НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung обмисля да не пуска Galaxy Note през 2021 г.

Възможността тази година Samsung да пусне само един флагмански модел – Galaxy S21 беше загатната още преди премиерата му. Тя беше леко затвърдена с добавянето на възможността на Ultra версията на новия премиум умен телефон да работи със стилус. Това беше нечувано за модели от S-серията до момента и до тази зима функционалността беше запазена марка на Galaxy Note устройствата.

Южнокорейският гигант вече открито заговаря за сценарий, при който през 2021 г. да пусне само един премиум флагман – настоящият Galaxy S21. Компанията посочва и конкретна причина – недостигът на чипове и компоненти, който все вече поставя на изпитание производителите на смартфони, като досега беше основна грижа на тези на компютри.

Дисбаланс на доставките

Galaxy-S21_ultra_lifestyle_black_spen

Предвид затрудненията да се осигурят достатъчно нови процесори и други елементи, Samsung обмисля да не показва нов смартфон в най-високия клас – Galaxy Note. Изказването идва от съвместния главен изпълнителен директор на компанията Кох Донг-Джин, което е направено по време на ежегодната среща с акционери, пише Bloomberg.

„Има сериозен дисбаланс между търсенето и предлагането в снабдителната верига за чипове в глобален мащаб“, коментира Кох. Той допълва, че срещите за изглаждане на проблемите с различните доставчици продължават и се надява да се стигне до решение. „Трудно е да се каже дали недостигът ще бъде преодолян на 100%“.

Проблемът присъства и при самите Samsung, тъй като и те са доставчици на компоненти, включително на полупроводници. Всички производители изпитват затруднения, включително водещите такива за мобилни телефони като TSMC. Последните са основен доставчик на повечето водещи смартфон компании, като Samsung и Apple. По данни на анализатори, американският гигант за момента не е засегнат от намалени доставки.

Проблем отвъд смартфоните

silicon-chips-intel

Първите сериозни сигнали за недостиг на чипове дойдоха от автомобилната индустрия. Водещи автомобилни концерни обявиха, че намаляват производството си на превозни средства, защото нямат процесори, които да обслужват бордовите компютри и други ключови компоненти. Сред засегнатите е Volkswagen, които намалиха доставките на коли със 100 хил. само през последната седмица.

PC пазарът също изпитва проблеми, като се очаква през първите месеци на 2021 г. да има спад на доставките спрямо миналата година. Особено силен е недостигът на компоненти при графичните карти. Те са ударени не само, заради доставките на елементите за тях, но и заради голямото търсене, поради подновения интерес към криптовалутите. Графичните карти са доста подходящи за извличането им, поради възможностите им да извършват множество изчисления паралелно.

Една от причините автомобилните концерни първи да усетиха негативните ефекти и недостига се смята, че е лоша организация на снабдителната верига и складовите наличности. PC производителите и техните дистрибутори например от началото на коронавирус кризата се опитват да засилят инвентара.

Предизвестено решение

samsung-galaxy-note-20-3

Предположенията, че Samsung ще се откаже от Galaxy Note смартфоните си през тази година, предшестват задълбочаващия се недостиг на компоненти. Първите подобни слухове започнаха да излизат още около излизането на миналогодишния модел. Galaxy Note 20 се оказа доста близък по характеристики спрямо Galaxy S20 Ultra версията от пролетта на 2020 г. Разликата буквално беше поддръжката на стилус и софтуерни подобрения.

Новият Galaxy S21 Ultra елиминира и тази разделителна. Samsung добавиха на модела поддръжката на стилус, въпреки, че не го включиха в комплекта на телефона. Освен това, за първи път от години, южнокорейския гигант показва новия S-Pen не заедно с Note модела, а при премиерата на S21. Тези индикации загатват, че Samsung обмисля отпадането на втория премиум флагман от своето портфолио по-рано, от настоящето изказване.

Южнокорейският гигант също така продължава да поддържа широка гама от устройства. Компанията например днес обяви навлизането на достъпните модели Galaxy A52, Galaxy A52 5G и Galaxy A72. Първият модел ще се продава свободно в България от 679 лева, вторият от 839 лева, а последния от 879 лева.

Прецизирането на портфолиото винаги е ключово при извънредни ситуации, като това може би го доказва Huawei, след като те първи бяха ограничени откъм доставката на ключови компоненти. Въпреки, че при тях това стана не при пазарни обстоятелства, а заради затягането на санкциите на САЩ срещу китайския гигант.

Свързани статии

Back to top button