НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Тарифната революция на „Виваком“

Края на септември миналата година, когато „Виваком“ пусна своята търговска 5G мрежа, компанията обяви, че през 2021 г. ще представи новите си абонаментни планове, които да я съпътстват. В телеком средите плъзнаха слухове, че операторът планира да „убие“ пазара, като предложи много ниски цени.

На 15 февруари, „Виваком“ представи новите си мобилни тарифи. Те не може да се каже, че са най-евтините на пазара, но имат едно ключово качество, което ги прави наистина революционни. Това е първият мобилен абонаментен план, който е с истински неограничен достъп до интернет в България.

Досега тарифите на операторите бяха такива само на думи. Причината е, че плановете за пренос на данни включваха определено количество на максимална или най-високата достъпна за мрежата скорост. След изчерпването на този лимит, последната пада до почти невъзможни за ползване стойности (в рамките на десетки килобайти в секунда).

Сега, „Виваком“ преобръща пазара с главата надолу. Освен с този революционен за страната абонаментен план, в следващите месеци, компанията трябва да разгърне и своята 5G мрежа. Тя ще изравни възможностите на мобилната връзка спрямо фиксираната такава, което ще направи офертата на компанията още по-привлекателна за по-отдалечени и малко населени места. С което натискът на малките регионални оператори ще се засили.

Новият Vivacom Unlimited

vivacom-Unlimited-page

Новият абонаментен план на Vivacom наследява като име стария – Unlimited. Този път, обаче напълно оправдава името му. Или поне последните две предложения – Unlimited 50 и Unlimited 150. Първият предлага неограничени мобилен интернет със скорост до 50 Mbps и разговори в България за 34.99 лева на месец. Вторият включва същото, но със скорост на преноса на данни до 150 Mbps и при цена от 43.99 лева на месец.

Към тях са включени още няколко дигитални услуги. В цената влиза още месечен достъп до мобилната телевизия на „Виваком“ TV GO, платената версия на музикалната стрийминг платформа Tidal, облачно място за съхранение в pCloud и услугата за мобилни разплащания Vivacom Pay. Двата неограничени планове разполагат още и съответно по 11.2GB и 13.8GB включен интернет трафик в роуминг в рамките на Европейския съюз.

Vivacom-Unlimited-tarrifs

По-евтините планове на „Виваком“ следват досегашният модел с включен лимит на пренос на данни на максимална скорост. Unlimited L+ предлага 10GB трафик и е единствения с неограничени разговори в България. Неговият по-лек събрат L, вече предлага 2 000 минути в страната и 8.3GB трафик. Двата плана са и последните, които предлагат пълния пакет дигитални услуги на „Виваком“. Те са съответно 30.99 лева и 26.99 лева на месец.

Останалите три пакета – M+, M и S са достъпните планове на компанията. Най-евтиният е 13.99 лева и включва 4.6GB пренос на данни и 200 минути разговори. Планове с много включени разговори и без мобилен интернет вече няма.

Въпрос на приоритет

mobile-cell-antenna

Двата истински неограничени плана имат една лимитация. Или ще я имат поне за известно време, докато се развърне напълно 5G услугата. Това е капацитетът на мобилната мрежа. Скоростите, които „Виваком“ обещава са достижими и с 4.5G, но ако се навържат прекалено много устройства накуп, тя неизменно ще падне.

Затова, операторът дава на мобилните планове различен приоритет. Най-скъпият Unlimited 150 е с най-висок такъв от коефициент 10, което означава, че той ще има предимство на връзка към мрежата. Останалите са с коефициент 5.

Ако базовата станция има капацитет от 150 Mbps и се свържат два потребителя с висок коефициент, то тогава двамата ще могат да ползват до 75 Mbps скорост на връзка. Ако към същата станция се свържат клиент с коефициент 10 и друг с 5, то тогава преносът на данни ще се разпредели, както следва 100 Mbps и 50 Mbps съответно.

Промяна на пазара

VIVACOM-logo-store

Истинският неограничен трафик в двата Vivacom Unlimited плана е дългоочакван ход за българската телеком среда. Някои оператори по света, като T-Mobile в САЩ предлагат подобни тарифи от няколко години. Това определено ще може да пренареди пазара. Когато един от телекомите предприеме рязък завой в своята абонаментна стратегия, рано или късно другите два в България го последват.

Действието на „Виваком“ е наистина фундаментално и идва в ключов за пазара момент. Разгръщането на 5G обещава мобилния интернет да достигне скорости и забавяне на връзката съпоставима с този на фиксирания. Новите оферти, реално ще позволят да се замести последната с мобилна свързаност. Трите фактора, това досега да не се случва са скорост, забавяне и ограничен трафик. Първият вече не е толкова важен в 4.5G, вторият се разрешава с 5G. „Виваком“ с новите планове премахва последния.

Това означава, че скоро тези тарифи, ще могат да се разгледат като конкуренция на фиксираните такива. Особено в отдалечените места, където е трудно и скъпо да се прокара кабелна мрежа. В дългосрочен план, големите губещи са малките оператори, които от няколко години са под силен натиск в предлагането на пакетни услуги.

Друг голям ефект е, че ходът на „Виваком“ ще направи невъзможна идеята на някой от другите два оператора да вдигне цените на своите мобилни планове с пускането на 5G. Този процес се забеляза при развитието на 4G, като компаниите го оправдаваха с допълнителните услуги и повечето трафик. 5G ще изисква още повече трафик и съответно може да служи за претекст за вдигане на абонаментите. „Виваком“ елиминира тази възможност, тъй като ако сега „Теленор“ или „А1 България“ направи това, то ще изпадне в по-лоша конкурента позиция.

Операторите от своя страна подготвяха почвата за това, с аргументите, че 5G ще изиска сериозни инвестиции в обновяване и разширяване на мрежата, както и в нови честоти. Което е вярно, но от друга страна, приходите и печалбите покрай 4.5G услугите нарастват и достигат нива отпреди 10 години.

Което е добра новина за потребителите. Лошата е, че агресивните действия по консолидация на пазара, заплашват съществуването на малките оператори и може би не е далеч времето, в което в страната ще има само три компании, които да предлагат телекомуникационни услуги.

Свързани статии

Back to top button