ТЕЛЕКОМИ

Какво променя за потребителите неограничения мобилен интернет на „Виваком“

Настоящата 2021 г. се очертава да бъде голяма за мобилните оператори. Не само заради предстоящото по-пълно разгръщане на 5G мрежите, но и за ценовата политика, която телекомите ще предприемат. „Виваком“ вече разтърси пазара със своя нов абонаментен план Vivacom Unlimited. За първи път в страната думата „неограничен“ е използвана в пълния ѝ смисъл. Потребителите, които изберат опциите в горния ценови клас на новото предложение на „Виваком“ няма да имат ограничения в мобилния интернет трафик.

Нека да видим какви са предимствата за обикновените клиенти, защото този нов план ще има ключова роля и когато 5G мрежите и устройствата навлязат масово в България. Най-голямата от тях е, че ще отговори най-адекватно и сигурно на нарастващото потребление на мобилен интернет. Друг ключов елемент е, че ще позволи свободното ползване без задръжки на следващото поколение услуги и нови приложения, които тепърва ще се развиват.

Разчупване на статуквото

Vivacom-Unlimited-horse

Дълги години  потреблението на мобилен интернет беше неограничено, но след изчерпване на включените мегабайти на максимална скорост според тарифния план, скоростта падаше драстично.

В ерата на 4G и доскорошните поколения смартфони, интернет трафик от 5GB до 50GB изглежда повече от достатъчен. Той стигаше за сърфиране онлайн, ползване на социални мрежи, имейл и някои работни приложения, умерен стрийминг на видео в 1080p, слушане на музика и подкасти, игри на по-кежуъл заглавия.

С надргаждането на мрежите до 4.5G, започнаха да навлизат услуги за видео и филмов стрийминг, мобилна телевизия и др. Интернет потреблението от смартфони и таблети в България следва световните тенденции и расте с доста стабилни темпове. Вече стандартните пакети със средно 10GB трафик на максимална скорост започват да стават недостатъчни.

Ръст на трафика

Mobilyt-report-ericsson-data-per-smartphone-2020

Средното потребление от един смартфон в Централна и Източна Европа през 2020 г. например е 7.3GB, това в света – 9.4GB. Това показват данните през нормври на шведския телеком вендор Ericsson, в своя редовен Mobility Report. Очакванията са, че трафикът през едно устройство ще нарасне поне три пъти през следващите пет години. Средните стойности в региона ще достигнат 29GB, а в света – 34GB.

Горните данни са осреднени и показват потреблението между хора, които няма да ползват толкова активно мобилен интернет и такива, които ще разчитат много на него. Отделно, очакванията може да ги възприемем за леко консервативни, защото се базират на ръста отчетен по време на 4G мрежите. Тепърва 5G ще навлиза, като новото поколение мрежи ще позволи много по-висок капацитет и скорости спрямо скока, който имаше при предишната технология.

Затова, 100GB трафик на максимална скорост може да задоволи моментните нужди на обикновените клиенти, но да се окаже недостатъчен в средносрочен план. Премахването на всякакви лимити ще развърже ръцете на потребителите и те ще могат да разгърнат приложенията на мобилния интернет.

Работа и развлечение в движение

Това ще бъде ключов показател за хората, които предпочитат да работят в движение. Видеоконферентните разговори през Zoom например при най-ниските настройки консумира малко под 1GB на час, а при високите 2.4GB. Ако имате по 2 две срещи на ден, това прави по 10 на седмица и 40 на месец или между 40GB и 96GB трафик. С други думи, при подобен интензитет на работа, само служебните задължения ще ви изчерпят голяма част от ограничения план, при ползване на мобилен интернет.

Има много други приложения, като потребителите вече няма да опират до WiFi връзка, за да свалят обемни файлове или да ползват тежки откъм пренос на данни услуги. Най-тривиалният пример са големите ъпдейти на операционната система на смартфона. Той не е единствен.

Друг голям пример са видео стрийминг услугите. Всички такива от YouTube, през Netflix и HBO Go, предлагат като стандарт 1080p качество на изображението. Някои вече минават на 1440p, а други вдигат летвата по-високо – 4K. За мобилните устройства все още е далеч 8K резолюцията, затова нея няма да я разглеждаме.

Реални експерименти на HowToGeek показват, че при видео с 60 кадъра в секунда, едночасовият трафик на Netflix при 720p е 1.6GB. С други думи, един нормален филм, ще ви коства около 3GB трафик, ако смачкате кадрите до 30 в секунда тогава той ще бъде с обем около 2.6GB. Ако вдигнем на 1080p, при най-качествения вариант, Netflix филм от два часа ще изхаби малко над 6GB трафик, а при по-компромисния – между 4 и 5GB.

При 4K преносът на данни на час скача до 7GB, така че един филм ще ни коства 14GB. Буквално с няколко хитови заглавия при гледане на най-високо качество, ще сме изхабили уж големия трафик от 100GB за месец. При истинския неограничен план, такава опасност не съществува. Дори в момента, доста 4G потребители, намаляват качеството на клипчетата в YouTube, за да се намали потреблението или ги гледат през WiFi връзка.

Гейминг възможности

google-stadia-phone-connection

Геймърите също ще могат да се възползват без ограничения при подобен на Vivacom Unlimited план. Хардкор AAA заглавията вече са доста стабилни като обем и ако трябва да се свалят обикновено са между 20 и 200GB. Големите ъпдейти по тях също могат да достигнат обема на цялата игра.

Ситуацията е подобна при облачния гейминг. Там няма инсталационни файлове или ъпдейти, но примерно Google Stadia консумира около 7GB трафик за един час при графични настройки на 1080p. Или колкото е час филм в 4K резолюция по Netflix. За виртуална реалност по-добре да не отваряме дума. Ако нямаме 360-градусов поглед умножаваме видео или гейм трафика в 1080p или 4K резолюцията по две, заради двата екрана. При добавяне на 180 или 360-градусов поглед, информацията се умножава по доста повече.

Истински неограничените планове и перспективата за бързи мобилни мрежи с висок капацитет, каквото е 5G,  ще ни дадат възможност за свободно потребление, без да се замисляме и да налагаме лимити какво да ползваме и какво не.

Свързани статии

Back to top button