 г. се изостри, когато беше последното голямо обновяване на плановете на трите телекома. За сравнение, план от 2018 г. беше със 7GB включен трафик и цена от 24.99 лева, след това той скочи с няколко лева.

Преди 4G ерата телекомите се опитваха за основен план да предлагат такъв средно за около 18-20 лева. При първата фаза на 4G той се измести при нива около 25 лева, а към края на 2020 г. мизата беше вдигната на 27-28 лева. С абонаментите с неограничен мобилен интернет се цели дългосрочно тази линия да се ориентира към 35 лева. Това ще става постепенно, като ще се усети от потребителите, когато навлязат по-масово 5G услугите, които ще изискват значително повече трафик.

Перспективата няма да е чак толкова лоша, ако операторите изградят бързи мрежи от пето поколение и след време махнат защитния механизъм за дневен лимит от 100GB. Тогава, някои потребители дори ще могат да се откажат от своя домашен интернет или да прокарат много бързо и лесно такъв на вилата или друго по-труднодостъпно място. Във всички случаи, „Виваком“ направи първата крачка към революционна промяна на пазара за мобилни услуги в страната.

Свързани статии

Back to top button