НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Всичко за новия абонаментен план „Тотал+“ на „Теленор“

Теленор България“ смени своите досегашните си мобилни абонаментни планове с обновените „Тотал+“. Те включват повече дигитални услуги в горния ценови спектър, както и безплатен трафик към тях. Освен достъпните за абонатите на „Теленор“ стрийминг услуги HBO GO и Play Diema Xtra има и няколко нови попълнения. Това са музикалната онлайн услуга Deezer, видео приложенията на детския канал Nickelodeon и Buba Play. Последното е българска дигитална платформа, която дава достъп до анимационните филми и серии на Disney, Cartoon Network, Boomerang, Baby TV и др. Леката подробност, която може да не се понрави на някои потребители е, че операторът реално използва новите услуги да вдигне, макар и леко цените.

Предимството е, че някои от тези приложения са нови за българския пазар, като например Nickelodeon и Deezer. Последното беше достъпно за местните потребители, но във версията на „Теленор“ то ще е локализирано на български език и обогатено с локално съдържание.

Telenor Total Plus

Въпрос на избор

Първите три варианта на „Тотал+“ са реално непроменени спрямо предишните най-евтини плана на „Теленор“. И като възможности, и като цени. Единствено този за 21.99 лева на месец при двугодишен договор, включва допълнителен трафик към чат-приложенията Viber и WhatsApp.

В останалите нещата стават малко по-интересни и съответно – леко объркващи. „Теленор“ дава възможността на потребителите да изберат от едно до три приложения, към които да разполагат с безплатен 10GB трафик на месец. Колкото по-скъп става плана, толкова повече услуги и възможности могат да ползват. Позициите са разделени на две – едната е за чат, музика и социални мрежи, а другата е за стрийминг услуги. Интересното е, че на сайта си „Теленор“ поставят Deezer, като опция и за двата трафик пакета.

Така например, в четвъртия план, потребителите могат да изберат две позиции, които могат да разпределят или към чат приложенията, или към някои от четирите социални мрежи – Facebook, Messenger, Twitter и Instagram. Което посочат, към които него ще имат безплатен 10GB трафик. Месечната такса се покачва на 27.99 лв. В следващия абонамент, потребителите могат да изберат до три приложения – било то за чат, социални мрежи или музика и тн. В последните три възможностите на клиентите се увеличават, като са добавени видео стрийминг услугите, които са на отделни позиции.


Goran Markovich Telenor„Опитваме се да предоставим избор на нашите потребители, за да могат да ползват без да се замислят нашите услуги“ Горан Маркович, Теленор България


„Теленор България“ се опитва да даде възможността на потребителите сами да моделират и сглобят своите абонаментни планове. Този подход беше използван за известно време от „Виваком“, макар и не за добавяне на дигитални услуги, а по-скоро за минути и включени мегабайти трафик.

Ако сте фенове на спорта и филмите, можете да вземете месечния абонамент „Тотал+“ за 45.99  лв., в който да изберете например Deezer за музика, Viber за чат и Twitter за социални мрежи, както HBO GO и Play Diema Xtra за видео. В случай, че музиката и социалните мрежи са страстта ви, тогава можете да изберете същия план, но с включени Facebook, Messenger Apple Music и Instagram например.

„През последните години говорим много за минути и мегабайти, затова решихме да променим това“, коментира Горан Маркович, главен маркетинг директор на „Теленор България“ по време на представянето на новите планове. „Опитваме се да предоставим избор на нашите потребители, за да могат да ползват без да се замислят нашите услуги“.

Активацията на допълнителните пакети за стрийминг, чат и социални мрежи ще могат да се активират само през мобилното приложение MyTelenor.

„Решихме, това да се прави само през приложението, защото потребителите трудно ще могат да направят достатъчно информиран избор, ако това става и в магазините“, коментира Ева Овчарова, директор „Дигитално изживяване“ в „Теленор“. Тя допълни, че в момента MyTelenor се използва от над 600 хил. души или около една пета от общите абонати на оператора.

deezer

Новите попълнения

Досега „Теленор“ предлагаше в България само две дигитални услуги – HBO GO и Play Diema Xtra. Останалите, като например облачното пространство за съхранение на данни Capture, постепенно изчезнаха, след продажбата на телекома на PPF Group.

Това не попречи на мобилния оператор, да договори на партньорски начела нов такива. Включеният трафик към чат-приложения и социални мрежи се прилага от години, то по-интересни са интегрирането на нови стрийминг услуги.

Deezer е френска онлайн услуга за слушане на музика. Разполага с над 53 млн. песни в каталога си и е достъпна в над 180 държави. Подобно на Spotify има платен и безплатен вариант. При избор на нея от страна на потребителите на „Теленор“ те ще получат достъп до премиум версията без допълнителна такса през първите 12 месеца на договора. След това мога да продължат абонамента си, като заплащат съответната месечна сума. Deezer разполага с 16 млн. потребителя, докато Spotify има над 83 млн. Това важи за всички дигитални услуги с премиум абонаменти, които предлага „Теленор“ чрез „Тотал+“.

Nickelodeon Play е насочено повече към детската аудитория, като е място, в което можете да гледате наличното на българския пазар анимационно съдържание, както и различни мобилни игри. Услугата също дебютира у нас, покрай новите планове на „Теленор“.

Buba Play е малко по-интересна платформа, тъй като тя е българска, но предлага изцяло лицензирано онлайн съдържание за деца. Сред него са анимациите и сериите на Disney, Baby TV, Cartoon Network, Boomerang, немската Fix&Foxy и руската „Карусель“. Освен стрийминг на линейните ТВ програми, вече са налични и на поискване.

Малко за цените

Тенденцията за повишаване на цените от страна на „Теленор“ не е от днес или вчера. Още стария норвежки собственик предприе тази стратегия, след пълната подмяна на мрежата и налагане на 4G мобилната мрежа. Уеднаквяването на плановете, беше последвано от добавяне на нови дигитални услуги и постепенното вдигане на месечните такси.

Според Горан Маркович, повишаването на месечната такса се дължи на допълнителния трафик и включените услуги. Доплащането на премиум услугите след първата година става на цени на себестойността им, увери Маркович.

Old Telenor Total
Старите планове „Тотал“

В най-евтините планове няма промяна, но там няма и добавени онлайн пакети за допълнителен трафик. При по-скъпите, ситуацията се променя. Като най-високият достига месечна такса от 69.99 лева. Това е с 20 лева повече от най-големия план на „Теленор“ от старата серия „Тотал“, както се явява и най-скъпият абонаментен план на пазара в момента. „Виваком“ и техния Smart U е 49.99 лева (намален от 54.99 лева), а A1 с техния One Unlimited достига 50.99 лева.

Другите два телекома също предлагат дигитално съдържание, като достъп до онлайн телевизия и ексклузивни канали (спортните на A1 например). Ще видим дали, те ще последват „Теленор“ с постепенно дигане на цените. Уговорката и при трите оператора е, че тези планове са само за нови абонати. По традиция, настоящите клиенти могат да се разберат да ползват тези тарифи с отстъпка при подновяване на договора си.

Ще проследим дали „Теленор“ с по-агресивната си ценова политика ще увеличат постъпленията си и най-вече средномесечния си приход от абонат (ARPU). По последния показател, компанията за момента разполага с най-високия на българския пазар. Това се дължи и на факта, че „Теленор“ предлага само мобилни услуги, докато останалите два оператора, имат пакетни планове с включена телевизия и/или интернет.

Свързани статии

Back to top button