НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Музикалната стрийминг платформа Tidal навлезе в България

Норвежката платформа за стрийминг на музика Tidal навлезе в България. Тя вече е достъпна за местните потребители и предлага едномесечен гратисен период след регистрация. Компанията има партньорство с телекома „Виваком“, като за клиенти на определени планове на телекома достъпът до нея ще е безплатен. Без това да оказва влияние на самите мобилни тарифи.

Освен това, трафикът от мобилното приложение на Tidal за потребителите на „Виваком“ ще бъде безплатен до края на годината, обявиха от оператора. Той няма да „изяжда“ включените мегабайти в съответните планове през този период.

Какво е Tidal

tidal-premium

Самото приложение е свободнодостъпно за българските потребители и може да се свали от App Store на Apple или Google Play на Google. Tidal се различава от други музикални стрийминг услугим като Spotify например, с това, че е изцяло платено. То разполага с два плана – Premium и HiFi.

Първият дава достъп до над 60 млн. песни, които могат да се слушат на различни устройства, като смартфони, таблети и компютри. Освен това, Premium потребителите получават достъп до различни ексклузивни събития наречени Tidal X. Те имат за цел да свържат по-лесно феновете и групите, като понякога включват гледане на концерти на живо. Международната цена на Premium е 9.99 долара, но в България тя е 8.99 лева на месец.

HiFi абонаментът за Tidal дава достъп до некомпресирани версии на песните. Това означава, че те са с максимално качество от 1 411 kbps срещу 320 kbps спрямо стандартния стрийм. Този план е предназначен за истинските меломани, които искат да изпитат пълно удоволствие от всеки детайл на музиката. Недостатъците са, че изисква добра връзка и трафикът, който генерират тези файлове е доста по-голям. Както и, че международната цена на Tidal HiFi е двойно по-висока – 19.99 долара на месец.

В надпревара за нови услуги

A1Xplore-Music

Виваком“ е сключила партньорство с Tidal и предлага на своите абонати безплатен достъп до платформата. Клиентите на плановете Smart L нагоре (до U включително) и i-Traffic XL+ и XXL+ ще могат да се възползват безплатно от функциите на приложението. Те ще получат достъп до Premium абонамента на Tidal, обявиха от „Виваком“ в запитване на TechTrends.

Телекомите се опитват да предложат все повече дигитални услуги, които да подкрепят традиционния бизнес за предоставяне на свързаност. A1 в България стартира собствена музикална стрийминг услуга през втората половина на 2018 г. „Теленор България“ обяви цяла плеяда от нови дигитални услуги, които могат да се комбинират с новия абонаментен план „Тотал+“, който беше представен през първата половина на настоящата година.

Така, „Виваком“ следва тази тенденция. За сега с малката разлика, че Tidal ще бъде безплатна за по-високите планове на компанията. При „Теленор“ например те също са включени, но с доста условия. Стрийминг услугите в „Тотал+“ са безплатни през първата година на договора, след което потребителите могат да продължат абонаментите си. Освен това, телекомът леко повдигна цените, заради включения безплатен трафик към тях.

Свързани статии

Back to top button